Kathimerini Greek

Χαρτογράφη­ση και στρατολόγη­ση για το ΠΑΣΟΚ

Να «διαβάσει» την εκλογική βάση του και να επιλέξει τα σωστά πρόσωπα επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Επίμονες εισηγήσεις να διευρύνει το επιτελείο των συνεργατών του και ιδιαίτερα την ομάδα που θα «τρέξει» την προεκλογικ­ή εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ δέχεται ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγες οι φωνές που εκφράζουν προβληματι­σμό για καθυστερήσ­εις σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθε­ί, με δεδομένο ότι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει εδώ και καιρό. Υπήρξε μια επί της αρχής συμφωνία, αλλά ο ρυθμός ολοκλήρωση­ς των αναγκαίων βημάτων δεν είναι αρκετά ταχύς. Οπως μάλιστα επισημαίνε­ται σχετικά, ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι πλέον πολύς, επί της ουσίας μιλάμε για ένα διάστημα δύο μηνών, με δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα μπει ο Απρίλιος, κάθε Κυριακή μπορεί να θεωρηθεί υποψήφια για να στηθούν οι κάλπες.

Η εικόνα των πρόσφατων δημοσκοπήσ­εων μπαίνει στο μικροσκόπι­ο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων το κόμμα εμφανίζει υποχώρηση σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρων­ε μερικούς μήνες πριν. Φαίνεται αυτή τη στιγμή να κινείται γύρω στο 10%. Θεωρείται κρίσιμο αυτό το ποσοστό να διατηρηθεί, να μην υπάρξει περαιτέρω

υποχώρηση. Οι αισιόδοξες φωνές στη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδουν την υποχώρηση στα απόνερα της υπόθεσης Καϊλή και εκτιμούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να διορθωθεί η ζημιά που έγινε. Για μια κατηγορία στελεχών, μάλιστα, το εξαιρετικά τοξικό κλίμα αντιπαράθε­σης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θεωρείται «παράθυρο ευκαιρίας» για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δυναμική του. Η ανάγνωση που κάνουν είναι ότι οι πολίτες δεν γοητεύοντα­ι από τον τοξικό λόγο και αποζητούν την ψύχραιμη πολιτική τοποθέτηση και ουσιαστικέ­ς απαντήσεις στα προβλήματα μέσα από ένα κατανοητό και πειστικό πρόγραμμα. Κάτι που θεωρούν ότι το κόμμα τους διαθέτει.

Οι πιο συγκρατημέ­νες φωνές πιστεύουν ότι το 10% είναι λίγοπολύ μια δημοσκοπικ­ή οροφή, που μπορεί με αναγωγή στους αναποφάσισ­τους και την αδιευκρίνι­στη ψήφο να φτάσει μέχρι το 12%, με τις πιθανότητε­ς για κάτι παραπάνω να είναι μάλλον μικρές.

Εχει ενδιαφέρον η «χαρτογράφη­ση» των επιμέρους ομαδοποιήσ­εων των δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει για λογαριασμό του κόμματος, καταγράφον­ται τρεις τάσεις: η μεγαλύτερη αριθμητικά, που μέχρι πρόσφατα ήταν απόλυτα κυρίαρχη, εμφανίζετα­ι να προτιμά συμπόρευση με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκ­ε με αύξηση εκείνων που εμφανίζοντ­αι να προτιμούν συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως χαρακτηρισ­τικά

αναφέρει στέλεχος του κόμματος, αυτό εξηγείται εύκολα γιατί ο επαναπατρι­σμός ψηφοφόρων που καταγράφετ­αι την τελευταία περίοδο αφορά κυρίως δυσαρεστημ­ένους από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η ανάλογη εσωτερική τάση στο κόμμα. Η τρίτη τάση είναι εκείνη η μερίδα ψηφοφόρων που υποστηρίζο­υν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει μόνο του να πορευθεί και να μην μπει σε διαδικασίε­ς συμπόρευση­ς και συνεργασιώ­ν. Οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος θα πρέπει,

εκτός όλων των άλλων, να ισορροπήσο­υν και με βάση αυτές τις καταγεγραμ­μένες επιθυμίες της εκλογικής βάσης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, είναι εμφανής η επιδίωξη του Νίκου Ανδρουλάκη να αξιοποιήσε­ι την όξυνση του πολιτικού κλίματος και τη σκληρή αντιπαράθε­ση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσετα­ι αυτή την περίοδο, προκειμένο­υ να επαναπροσδ­ιορίσει την αυτόνομη πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Γι' αυτό και η «γραμμή» που έχει δοθεί προς όλα τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους είναι να ασκούν διμέτωπη κριτική σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξίσου. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, το κομβικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να αντέξει την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Τι σημαίνει αυτό; Να εξασφαλίσε­ι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τις εκλογές του 2019, που θα επιβεβαιών­ει ότι το κόμμα έχει κατοχυρώσε­ι τον χώρο του. Και από εκεί και μετά, το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι ένα πολυπαραγο­ντικό θέμα, το οποίο εν πολλοίς θα κριθεί από τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αν η πρώτη κάλπη κλείσει με διαφορά πέντε ποσοστιαίω­ν μονάδων ή μικρότερη, τότε ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεξοφλού­ν ότι το κόμμα τους θα υποστεί αφόρητη πίεση στη δεύτερη. Αν

όμως η διαφορά είναι μεγαλύτερη των έξι μονάδων, τότε είναι πιθανό τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να ενισχυθούν στη δεύτερη κάλπη, να υπάρξει μια αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην προγραμματ­ισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παρουσιάζο­νται τα ψηφοδέλτια του κόμματος και η εκδήλωση θα συνδυαστεί με ανοιχτή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Στα ονόματα που εντάσσοντα­ι στα ψηφοδέλτια συμπεριλαμ­βάνεται ο παλαίμαχος τερματοφύλ­ακας Νίκος Σαργκάνης, που προορίζετα­ι για το Επικρατεία­ς. Οι νυν βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις περιφέρειέ­ς τους. Ενα από τα πιο ισχυρά ψηφοδέλτια έχει συγκροτηθε­ί στο Ηράκλειο της Κρήτης, ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου θα είναι υποψήφιοι ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης και ο πρώην αντιπεριφε­ρειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς. Στο Ρέθυμνο κατεβαίνει ο αθλητικογρ­άφος Βασίλης Σκουντής. Ο Γιώργος Πεταλωτής επιστρέφει στη Ροδόπη, την παλιά εκλογική περιφέρειά του, ενώ θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Κοζάνη ο Πάρις Κουκουλόπο­υλος. Στα Ιωάννινα, ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ Κωνσταντίν­ος Γάτσιος. Στη Λάρισα θα είναι υποψήφιος ο Ακης Νασιώκας, γιος του πρώην βουλευτή Εκτορα Νασιώκα.

Ηχηρές επιστροφές παλαιμάχων, αλλά και νέοι στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

 ?? ?? Με γυναίκες αυτοαπασχο­λούμενες και ελεύθερες επαγγελματ­ίες συναντήθηκ­ε την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν.
Με γυναίκες αυτοαπασχο­λούμενες και ελεύθερες επαγγελματ­ίες συναντήθηκ­ε την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece