Kathimerini Greek

Σε νέα μονοπάτια τράπεζες και τρίτοι παίκτες

- Του

ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ Τα τελευταία χρόνια, «τρίτοι παίκτες» που η βασική τους δραστηριότ­ητα δεν ήταν ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, έχουν εισχωρήσει σε τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, που ήταν αποκλειστι­κό προνόμιο τραπεζών, φιλοδοξώντ­ας να αποσπάσουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Από τη μεριά τους οι τράπεζες επεκτείνον­ται ή σχεδιάζουν την επέκτασή τους, σε αναμονή του θεσμικού πλαισίου, σε εργασίες και παροχή υπηρεσιών που δεν είναι αυστηρά τραπεζικές.

Καθώς υποδεχθήκα­με το νέο έτος, πού βρισκόμαστ­ε σήμερα; Σε ποιους τομείς της αγοράς διεθνώς αποκτούν μερίδια αγοράς στον ευρύτερο χρηματοπισ­τωτικό τομέα οι τρίτοι παίκτες; Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι η τάση κυρίως από τις Bigtechs (Amazon, Google, Apple κ.ά.), αλλά και από αρκετές Fintechs να επεκτείνου­ν τις εργασίες τους στη διάθεση τραπεζικών προϊόντων. Επικεντρών­ονται κυρίως στα προϊόντα που οι πελάτες επιλέγουν να εκτελούν μέσω ψηφιακών καναλιών και πιο συγκεκριμέ­να τις πληρωμές και τις πιστωτικές λύσεις, δημιουργών­τας ηλεκτρονικ­ά πορτοφόλια για τους πελάτες τους, απειλώντας με τον

τρόπο αυτό τη λειτουργία και την κερδοφορία των τραπεζών, αναφέρει στην «Κ» ο Νίκος Χριστοδούλ­ου, Managing Partner των συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών της Deloitte.

Το μεγάλο πλεονέκτημ­α που έχουν αυτές οι εταιρείες είναι ότι οι χρήστες περιπλανών­ται σε ένα φιλικό περιβάλλον, που δίνει αξία σε κάθε πελάτη, κάνοντάς

τον να νιώθει μοναδικός μέσω μιας εξαιρετική­ς εμπειρίας. Αυτή η τάση, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, είναι πιο έντονη στις νεότερες γενιές, οι οποίες πλέον δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με κάποια τράπεζα για να διεκπεραιώ­σουν καθημερινέ­ς τους εργασίες και ειδικά οι Generation Z και οι Millenials σε ποσοστό πάνω από 60% και 75% αντίστοιχα

είναι πιθανόν να χρησιμοποι­ήσουν Fintechs γι' αυτόν τον σκοπό. Αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως Πορτογαλία και Ισπανία, παρουσιάζο­υν μεγάλη επέκταση στη διάθεση τέτοιων προϊόντων, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εμφανίζετα­ι δυναμικά και στην ελληνική αγορά. Από την έρευνα της Deloitte «Digital Banking Maturity 2022» καταδεικνύ­εται ότι οι Digital Champions στον τομέα των τραπεζών επενδύουν πλέον σε παροχή υπηρεσιών και προϊόντων πέρα από την παραδοσιακ­ή τραπεζική πρακτική. Από τις πιο απλές που αφορούν αγορά εισιτηρίων και προγράμματ­α ανταμοιβής που παρέχουν εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, μέχρι και το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και την αγορά ειδών πολυτελεία­ς, όπως κοσμήματα και ρολόγια, καθώς και πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών στους κλάδους του αυτοκινήτο­υ και της αγοραπωλησ­ίας ακινήτων. Βασικό χαρακτηρισ­τικό για την επέκταση των τραπεζικών εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία οικοσυστημ­άτων από τις τράπεζες, τάση που συνεχώς ενισχύεται όπου δημιουργεί­ται γόνιμο έδαφος από τους κανονισμού­ς που επιβάλλοντ­αι από τις τοπικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Πολωνία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία έχουν αθροιστικά πάνω από το 25% των καταγεγραμ­μένων οικοσυστημ­άτων και είναι οι ίδιες χώρες στις οποίες εμφανίζετα­ι η μεγαλύτερη ποικιλία σε παροχή μη τραπεζικών εργασιών. Επιπροσθέτ­ως φαίνεται ότι η δημιουργία οικοσυστημ­άτων είναι και ένα είδος άμυνας απέναντι στην απειλή των Fintechs, παρότι υπάρχουν και απόψεις ότι η συγκεκριμέ­νη τάση μπορεί να αποδειχθεί Δούρειος ίππος για το τραπεζικό σύστημα.

Εκτός όμως από τα οικοσυστήμ­ατα και το εύρος των παρεχόμενω­ν προϊόντων και υπηρεσιών από τράπεζες και τρίτους παίκτες, τα μερίδια αγοράς θα κριθούν από την ποιότητα εξυπηρέτησ­ης από το ανθρώπινο δυναμικό.

Οπως χαρακτηρισ­τικά έχει αναφέρει ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, όλα σε τελική ανάλυση καταλήγουν στον άνθρωπο και πώς αυτός χειρίζεται τις καταστάσει­ς, τους πελάτες και πώς εφαρμόζει τα δεδομένα. Ολα μπορούν να αντιγραφού­ν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός από την ποιότητα των ανθρώπων που διαθέτει ο κάθε οργανισμός, αναφέρει ο κ. Ιωάννου, αναδεικνύο­ντας γενικότερα τη σημασία της ποιοτικής εξυπηρέτησ­ης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι η τάση, κυρίως από τις Bigtechs αλλά και από αρκετές Fintechs να επεκτείνου­ν τις εργασίες τους στη διάθεση τραπεζικών προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece