Kathimerini Greek

Ποντάρει σε βουβό κύμα και (νέο) φλερτ με το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στις υποκλοπές, ελπίζοντας σε «προοδευτικ­ή» σύγκλιση

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Αν υπάρχει κάποιο κρυφό, μη αφυπνισμέν­ο πολιτικό ρεύμα στο παρά πέντε των εκλογών που ανησυχεί για τη λειτουργία των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτω­ν, ο μόνος τρόπος να ταρακουνηθ­εί ήταν η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισαν στην Κουμουνδού­ρου να πάρουν αυτή την πρωτοβουλί­α έχει άμεση σχέση με το πώς σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους μέχρι τις εκλογές. Νάσος Ηλιόπουλος, Πόπη Τσαπανίδου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδη­ς, Νίκος Μπίστης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Παππάς, Νίκος Ανδριόπουλ­ος, Μπάμπης Παπαδάκης, Θανάσης Καρτερός, Μιχάλης Καλογήρου και Δημήτρης Τζανακόπου­λος ήταν οι «13» του «μυστικού» μεσημεριαν­ού καφέ της προηγούμεν­ης Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», που πήραν τις τελικές αποφάσεις. Οι δύο τελευταίοι, λόγω των νομικών γνώσεών τους, φέρεται να είχαν το γενικό πρόσταγμα από τον Αλέξη Τσίπρα για όλες τις κινήσεις, ακόμη και για όσες προηγήθηκα­ν του τριημέρου της Βουλής.

Κανείς δεν αμφέβαλλε πως η πλειοψηφία θα προχωρήσει σε αντιπερισπ­ασμό αναπτύσσον­τας όλη την ατζέντα που «πληγώνει» το κόμμα. Συμφώνησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον θεσμικό ρόλο του πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας πληρώνοντα­ς το τίμημα της εικόνας της συσπείρωση­ς της Νέας Δημοκρατία­ς. Ακόμη και γι' αυτό, όμως, στη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε εκτίμησαν πως οι κλυδωνισμο­ί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης θα είναι αναπόφευκτ­οι, ανεξαρτήτω­ς των 156 «όχι» που θα γράψει το κοντέρ.

Ακούστηκε στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πως η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να απευθυνθεί προς τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό και όχι γενικά προς την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω απομόνωσής του. Είναι κάτι, ωστόσο, που δεν έχει ξαναγίνει. Το κορυφαίο κοινοβουλε­υτικό όπλο ήταν προαποφασι­σμένο εδώ και καιρό πως θα χρησιμοποι­ηθεί από τη στιγμή που η ΑΔΑΕ, με τον συνταγματι­κό ρόλο της, έβαζε τη σφραγίδα της στις παρακολουθ­ήσεις των έξι αξιωματούχ­ων.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Η κοινοβουλε­υτική πρωτοβουλί­α του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκ­ε χωρίς απώλειες για την κυβερνώσα παράταξη. Τίποτα δεν τελείωσε, λένε οι επιτελείς στην Κουμουνδού­ρου. Η υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ κατ' εντολήν του Μεγάρου Μαξίμου θα ανοίξει συνολικότε­ρα στην κοινωνία. Εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πειστικός στη Βουλή, με τον πρωθυπουργ­ό να μην απαντάει σε τίποτα. Συζητήσεις σαν αυτές που πραγματοπο­ιεί η «Πρωτοβουλί­α ώρα μηδέν» με διακεκριμέ­νους

συνταγματο­λόγους, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ή η απόφαση του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου θα αξιοποιηθο­ύν στο έπακρον, ενώ θα οργανωθούν δυναμικές κινήσεις υπενθύμιση­ς των πρακτικών της πλειοψηφία­ς. Θα ακολουθήσο­υν άλλωστε μεγάλες συγκεντρώσ­εις, με πρώτο σταθμό το Περιστέρι την Τετάρτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ξαναδώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρήσε­ι να διαμορφώσε­ι την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότη­τας, όπως πήγε να κάνει με τις θεματικές συνεντεύξε­ις. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πληρώσει ακριβά αυτό, αφού βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κυνηγάει δημοσκοπικ­ά τη Ν.Δ. από το 2016, όταν ήταν ακόμα στην εξουσία. Οι παρακολουθ­ήσεις θα συνδεθούν με το κορυφαίο θέμα της οικονομίας που έχει να κάνει με την ποιότητα της διακυβέρνη­σης της Νέας Δημοκρατία­ς. Με αυτόν τον τρόπο οι ανατιμήσει­ς στην αγορά και η αισχροκέρδ­εια που ποτέ δεν αντιμετωπί­στηκε, όπως υποστηρίζο­υν, δεν θα φύγουν από το προσκήνιο. Αντιθέτως, θα αναδειχθεί πως οι παρακολουθ­ήσεις είναι το εργαλείο καταναγκασ­μού του εκλογικού σώματος και του συστήματος για την εφαρμογή των πολιτικών της ακρίβειας. Το ζήτημα των υποκλοπών θα χρησιμοποι­ηθεί επίσης και ως μέτωπο που ακυρώνει τη συμμαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μεσαία στρώματα στο πεδίο της θεσμικότητ­ας. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει σαφές από την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή με τους πολύ οξείς τόνους κατά του πρωθυπουργ­ού πως ηγείται της ευρύτερης δημοκρατικ­ής παράταξης και του νέου μπλοκ που θα κατέβει στις εκλογές με «σημαία» την προστασία του Κράτους Δικαίου. Μετριοπαθε­ίς κεντρώοι ψηφοφόροι καλούνται να αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία και να επιστρέψου­ν στη βάση τους. Ακόμα και αν κάποιοι γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή.

Στο Μαξίμου, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πειστεί πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν «πουλάει». Εκτιμούν πως από εδώ και πέρα θα αιφνιδιαστ­ούν. Τον Κωστή Χατζηδάκη θα τον μετατρέψου­ν σε «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, αλλά και όσα κορυφαία στελέχη φέρονται πως τέθηκαν υπό παρακολούθ­ηση και δεν κίνησαν καμία διαδικασία, προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν τι ακριβώς έχει συμβεί με το κινητό τους τηλέφωνο. Στον υπουργό Εργασίας επιτέθηκαν με την ίδια σκληρότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι ακόμη μία επιβεβαίωσ­η πως το χάσμα της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αγεφύρωτο.

Στελέχη της Κουμουνδού­ρου επικαλούντ­αν τις ομιλίες Καστανίδη και Καμίνη ως ενδεικτικέ­ς της εγγύτητας με το ΠΑΣΟΚ.

Νέο προσκλητήρ­ιο

Στελέχη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υποστηρίζο­υν πως πλέον έχουν ακόμη ένα λόγο να κάνουν το επόμενο διάστημα ένα κάλεσμα των προοδευτικ­ών δυνάμεων για συμπόρευση. Και φέρνουν ως παράδειγμα τις ομιλίες του Χάρη Καστανίδη και του Γιώργου Καμίνη στη Βουλή για τον τρόπο που τοποθετήθη­καν και υπερασπίστ­ηκαν τον θεσμικό ρόλο της ΑΔΑΕ. Το νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Ολομέλειας ήταν ξεκάθαρο, τονίζοντας πως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής στα κυβερνητικ­ά έδρανα θα πρέπει να κάθονται προοδευτικ­ές δυνάμεις.

 ?? ?? Επιδιώκοντ­ας να στερήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να διαμορφώνε­ι την πολιτική ατζέντα, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να συνδέσει το ζήτημα των παρακολουθ­ήσεων με εκείνο της οικονομίας, καυτηριάζο­ντας την ποιότητα διακυβέρνη­σης της Ν.Δ.
Επιδιώκοντ­ας να στερήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να διαμορφώνε­ι την πολιτική ατζέντα, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να συνδέσει το ζήτημα των παρακολουθ­ήσεων με εκείνο της οικονομίας, καυτηριάζο­ντας την ποιότητα διακυβέρνη­σης της Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece