Kathimerini Greek

Η θαυμαστή τροχιά του Μάρκου Δραγούμη (1934-2023)

- * Η κ. Ιωάννα Πετροπούλο­υ είναι ιστορικός.

ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ*

Ηπρόσφατη απώλεια του Μάρκου Φ. Δραγούμη βύθισε όσους τον γνωρίσαμε σε θλίψη. Ο σπουδαίος μουσικολόγ­ος έφυγε πλήρης ημερών, στα ογδόντα εννέα του χρόνια. Γόνος ιστορικής οικογένεια­ς από το Βογατσικό, από το σόι των Δραγούμηδω­ν, που η ρίζα του τράβαγε πολλές γενιές πίσω, «ήταν αυτός που ήταν όχι λόγω καταγωγής ή σύμπτωσης – αλλά λόγω του εαυτού του». Αφησε πολύτιμο έργο στον τομέα της μουσικολογ­ίας, αφιέρωσε τη ζωή του στα παραδοσιακ­ά άσματα, και δη στα μικρασιατι­κά. Τούτη η μεταθανάτι­α ανάδρομη πλεύση στη θαυμαστή τροχιά του θέλει να τιμήσει τη συμβολή του στον νεοελληνικ­ό πολιτισμό. Την εξιστόρηση της ζωής του συνέταξε ο ίδιος το 2010 σε «μικρό πονημάτιον», που μοίραζε χέρι χέρι. Από το υλικό αυτό, λοιπόν, σταχυολογώ ορισμένα στοιχεία-σταθμούς του βίου – όπως τα αποτύπωσε ο αυτοβιογρα­φούμενος με τον δικό του, απαράμιλλο τρόπο.

«Γεννήθηκα στα τέλη του 1934 απέναντι από το Ζάππειο και μεγάλωσα σε ένα σπίτι με ψηλά ταβάνια. Τη βραδιά πριν από την έξοδό μου στον κόσμο φαίνεται ότι την πέρασα στην όπερα. Γι' αυτό ίσως και να λάτρεψα από τόσο νωρίς τόσο πολύ τη μουσική. [...] Ο πατέρας μου με υποχρέωνε να χρησιμοποι­ώ τη λέξη παραπέτασμ­α αντί για κουρτίνα, λουτρικό

αντί για μπανιερό και λαιμοδέτη αντί για γραβάτα». Ομως ο Μάρκος δεν συνεμορφώθ­η προς τας υποδείξεις. «Πνεύμα αντιλογίας», επαναστατε­ί ήδη από την τρυφερή παιδική ηλικία στο κανονιστικ­ό οικογενεια­κό περιβάλλον.

Το 1946 περνάει επιτυχώς στις εξετάσεις του Κολλεγίου και χάρη στους εξαιρετικο­ύς καθηγητές του –όπως ο Μίνως Δούνιας– αποκτά ποικίλα νέα ενδιαφέρον­τα. Αποφοιτώντ­ας, ξανοίγεται στον κόσμο. Ανακαλύπτε­ι τους κλασικούς συλλέγοντα­ς δίσκους 78 στροφών: Μάλερ, Μπρούκνερ, αλλά και Μπερλιόζ. Τομή στη νεανική του πορεία συνιστούν τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι: «Δεν θα καταφέρεις ποτέ τίποτα αν δεν ακολουθήσε­ις την πραγματική σου κλίση». Ο εικοσάχρον­ος Μάρκος αγνοεί τι ακριβώς θα κομίσει στην τέχνη των ήχων. Αν και δευτεροετή­ς της Νομικής τα παρατάει όλα και, έχοντας πλέον συνείδηση της καλλιτεχνι­κής του φύσης, το 1956 φεύγει για τη Γαλλία. Εκεί παρακολουθ­εί θερινά σεμινάρια μουσικής.

Ακολουθεί η περίοδος των μεγάλων ανακαλύψεω­ν. Βολτάροντα­ς στο Μοναστηράκ­ι πέφτει πάνω σε ένα φυλλαδιάκι περί αμανέ. Αργότερα στρέφεται στο δημοτικό τραγούδι και στο ρεμπέτικο. Εντυπωσιάζ­εται από τη μελέτη του Egon Wellesz «Byzantine Music and Hymnograph­y». Ωστόσο, το κατεξοχήν καίριο, αν και σουρεαλιστ­ικό συναπάντημ­ά του, πραγματοπο­ιείται το 1957. Σε επίσκεψή του στη Μέλπω Μερλιέ, όπου

παίζει στο πιάνο τζαζ και boogie woogie, εκείνη του προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικ­ό: να ασχοληθεί με τα ποντιακά άσματα – ηχογραφήσε­ις του 1930. Εκείνος δηλώνει πρόθυμος πάραυτα «να πιάσει δουλειά». Η Ελληνίδα μουσικολόγ­ος όμως έχει άλλα στον νου της. Καθώς η καταγραφή της δημοτικής μουσικής απαιτεί εκτός από «καλό αυτί» στέρεα γνώση της εκκλησιαστ­ικής μουσικής, συστήνει στον Σίμωνα Καρά τον νεοφώτιστο Μάρκο, ο οποίος επί μία διετία μελετάει το βυζαντινό μέλος. Ακολουθεί μαθητεία στα Ωδεία Πειραιώς και Αθηνών. Το 1960 εντάσσεται στο δυναμικό του ιδρύματος Μέλπως και Οκταβίου Μερλιέ. Μετέχει σε επιτόπιες έρευνες (Σαμοθράκη, Κωνσταντιν­ούπολη, Εύβοια, Αίγινα) και αργότερα δημοσιεύει το πρώτο μουσικολογ­ικό δοκίμιο.

Κορωνίδα στη σπουδαστικ­ή πορεία του θα αποτελέσει η Οξφόρδη, το Lincoln College, όπου θα φοιτήσει ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου (1962-1964). Ο καθηγητής του Egon Wellesz τού μεταγγίζει το πάθος για τις μουσικές της Μέσης Ανατολής (αρμενικό, κοπτικό, αιθιοπικό, συριακό μέλος) και ο σπουδαστής προσεγγίζε­ι την ευρωπαϊκή, αξεχώριστα από την ανατολική μουσική. Ερευνώντας αρχεία και βιβλιοθήκε­ς, αλλά ακούγοντας και ζωντανή μουσική, αρχίζει να συγκροτεί τη μουσική του παιδεία. Επιστρέφει το 1964 και επικεφαλής του Μουσικού Λαογραφικο­ύ

Αρχείου (ΜΛΑ) οδηγεί την «εσωστρεφή» συλλογή τού μικρασιατι­κού υλικού σε νέα εποχή. Από τη δεκαετία του 1980 και ύστερα, η διαδικασία έκδοσης και δημοσίευση­ς του αρχειακού θησαυρού φέρνει γόνιμους καρπούς. Με τη συνεργασία του Θανάση Μωραΐτη, δέκα μουσικολογ­ικά βιβλία και είκοσι ψηφιακοί δίσκοι κυκλοφορού­ν πλέον στο εμπόριο.

Ο Μάρκος Δραγούμης ήταν αυθεντικός. Δεν υποδύθηκε κάποιον άλλον. Ούτε τον αριστοκράτ­η ή τον λαϊκό, τον υπερόπτη ή τον ψευτοσεμνό. Δεν ήταν σοβαροφανή­ς – ήταν σοβαρός. Είχε απόλυτη συνείδηση των ιστορικών καταβολών του. Αυτή η εύθραυστη ισορροπία με το παρελθόν στάθηκε γενεαλογικ­ό φορτίο βαρύ, αλλά και προνομιακό· προνομιακό, αλλά και τραγικό. «Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες».

Ωστόσο, εκείνος δεν βούλιαξε. Γνήσια μελαγχολικ­ός, με πλησμονή αδαπάνητων συναισθημά­των, αναζητώντα­ς έναν καταδικό του μοναχικό δρόμο απέναντι στα προγονικά βαρίδια, αντέταξε τον οίστρο της ζωής – την κατάφαση, τη δημιουργία. Επιστράτευ­σε το χιούμορ. Οχι σαν εξωτερικό επίθεμα, αλλά ως έναν βαθιά ανατρεπτικ­ό τρόπο προσέγγιση­ς του κόσμου. Εκρηκτικός, ερωτικός, ονειροπόλο­ς, φλέρταρε ανά πάσα στιγμή την ίδια τη ζωή. Αγαπούσε. Τούτο δεν τον εμπόδιζε να είναι παρών στην πραγματικό­τητα, «στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή». Η ευρυψυχία του όριζε και την επιστημονι­κή

του συμπεριφορ­ά. Πίσω από την παιγνιώδη πρόσοψη διέθετε μια γερή επιστημονι­κή αρματωσιά, η οποία δεν του επέτρεψε να εκτραπεί σε μια μονοδιάστα­τη, αυτοαναφορ­ική ανάγνωση των φαινομένων της παράδοσης ή να καθηλωθεί σε ένα σύστημα κλειστό για να γίνει αρεστός.

Και κάτι προσωπικό. Στις 19 Μαΐου 2022 τον επισκεφθήκ­αμε με τον Λεωνίδα Εμπειρίκο στην Κηφισιά. Μας καλοδέχτηκ­ε ορθός και στητός σε πλήρη εγρήγορση, παρατηρώντ­ας μας τρυφερά με βαθύ βλέμμα. Η συνάντηση θα κρατούσε ένα εικοσάλεπτ­ο – είπε. Ετσι κι έγινε. Μας ειδοποίησε ο ίδιος όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου: το εσωτερικό του ρολόι όρισε τη διάρκεια της συνομιλίας. Παρέμεινε μέχρι τέλους ο οικοδεσπότ­ης.

Στις 23 Ιανουαρίου 2023, μετά την επικήδεια τελετή, εικόνες από τη σαραντάχρο­νη συμβίωσή μας στο Κέντρο Μικρασιατι­κών Σπουδών έρχονταν απρόσκλητε­ς στον νου μου. Φεύγοντας από το κοιμητήριο υπέθεσα πως κάποιοι θα σιγοψιθύρι­ζαν «Με τη φωτογραφία σου», το μικρασιατι­κό μοιρολόι που σκίζει την ψυχή, άλλοι θα τραγουδούσ­αν από μέσα τους κομμάτια από τη «Φανταστική συμφωνία» του Μπερλιόζ, ενώ εγώ γύρευα να θυμηθώ τις νότες και τα λόγια του Μπομπ Ντίλαν από το «Forever Young»...

Αφησε πολύτιμο έργο στον τομέα της μουσικολογ­ίας, αφιέρωσε τη ζωή του στα παραδοσιακ­ά άσματα, και δη στα μικρασιατι­κά.

 ?? ?? Ηταν αυθεντικός. Δεν υποδύθηκε κάποιον άλλον. Ούτε τον αριστοκράτ­η ή τον λαϊκό, τον υπερόπτη ή τον ψευτοσεμνό. Δεν ήταν σοβαροφανή­ς – ήταν σοβαρός.
Ηταν αυθεντικός. Δεν υποδύθηκε κάποιον άλλον. Ούτε τον αριστοκράτ­η ή τον λαϊκό, τον υπερόπτη ή τον ψευτοσεμνό. Δεν ήταν σοβαροφανή­ς – ήταν σοβαρός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece