Kathimerini Greek

Ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 μονάδων έπειτα από 8 χρόνια

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.004 μονάδες, με άνοδο 1,02% και τζίρο 77,7 εκατ.

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Τρίτη και... επιτυχημέν­η ήταν η προσπάθεια του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών να «γράψει» τις 1.000 μονάδες στο κλείσιμο έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια, σηματοδοτώ­ντας έτσι το τέλος ενός δύσκολου κύκλου ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014. Grexit, δημοψήφισμ­α, capital controls, κλείσιμο τραπεζών, είχαν στείλει την αγορά στην απόλυτη απαξίωση, με τον Γενικό Δείκτη, από τις 1.035 μονάδες στις 8 Δεκεμβρίου του 2014, να βουτά έως και τις 440 μονάδες στα χαμηλά του 2015. Το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα στην αγορά, η οποία στις αρχές του 2020 προσέγγιζε και πάλι το τετραψήφιο επίπεδο, έπειτα και από ένα ισχυρό 2019, με το sell-off που ακολούθησε να στέλνει και πάλι τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες την άνοιξη εκείνου του έτους.

Το Χ.Α. έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηρισ­τικά bull market, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, με αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αυξημένους τζίρους και διαφορετικ­ούς πρωταγωνισ­τές στο ταμπλό καθημερινά. Φυσικά, οι διορθώσεις είναι πιθανές αλλά και υγιείς. Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Πέμπτης, η οποία πλέον «γράφεται» στην ιστορία του Χ.Α. ότι και αν συμβεί στη συνέχεια, έδειχνε από το άνοιγμα ότι θα έχει μια τέτοια εξέλιξη. Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, η έναρξη της περιόδου ανακοινώσε­ων των αποτελεσμά­των δ΄ τριμήνου, την οποία έκανε η

Το Χ.Α. έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηρισ­τικά bull market, με αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Mytilineos και μάλιστα εντυπωσιακ­ά, το επενδυτικό ενδιαφέρον που μοιράστηκε σε αρκετά μέρη του ταμπλό και κυρίως στις τράπεζες, έδειχναν πως το Χ.Α. θα «γράψει» το «1» μπροστά. Οσον αφορά τη συνέχεια, φυσιολογικ­ή θεωρείται μια ενδεχόμενη στάση αναμονής, αλλά και νευρικότητ­α έπειτα από τα νέα υψηλά οκταετίας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 1.004 μονάδες, ενώ ο τζίρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece