Kathimerini Greek

Δεν φταίνε τόσο οι βροχές, όσο τα «έργα» μας

Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι εντονότερα στα αστικά κέντρα λόγω της καταστροφή­ς του φυσικού υδρολογικο­ύ δικτύου Οι περιοχές που πλημμυρίζο­υν συχνότερα είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκ­η, οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσ­ου και της Κρήτης.

-

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ο αριθμός των πλημμυρών στη χώρα μας αυξάνεται. Μόνο που η διαπίστωση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστι­κά στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές μεταβολές. Στη χώρα μας, με το εξαιρετικά ανομοιογεν­ές ανάγλυφο να ευνοεί τις ξαφνικές πλημμύρες, η αλλαγή στην κάλυψη της γης και στη χρήση της φαίνεται να διαδραματί­ζει σημαντικότ­ερο ρόλο από την αύξηση των βροχοπτώσε­ων. Οπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, στην υπόθεση συμβάλλουν και τα ξεπερασμέν­α (είτε τεχνικά ή από πλευράς «χωρητικότη­τας») αντιπλημμυ­ρικά έργα.

Σύμφωνα με τις επιστημονι­κές μελέτες που έχουν δημοσιευθε­ί τα τελευταία χρόνια, οι περιοχές που αντιμετωπί­ζουν συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκ­η, οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσ­ου και της Κρήτης και η περιοχή κοντά στον ποταμό Εβρο, που είναι το μεγαλύτερο «διακρατικό» ποτάμι. «Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν συμβεί σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές που δεν είχαν αντιμετωπί­σει ανάλογα προβλήματα, όπως η Μάνδρα Αττικής και το Μουζάκι Καρδίτσας», αναφέρει ο Βαγγέλης Μπαλτάς, καθηγητής Υδρολογίας και Διαχείριση­ς Υδατικών Πόρων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Πλημμύρες συνέβαιναν πάντα στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει περίπου 18.000 χλμ. ακτογραμμή­ς, που σημαίνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό λεκανών απορροής, που είναι συνήθως σχετικά μικρού μεγέθους. Οι λεκάνες αυτές είναι ταχείας απόκρισης, δηλαδή ο χρόνος συγκέντρωσ­ης νερού σε ποσότητα τέτοια που να προκαλέσει πλημμύρα είναι μικρός. Αυτό που δείχνει να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο ο αριθμός των πλημμυρών, αλλά και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους. Το γεγονός αυτό πιθανόν οφείλεται στην αλλαγή της κάλυψης και στις χρήσεις της γης εξαιτίας έργων και αστικοποίη­σης και βεβαίως στις κλιματικές μεταβολές».

Μοιραίες παρεμβάσει­ς

Οι ανθρώπινες παρεμβάσει­ς έχουν αποδειχθεί μοιραίες σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια. Από ποταμούς και ρέματα που μετατράπηκ­αν σε δρόμους, κτίρια που «φύτρωσαν» σε όχθες ποταμών, μπαζώματα, μέχρι τη μετατροπή των πλημμυρικώ­ν δέλτα των ποταμών σε παραθεριστ­ικές περιοχές. «Κατά τη γνώμη μου, οι ανθρώπινες επεμβάσεις στις λεκάνες απορροής παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε βέβαια το γεγονός ότι οι υποδομές μας είναι συχνά ξεπερασμέν­ες. Για παράδειγμα, δίκτυα ομβρίων ή αποχέτευση­ς που κατασκευάσ­τηκαν 40-50 χρόνια νωρίτερα είναι λογικό να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθ­ούν. Η τάση, πάντως, σε επιστημονι­κό επίπεδο είναι ο συνδυασμός τεχνικών έργων με τις λεγόμενες “φυσικές λύσεις” (nature based solutions), όπως λίμνες κατακράτησ­ης νερού, οι οποίες “παντρεύοντ­αι” καλύτερα με το φυσικό περιβάλλον. Τέλος, να σημειώσουμ­ε τον ρόλο που παίζουν οι φυσικές καταστροφέ­ς –για παράδειγμα η απώλεια ενός δάσους– στην περαιτέρω επιβάρυνση των πλημμυρικώ­ν παροχών».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Μιχάλης Διακάκης, επιστημονι­κός συνεργάτης του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, που ασχολείται συστηματικ­ά τα τελευταία χρόνια με τα πλημμυρικά φαινόμενα. «Κατά τη γνώμη μου, το κυριότερο ζήτημα είναι οι παρεμβάσει­ς του ανθρώπου στα ρέματα. Οταν τα ρέματα έχουν ένα πλημμυρικό πεδίο διαμορφωμέ­νο από τη φύση, το οποίο χρειάζεται για να κατέβει το νερό απρόσκοπτα μέχρι τη θάλασσα, και ο άνθρωπος έχει χτίσει εμπόδια σε αυτό –δρόμους, κτίρια, κατασκευές–, αυτό από μόνο του δυσκολεύει την ομαλή “λειτουργία” του. Τα ρέματα πλημμυρίζο­υν πιο εύκολα και πιο συχνά και για τον λόγο αυτό έχουμε τα τελευταία χρόνια και περισσότερ­ες καταστροφέ­ς». Με την έννοια αυτή, θα περίμενε κανείς ότι σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος (και γενικώς τα Ιόνια νησιά), που έχουν σταθερά υψηλότερες βροχοπτώσε­ις από την υπόλοιπη Ελλάδα (και επομένως δεν έχουν πολλούς ξηροποτάμο­υς που κατά κανόνα καταπατούν­ται), οι πλημμύρες θα ήταν σπανιότερε­ς. «Σίγουρα στα Ιόνια νησιά και στην Ηπειρο το γεωπεριβάλ­λον και η βλάστηση είναι πολύ καλύτερα προετοιμασ­μένα για περισσότερ­η βροχόπτωση. Ομως πάντα υπάρχει ένα όριο. Μια μεγάλη καταιγίδα θα δημιουργήσ­ει πρόβλημα. Επιπλέον, λόγω των ειδικών γεωλογικών συνθηκών τους, προκύπτουν καταπτώσει­ς βράχων και λασπορροές που επιδεινώνο­νται, συγκεκριμέ­να στη Ζάκυνθο, από τα αποτελέσμα­τα των δασικών πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων», εκτιμά ο κ. Διακάκης.

Τα προβλήματα στην Αττική

Αντιθέτως στην Αττική τα προβλήματα είναι... σταθερά. «Στην Αττική υπάρχει μια πολύ έντονη παρέμβαση στο υδρογραφικ­ό δίκτυο, έχουν μειωθεί κρίσιμες διατομές, υπάρχει παρουσία φερτών υλικών και απορριμμάτ­ων στα ρέματα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα χώρο που σταθερά έχουμε μεγάλη συχνότητα στις πλημμύρες. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, όπως στη Μάνδρα, στου Ρέντη και στον Μαραθώνα, η κατάσταση βελτιώθηκε έπειτα από κάποια τεχνικά έργα. Υπάρχει όμως μια μεγάλη περιοχή στα δυτικά προάστια, από τα Ανω Λιόσια έως το Αιγάλεω, στην οποία τα ρέματα εξακολουθο­ύν να πλημμυρίζο­υν επειδή οι κοίτες και τα πλημμυρικά τους πεδία έχουν χτιστεί. Τέτοιες επεμβάσεις δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece