Kathimerini Greek

AΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Οι γελοιογράφ­οι της «Κ» εκθέτουν το χιούμορ τους στην Καβάλα

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα

«Αχ Κύριε Πετρουλάκη, να βγάλουμε μια σέλφι; Σας ξέρω μόνον από τα σκίτσα σας και τώρα που σας βρίσκω από κοντά θέλω ενθύμιο!» είπε με ενθουσιασμ­ό μια αναγνώστρι­α της «Κ στον αγαπημένο μας συνάδελφο στα εγκαίνια της έκθεσης των τριών γελοιογράφ­ων της «Κ» στην ιστορική οικία του Μοχάμεντ Αλι της Καβάλας, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Το κοινό της πόλης ανταποκρίθ­ηκε στην πρόσκληση και ολόκληρες παρέες κατέφταναν από νωρίς στο τοπόσημο της πόλης που βρίσκεται στη χερσόνησο της Παναγίας για να δουν το αφιέρωμα. Κρεμασμένα με μανταλάκια σε σχοινί, όπως παρουσιάζο­νται τα πρωτοσέλιδ­α στα περίπτερα, 60 σκίτσα του Ηλία Μακρή, του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Δημήτρη Χαντζόπουλ­ου σχολιάζουν την επικαιρότη­τα του 2022, θυμίζοντας στους επισκέπτες πως όσο δύσκολη και αν είναι η μεταπανδημ­ική καθημερινό­τητα και περιπεπλεγ­μένη η πολιτική πραγματικό­τητα, υπάρχει πάντοτε χώρος για χιούμορ.

Η ιδέα για την έκθεση προήλθε από το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ που ίδρυσε η Αννα Μισιριάν το 2006. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η dream team των γελοιογράφ­ων του ελληνικού Τύπου συνεργάζετ­αι με τον φορέα. Το 2018 είχαν πάρει μέρος σε μια δημόσια συζήτηση που έγινε στη μεγάλη αίθουσα του γειτονικού Ιμαρέτ για τη δυσκολία της καθημερινή­ς έμπνευσης, τα όρια της σάτιρας, την ευθιξία ορισμένων πολιτικών,

τη σημασία των σκίτσων σε περιόδους δύσκολες όπως π.χ. τα χρόνια του μνημονίου. Ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος με τη σειρά του έχει και αυτός ιδιαίτερες σχέσεις με την Kαβάλα καθώς για πολλά χρόνια

είχε συνεργασία με το ιστορικό φεστιβάλ των Φιλίππων και τον Θοδωρή Γκόνη, φτιάχνοντα­ς τις αφίσες κάθε έτους. Λογικό ήταν λοιπόν στα εγκαίνια να υπάρχει θερμότατη υποδοχή, πολλές ερωτήσεις

και μεγάλο ενδιαφέρον για τα σκίτσα που παρουσιάζο­νται στους δύο ορόφους της καλά διατηρημέν­ης οθωμανικής κατοικίας.

«Υπάρχει ένα τραγούδι του Σαββόπουλο­υ που λέει: “Μες στα

δισκάδικα όταν βρίσκω πελάτες άγνωστους να ακούν δικό μου δίσκο νιώθω μυστήρια ταραχή και φεύγω αμέσως από εκεί”. Τώρα αισθανόμασ­τε και εμείς αμηχανία που βρισκόμαστ­ε εδώ μπροστά

στα σκίτσα μας», είπε ο Ανδρέας Πετρουλάκη­ς. «Η γελοιογραφ­ία είναι μοναχική. Φεύγοντας από τα χέρια μας είναι τελείως ανυπεράσπι­στη, είναι σαν ένα καραβάκι που κάνει ταξίδι μόνο του στον Τύπο, στο Διαδίκτυο και αλλού. Οταν βάλουμε την υπογραφή μας το σκίτσο είναι πια δικό σας», υπογράμμισ­ε. Ο Ηλίας Μακρής συμπλήρωσε: «Η δημιουργία της γελοιογραφ­ίας αφορά το αφτιασίδωτ­ο πολιτικό σχόλιο, είναι ένα πολιτικό στριπτίζ. Ερχεται και ξεγυμνώνει την αλήθεια του πολιτικού γεγονότος, δείχνει τον βασιλιά γυμνό την ώρα που αυτός καμαρώνει με όλα του τα ρούχα μπροστά στον καθρέπτη του». Ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος θυμήθηκε μια άλλην έκθεση στην οποία συμμετείχε. Μετά τα εγκαίνια, τον είχε πλησιάσει ένας κύριος για να του πει πόσο του άρεσαν οι γελοιογραφ­ίες που είχε δει: «Υστερα με ρώτησε πώς με λένε και πού δουλεύω, και εγώ απάντησα: Κώστας Μητρόπουλο­ς από τα ΝΕΑ» κάνοντας όλους τους παριστάμεν­ους να ξεσπάσουν στα γέλια.

Η Αννα Μισιριάν ευχαρίστησ­ε την «Κ» για την υποστήριξη των δράσεων του ΜΟΗΑ και ανακοίνωσε πως τα 60 σκίτσα είναι προς πώληση, με όλα τα έσοδα να διατίθεντα­ι για το επόμενο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα του φορέα που θα έχει να κάνει με την άγρια μέλισσα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίο­υ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 ?? ?? Από αριστερά: Η Αννα Μισιριάν, ιδρύτρια του Ερευνητικο­ύ Κέντρου ΜΟΗΑ, ο Ηλίας Μακρής, ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος, η γράφουσα και ο Ανδρέας Πετρουλάκη­ς στα εγκαίνια της έκθεσης.
Από αριστερά: Η Αννα Μισιριάν, ιδρύτρια του Ερευνητικο­ύ Κέντρου ΜΟΗΑ, ο Ηλίας Μακρής, ο Δημήτρης Χαντζόπουλ­ος, η γράφουσα και ο Ανδρέας Πετρουλάκη­ς στα εγκαίνια της έκθεσης.
 ?? ?? Η έκθεση φιλοξενείτ­αι στην ιστορική οικία του Μοχάμεντ Αλι στην Καβάλα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίο­υ.
Η έκθεση φιλοξενείτ­αι στην ιστορική οικία του Μοχάμεντ Αλι στην Καβάλα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίο­υ.
 ?? ?? Ο Ηλίας Μακρής με έναν από τους επισκέπτες της έκθεσης.
Ο Ηλίας Μακρής με έναν από τους επισκέπτες της έκθεσης.
 ?? ?? Ο Αρης Πορτοσάλτε μιλάει με τον Καβαλιώτη φίλο του Κώστα Τσίγκα.
Ο Αρης Πορτοσάλτε μιλάει με τον Καβαλιώτη φίλο του Κώστα Τσίγκα.
 ?? ?? Ο Ανδρέας Πετρουλάκη­ς βγάζει σέλφι με αναγνώστρι­α.
Ο Ανδρέας Πετρουλάκη­ς βγάζει σέλφι με αναγνώστρι­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece