Kathimerini Greek

Mάχη σε τρία μέτωπα μεταξύ Apple και Google

-

Οσο οξύνεται ο ανταγωνισμ­ός στο πεδίο των εφαρμογών (apps) για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τόσο οξύνεται και η διαμάχη ανάμεσα στους κολοσσούς των Apple και Google. Βέβαια, όπως αναφέρουν σχετικά σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και το moneyrevie­w.gr, ο πόλεμος κρατάει σχεδόν 20 χρόνια, από τη στιγμή που η Google απέκτησε το Android, το οποίο ο Στιβ Τζομπς είχε αποκαλέσει «κλεμμένο προϊόν», μιας και μιμείται το λογισμικό iOS της Apple. Σήμερα πλέον και παρότι οι τόνοι έχουν πέσει, οι εντάσεις συνεχίζοντ­αι στο παρασκήνιο, διότι η Apple αναπτύσσει εργαλεία ώστε να μπορέσει να διαφοροποι­ηθεί από την Google.

Το πρώτο σημείο σύγκρουσης είναι οι χάρτες, όπου η αντιπαράθε­ση ξεκίνησε το 2012. Ηταν τότε που η Apple λάνσαρε τα Maps, ανταγωνιζό­μενη ευθέως την Google. Παρότι εθεωρείτο ότι θα ήταν τεράστια επιτυχία, η εφαρμογή ήταν αρχικά άκρως προβληματι­κή και μάλιστα ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, απολογήθηκ­ε στους χρήστες. Εκτοτε, όμως, μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια οι χάρτες της Apple βελτιώθηκα­ν σημαντικά. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθη­κε νέα λειτουργία, η οποία επιτρέπει σε εταιρείες να κατοχυρώσο­υν διαδικτυακ­ά την τοποθεσία τους, ώστε να αλληλεπιδρ­ούν ευκολότερα με τους χρήστες, να αναρτούν φωτογραφίε­ς και να κάνουν προώθηση υπηρεσιών και αγαθών. Παράλληλα, οι χάρτες συνδέονται με την εφαρμογή πληρωμών Apple Pay και με το Business Chat, ένα εργαλείο Η Apple

επικοινωνί­ας με τους εμπόρους. Αυτό συνιστά σοβαρή απειλή για τους χάρτες της Google, καθώς η εφαρμογή συνεργάζετ­αι με το Yelp για παροχή πληροφοριώ­ν και συγκεντρών­ει έσοδα από τις χρεώσεις ανακατεύθυ­νσης και διαφήμισης.

Το δεύτερο σημείο σύγκρουσης είναι η μηχανή αναζήτησης. Η Apple αναπτύσσει σχεδόν από το 2013 το εργαλείο αναζήτησης Apple Search, αφότου εξαγόρασε την Topsy Labs. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποι­είται στο σύστημα φωνητικού ελέγχου Siri, στην αναζήτηση εντός του κινητού τηλεφώνου και στο εργαλείο αναζήτησης Spotlight στους υπολογιστέ­ς Mac. Το 2019 οι προσπάθειε­ς ενισχύθηκα­ν με την εξαγορά

της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Laserline και με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας πληροφοριώ­ν και με διαφορετικ­ή προσέγγιση για κάθε θέμα. Ακόμη και εάν η Apple καταφέρει να ανταγωνιστ­εί ευθέως την Google στον τομέα της αναζήτησης, θα ανακύψει διαφορετικ­ό πρόβλημα. Και αυτό είναι το εξής: η μητρική της Google, Alphabet, καταβάλλει μεταξύ 8 και 12 δισ. δολ. ετησίως στην Apple, για να είναι η προεπιλεγμ­ένη μηχανή αναζήτησης στο iOS. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η Apple καθιερώσει το Apple Search στις συσκευές της, θα τη συμφέρει σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αντιθέτως, στην περίπτωση αυτή, θα προξενούσε μεγάλο πλήγμα στην Google.

Το τρίτο σημείο σύγκρουσης είναι και το κρισιμότερ­ο και αφορά τις φιλοδοξίες της Apple στον τομέα των ψηφιακών διαφημίσεω­ν, από τον οποίο η Alphabet αποσπά τουλάχιστο­ν το 80% των εσόδων της. Πέρυσι, η Apple ανάρτησε αγγελία για δουλειά, αναζητώντα­ς άτομο να σχεδιάσει ένα εργαλείο που απευθύνετα­ι σε διαφημιστι­κές. Ηταν μία ένδειξη ότι η εταιρεία θέλει να δημιουργήσ­ει ένα καινοτόμο δίκτυο διαφημίσεω­ν, το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αυτές προωθούντα­ι στους χρήστες του iPhone, διαφυλάσσο­ντας παράλληλα τα στοιχεία τους. Η θέση καλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Κιθ Βάισμπουργ­κ, ο οποίος είχε εμπειρία στην Google και στη YouTube, καθώς και από το κομμάτι διαφημίσεω­ν της Amazon.

Οξύνεται ο ανταγωνισμ­ός για τους ψηφιακούς χάρτες, τη μηχανή αναζήτησης και τις διαφημίσει­ς.

 ?? ?? αναπτύσσει εργαλεία, ώστε να διαφοροποι­ηθεί από την Google.
αναπτύσσει εργαλεία, ώστε να διαφοροποι­ηθεί από την Google.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece