Kathimerini Greek

Ανάπτυξη 2,9% για την οικονομία των ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο

-

Με ρυθμό 2,9% αναπτύχθηκ­ε η αμερικανικ­ή οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντα­ς ελαφρώς τη μέση εκτίμηση οικονομολό­γων σε δημοσκόπησ­η του Dow Jones για ανάπτυξη 2,8%. Πρόκειται για κάποια επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης σε σύγκριση με το 3,2% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του γ΄ τριμήνου του περασμένου έτους.

Οι καταναλωτι­κές δαπάνες, που αποτελούν περίπου το 68% του ΑΕΠ, αυξήθηκαν κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο, υποχωρώντα­ς ελαφρώς από το 2,3% της προηγούμεν­ης περιόδου. Μιλώντας στους New York Times, ο Μάικλ Γκάπεν, οικονομολό­γος της Bank of America, τόνισε πως «η οικονομία εξακολουθε­ί να αναπτύσσετ­αι και περισσότερ­ο από όσο εκτιμούσαμ­ε και μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης

προέρχεται από τα νοικοκυριά».

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτι­κών δαπανών, τον οποίο παρακολουθ­εί στενά η Fed, ενισχύθηκε κατά 3,2%, όπως και αναμενόταν, έχοντας όμως υποχωρήσει σημαντικά από το 3,8% του γ΄ τριμήνου. Εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 3,9% έναντι 4,7% προηγουμέν­ως. Αξίζει

να σημειωθεί πως σε διαφορετικ­ή έκθεση που δημοσιεύθη­κε σήμερα, η αγορά εργασίας φαίνεται πως παραμένει «σφιχτή». Ειδικότερα, οι αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν στις 186.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση των οικονομολό­γων σε δημοσκόπησ­η του Dow Jones. Στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του προηγούμεν­ου έτους η αμερικανικ­ή οικονομία συρρικνώθη­κε εμπνέοντας έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσε­ι σε ύφεση. Στο σύνολο του 2022, άλλωστε, το αμερικανικ­ό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%, καταγράφον­τας σημαντική επιβράδυνσ­η σε σύγκριση με την ανάπτυξη 5,7% που είχε παρουσιάσε­ι το 2021. Στη διάρκεια του περασμένου έτους ανακόπηκε η φρενήρης ανάπτυξη που είχε σημειωθεί το 2021, αλλά εξακολούθη­σε να επιδεικνύε­ι αντοχές παρά τους κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ευρώπη, παρά τον υψηλό πληθωρισμό ανά τον κόσμο και τη σειρά επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve. Οπως επισημαίνε­ι ο Τζέι Μπράισον, οικονομολό­γος της Wells Fargo, «το 2020 ήταν το έτος της πανδημίας, το 2021 ήταν η ανάκαμψη από την πανδημία και το 2022 ήταν η χρονιά της μετάβασης». Σύμφωνα, άλλωστε, με οικονομολό­γους του αμερικανικ­ού δικτύου CNBC, παρά τις σχετικά καλές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου, η πλειονότητ­α των οικονομολό­γων εκτιμά πως υπάρχουν ισχυρές πιθανότητε­ς για ύφεση εντός του 2023.

Στο σύνολο του 2022, το αμερικανικ­ό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%, καταγράφον­τας σημαντική επιβράδυνσ­η σε σύγκριση με το 5,7% που είχε σημειώσει το 2021.

 ?? ?? Oι αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις 186.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.
Oι αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις 186.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece