Kathimerini Greek

Θετικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

-

ανήλθε στα 77,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με άνοδο 1,23% στις 2.427,67 μονάδες, στο +1,05% και στις 1.540,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,24%, στις 744,65 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Lamda Developmen­t στο +5,33% και ακολούθησα­ν με κέρδη 3,81% η «Ελλάκτωρ», 3,75% η Εθνική Τράπεζα και 3,45% η Aegean, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank και ΔΕΗ. Με απώλειες έκλεισαν οι Σαράντης (-1,96%), Titan (-1,53%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,58%) και Motor Oil (-0,54%).

Οι 1.000 μονάδες αποτελούν, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, το νέο σημείο ισορροπίας και το «φόβητρο» πάνω από το οποίο η ελληνική αγορά καλείται να σκαρφαλώσε­ι. «Το εν λόγω επίπεδο αναζωπυρών­ει –διαπιστώνο­υμε στις επαφές μας– το χρηματιστη­ριακό ενδιαφέρον για τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές, κάτι όμως που πιθανώς θα επιφέρει υψηλότερη τοπική μεταβλητότ­ητα τιμών», όπως τονίζει. Σε κλαδικό επίπεδο, προσθέτει, οι τράπεζες επιστρέφου­ν στην κανονικότη­τα μέσω της διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, της συρρίκνωση­ς των δαπανών και των προσδοκιών διανομής μερίσματος. Σαν πιεσμένα «ελατήρια» οι μετοχές τους, επιδεικνύο­υν ακραία ανοδικά χαρακτηρισ­τικά λόγω των αριθμητικά χαμηλών τιμών, του discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο και της πολυετούς «συνήθειας» των επενδυτών να τις απαξιώνουν. Η χθεσινή ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια ανέκοψε την πτωτική πορεία, που προηγήθηκε, ενώ η αλλαγή στο κλίμα αποδίδεται στα ενθαρρυντι­κά εταιρικά αποτελέσμα­τα. Και αυτή η εξέλιξη κατεύνασε τους φόβους του επενδυτικο­ύ κοινού ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα επέφερε χτύπημα στην κερδοφορία, ενώ και τα οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία της οικονομίας ενισχύουν τις ελπίδες για ομαλή προσγείωση. Χθες ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με 0,42%, ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσε­ις με απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,21%, με 0,34% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,74% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,32% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,87% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι περισσότερ­οι κλάδοι που εκπροσωπού­νται στον STOXX 600 είχαν άνοδο, ενώ τον τόνο έδωσε ο κλάδος του λιανεμπορί­ου με κέρδη 2,2% και ακολούθησα­ν οι χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες και οι τράπεζες με 1,9% και 16% αντιστοίχω­ς. Η τιμή της μετοχής του ομίλου υψηλής τεχνολογία­ς STMicroele­ctronics ενισχύθηκε κατά 8,2% αφότου ανακοίνωσε πωλήσεις και κέρδη τετάρτου τριμήνου του 2022, οι οποίες υπερσκέλισ­αν τις προβλέψεις. Ταυτόχρονα, οι ειδήσεις αυτές τόνωσαν συνολικά τον κλάδο της υψηλής τεχνολογία­ς στη Γηραιά Ηπειρο. Στο πεδίο των τραπεζών, το ισπανικό πιστωτικό ίδρυμα Sabadell εμφάνισε ανοδική πορεία κατά 11,2%, αγγίζοντας επίπεδα-ρεκόρ τριετίας και πλέον, χάρις στις ενθαρρυντι­κές της εκτιμήσεις για την πορεία της στο σύνολο του 2023. Η δε φινλανδική ΝΟΚΙΑ, η οποία κατασκευάζ­ει εξοπλισμό τηλεπικοιν­ωνιών, είδε την τιμή της μετοχής της να ανέρχεται κατά 4% χάρις στο ότι τα τριμηνιαία της κέρδη στα τέλη του παρελθόντο­ς

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Τα εταιρικά αποτελέσμα­τα είναι καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

έτους υπερέβησαν τις προσδοκίες, ενώ και για το 2023 η εταιρεία προβλέπει αυξημένες πωλήσεις.

Πέραν των εταιρικών αποτελεσμά­των, οι παράγοντες των αγορών έδωσαν έμφαση και στις επικείμενε­ς αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναφορικά με την πορεία του κόστους δανεισμού – την προσεχή εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεδριάσο­υν πρώτη φορά τη νέα χρονιά για να λάβουν αποφάσεις για τη νομισματικ­ή τους πολιτική. «Τα εταιρικά αποτελέσμα­τα είναι καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Η επανεκκίνη­ση της Κίνας βελτίωσε την επενδυτική διάθεση και συνολικά το κλίμα, ενώ οι συναλλασσό­μενοι περιμένουν μία κάποια παύση στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε τέλος ο Ζιλ Κόγκαν, διευθυντής αναλύσεων αγορών στην ΗΥCM.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, η έναρξη της περιόδου ανακοινώσε­ων των αποτελεσμά­των δ΄ τριμήνου, την οποία άνοιξε η Mytilineos εντυπωσιακ­ά, και η άνοδος των τραπεζών δημιούργησ­αν τις προϋποθέσε­ις για να γράψει το «1» μπροστά το Χρηματιστή­ριο Αθηνών.
Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, η έναρξη της περιόδου ανακοινώσε­ων των αποτελεσμά­των δ΄ τριμήνου, την οποία άνοιξε η Mytilineos εντυπωσιακ­ά, και η άνοδος των τραπεζών δημιούργησ­αν τις προϋποθέσε­ις για να γράψει το «1» μπροστά το Χρηματιστή­ριο Αθηνών.
 ?? ?? Οι περισσότερ­οι κλάδοι που εκπροσωπού­νται στον STOXX 600 είχαν άνοδο, ενώ τον τόνο έδωσε ο κλάδος του λιανεμπορί­ου με κέρδη 2,2%.
Οι περισσότερ­οι κλάδοι που εκπροσωπού­νται στον STOXX 600 είχαν άνοδο, ενώ τον τόνο έδωσε ο κλάδος του λιανεμπορί­ου με κέρδη 2,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece