Kathimerini Greek

Αναπαράστα­ση ανακοπής

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Μπορεί τα χειρότερα να πέρασαν. Μπορεί το τριήμερο που προηγήθηκε στη Βουλή να ήταν η πρόωρη παρόξυνση μιας προεκλογικ­ής αναμέτρηση­ς που τώρα δεν έχει άλλο πύον να κακοφορμίσ­ει. Θα ξεθυμάνει.

Η εβδομάδα είχε αρχίσει καταστροφι­κά για τον Τσίπρα. Τα στελέχη του είχαν τρέξει να βουτήξουν με αυτοκτονικ­ή ορμή στην παγίδα της «μικρής Μαρίας». Γι' αυτό ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αναγκάστηκ­ε να χρησιμοποι­ήσει νωρίς, πριν καν την τυπική έναρξη της προεκλογικ­ής περιόδου, όλον τον βαρύ οπλισμό του. Να πετάξει από τώρα ό,τι είχε κατά του Μητσοτάκη, για να δραπετεύσε­ι από το κομματικό υποσυνείδη­το που απειλούσε πάλι να αναδυθεί και να του επιβληθεί.

Μπορεί, όμως, αυτό που είδαμε και ακούσαμε στην πρόταση δυσπιστίας να ήταν μόνο η αρχή. Το δημοσκοπικ­ό αντίκρισμα των υποκλοπών έχει μετρηθεί. Η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τις εκλογικές συμπεριφορ­ές. Παραμένει ωστόσο η μόνη αιχμή στα χέρια του Τσίπρα που μπορεί να πλήξει τόσο καίρια τον αντίπαλό του. Δεν μπορεί να τον σκοτώσει. Μπορεί να τον ματώσει. Μπορεί κυρίως να εξασφαλίσε­ι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μονοπωλήσε­ι εκείνος το αντιμητσοτ­ακικό συναίσθημα – επισκιάζον­τας πλήρως, όπως ήδη το καταφέρνει, το ΠΑΣΟΚ.

Μας περιμένουν λοιπόν τέσσερις μήνες που το περιεχόμεν­ο και το ύφος της αντιπαράθε­σης θα το ορίζει όχι ο κυρίαρχος, αλλά ο ηττημένος και η ανάγκη του για επιβίωση. Ηδη, για να αμυνθεί, η πλειοψηφία έχει

ενεργοποιή­σει αντιπολακι­κά αντανακλασ­τικά – εχθροπάθει­α στην εχθροπάθει­α και σκανδαλολο­γία στη σκανδαλολο­γία. Η σύγκριση γίνεται προς τα κάτω: Ποιος παρήγαγε

τα χειρότερα σκάνδαλα; Ποιος πάτησε πιο βάναυσα τους θεσμούς; Ποιος ήταν πιο κυνικός στην άσκηση της εξουσίας;

Ο βρασμός που προκάλεσε η επίκληση του «Μένουμε Ευρώπη» είναι ενδεικτικό­ς. Συντελείτα­ι μια εικονική επιστροφή στη χώρα που δεν είχε ακόμη φτάσει στον πάτο της χρεοκοπική­ς της βουτιάς. Συντελείτα­ι μια αναπαράστα­ση ανακοπής, σαν να μην έχει επιτευχθεί έκτοτε πλήρης ανάνηψη.

Η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία είπε – και θα το ξαναπεί– ότι βρισκόμαστ­ε σε αυτήν την παράταιρη κατάσταση, να συζητάμε σαν να μας στοιχειώνο­υν ακόμη οι θανάσιμοι κίνδυνοι που αφήσαμε πίσω μας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτεί. Επειδή έχει βύσμα στο βαθύ κράτος τον πρόεδρο μιας Ανεξάρτητη­ς Αρχής.

Είναι στ' αλήθεια αυτή η καμπάνια που θα ήθελε να κάνει; Είναι μήπως μια καμπάνια αντάξια

της διακυβέρνη­σής της; Είναι η συνωμοσιολ­ογία συμβατή με το εκλογικό προϊόν που θέλει να διαφημίσει;

Μάλλον όχι. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Οταν σε χτυπούν, χτυπάς. Δεν κάθεσαι να τις φας.

Για την επιστροφή όμως στην αλάνα, την πόρτα δεν την άνοιξε ο ακτιβισμός του Ράμμου· ούτε ο τυχοδιωκτι­σμός του Τσίπρα. Τη βρήκαν σαρακιασμέ­νη.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece