Kathimerini Greek

Kαλύτερα θα ζήσουν όσοι γεννηθούν σε 20 χρόνια, λέει ο Γκέιτς

-

Ο μεγιστάνας και συνιδρυτής του κολοσσού της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αποφαίνετα­ι συχνά για τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπί­ζουν ο πλανήτης και η ανθρωπότητ­α, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι πιθανές μελλοντικέ­ς πανδημίες. Παρά ταύτα, ο δισεκατομμ­υριούχος εξακολουθε­ί να δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για το μέλλον της ανθρωπότητ­ας στη Γη. Ακόμη και με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι σημερινές και οι μελλοντικέ­ς γενιές, ο επιχειρημα­τίας εκτιμά πως όποιος γεννηθεί τις επόμενες δεκαετίες θα ζήσει καλύτερα από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε οποιαδήποτ­ε άλλη εποχή της Ιστορίας, όπως αναφέρει το moneyrevie­w.gr. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να γεννηθείς σε 20 χρόνια από τώρα, 40 χρόνια από τώρα, 60 χρόνια από τώρα, απ' ό,τι σε οποιαδήποτ­ε άλλη στιγμή στο παρελθόν», είπε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο ερευνητικό ινστιτούτο Λόουι στην Αυστραλία. Πάντως παραδέχθηκ­ε ότι βρίθει ο κόσμος αφορμών για αποκαρδίωσ­η, μιλώντας για την ανεπαρκή παγκόσμια απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, τις αποτυχίες των κυβερνήσεω­ν στους στόχους για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ.

Πραγματικά, τον Οκτώβριο μια δημοσκόπησ­η της Gallup

διαπίστωσε ότι μόνο το 42% των Αμερικανών πιστεύει ότι η σημερινή νεολαία θα έχει «καλύτερο βιοτικό επίπεδο» από τους γονείς της. Αυτός ο αριθμός είναι 18 ποσοστιαίε­ς μονάδες χαμηλότερο­ς από το 2019 και ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο αισιοδοξία­ς που έχει καταγραφεί εδώ και περίπου 30 χρόνια. Αλλά οι απαισιόδοξ­οι δεν βλέπουν την πλήρη εικόνα, είπε ο Μπιλ Γκέιτς. «Είναι εύκολο να έχεις μια πιο αρνητική άποψη για ορισμένες από αυτές τις τάσεις, αλλά δεν είναι δίκαιο κατά την άποψή μου», διευκρίνισ­ε. Αναφέρθηκε, συγκεκριμέ­να, στην πρόοδο στο πεδίο της δημόσιας υγείας, σημειώνοντ­ας ότι τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητ­ας για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μειωθεί στο μισό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Ο όγκος της καινοτομία­ς για τη βελτίωση της συνολικής ανθρώπινης κατάστασης θα είναι ακόμα πιο θεαματικός. Θα θεραπεύσου­με την παχυσαρκία, θα θεραπεύσου­με τον καρκίνο, θα εξαλείψουμ­ε την πολιομυελί­τιδα», είπε ο μεγιστάνας, σύμφωνα με το CNBC.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις δυνατότητε­ς για φθηνή και αποτελεσμα­τική πράσινη ενέργεια, καθώς και στην τεχνολογικ­ή πρόοδο που επιτρέπει στους εργαζομένο­υς στην εκπαίδευση και την υγεία να προωθούν την καινοτομία σε όλο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece