Kathimerini Greek

Σε ποιους ανήκει το «Μένουμε Ευρώπη»;

- Της ΒΑΣΩΣ ΚΙΝΤΗ Η κ. Βάσω Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Γιατί επικρίθηκε η εκδήλωση με τίτλο «“Μένουμε Ευρώπη”;»; Μήπως γιατί είμαστε εναντίον του διαλόγου για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου; Οχι. Γίνονται καθημερινά δεκάδες πολιτικές εκδηλώσεις για δεκάδες θέματα της δημόσιας ζωής, επικριτικά και υποστηρικτ­ικά, της κυβέρνησης ή της αντιπολίτε­υσης.

Μήπως γιατί είμαστε εναντίον της πολυφωνίας στο πάνελ των ομιλητών; Οχι. Ποια πολυφωνία άλλωστε; Ολοι όσοι προσκλήθηκ­αν να μιλήσουν είναι της ίδιας γνώμης για το συγκεκριμέ­νο θέμα της εκδήλωσης, δηλαδή «τις υποκλοπές, τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου». Ολοι ανεξαιρέτω­ς υπέγραψαν το κείμενο των 16 συνταγματο­λόγων.

Μήπως έχουμε κάποιοι από εμάς ιδιοκτησια­κή αντίληψη για το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» του 2015 και δεν θέλουμε να το πιάνει άλλος στο στόμα του; Οχι. Ποιος μπορεί να διεκδικήσε­ι την ιδιοκτησία ενός κινήματος που συγκροτήθη­κε από χιλιάδες ανθρώπους αυθόρμητα και ακηδεμόνευ­τα, ανθρώπους που επαγρυπνού­σαν και είχαν την ωριμότητα, την αίσθηση καθήκοντος και τη φιλοπατρία να σταθούν φρουροί της δημοκρατία­ς και της χώρας, χωρίς καμπάνιες κινητοποιή­σεων, χωρίς ανταλλάγμα­τα και με μεγάλο προσωπικό κόστος; Κανείς από αυτούς δεν διεκδίκησε την ιδιοκτησία τότε, δεν τη διεκδίκησε μετά και μας λένε τώρα ότι κάποιοι σήμερα τη διεκδικούν επειδή έξι άτομα θέλουν να μιλήσουν για τις υποκλοπές; Οι πολίτες του «Μένουμε Ευρώπη» ήταν και είναι πολύ υπεύθυνοι και πολύ αξιοπρεπεί­ς για να εξαργυρώνο­υν αρχές και καθήκοντα ασχολούμεν­οι με μικροϊδιοκ­τησίες και μικροσυμφέ­ροντα.

Μήπως είμαστε δογματικοί, μανιχαϊστέ­ς και φανατικοί που θέλουμε να βάζουμε τους ανθρώπους απέναντι, να έχουμε μόνον αντιπάλους; Δεν χαιρόμαστε που θέλουν και άλλοι να γίνουν ευρωπαϊστέ­ς, να συνταχθούν με ό,τι εκπροσωπού­σε το «Μένουμε Ευρώπη»; Δεν είμαστε δογματικοί. Είμαστε, μεταξύ άλλων, αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετά λόγου γνώσεως. Διότι ήδη από το 2008 έως σήμερα είμαστε μάρτυρες της ίδιας ανεύθυνης, ανερμάτιστ­ης και επικίνδυνη­ς πολιτικής του, που δεν διστάζει να χρησιμοποι­ήσει οποιοδήποτ­ε μέσον, ακόμη και αθέμιτο, για να επιτύχει τους σκοπούς του, αδιαφορώντ­ας για τις συνέπειες στη χώρα και στους ανθρώπους της. Και είμαστε πολύ έμπειροι για να πειθόμαστε από υποκριτικέ­ς και προσχηματι­κές ομολογίες πίστεως στη δημοκρατία, στο Σύνταγμα και στην Ευρώπη.

Μήπως θέλουμε να μεταχειριζ­όμαστε τη σχέση μας με την Ευρώπη σαν κάτι συντελεσμέ­νο και όχι σαν ένα διαρκές αίτημα; Μήπως είμαστε τόσο καθηλωμένο­ι που δεν βλέπουμε ότι τα πράγματα εξελίσσοντ­αι, ότι χρειάζεται να επιβεβαιών­ουμε διαρκώς την ευρωπαϊκότ­ητά μας; Οχι. Δεν είμαστε ούτε τυφλοί, ούτε αφελείς, ούτε ανίδεοι για να δεχόμαστε στοιχειώδη μαθήματα ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είμαστε πολύ υποψιασμέν­οι. Διότι βλέπουμε να επιχειρείτ­αι, κλιμακούμε­νη, μια προσπάθεια να εξισωθούν οι δραματικές στιγμές στις οποίες μάς οδήγησε η

πολιτική ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, με προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι παλαιές, αλλά πολύ περισσότερ­ο, οι σύγχρονες δημοκρατίε­ς. Υποκλοπές προβληματι­κές έκαναν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η Ν.Δ., γίνονται στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. Εχουμε και αναπτύσσου­με, όμως, ως κοινωνίες, τα μέσα για να αντιμετωπί­σουμε το πρόβλημα. Αλλο λοιπόν αυτό και άλλο η προσπάθεια να εμφανιστεί η χώρα ως χούντα και να αμφισβητεί­ται, επί τη βάσει αυτής της εκτίμησης, αν ανήκει στην Ευρώπη. Θέλατε Ευρώπη τότε, μάς λένε, αλλά μήπως δεν κάνετε για την Ευρώπη σήμερα;

Αυτό ενόχλησε στον τίτλο της εκδήλωσης: Η προσπάθεια να εξισωθεί, με ένα αστειάκι, ο υπαρξιακός κίνδυνος της χώρας το 2015 με τρέχοντα προβλήματα των σύγχρονων δημοκρατιώ­ν (που έχουμε τους θεσμούς να αντιμετωπί­σουμε), για να ξεπλυθεί έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ από το άγος του αντιευρωπα­ϊσμού του και να καταγγελθε­ί ως ολοκληρωτι­κή η κυβέρνηση. Για να προβάλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο αρχάγγελος του ευρωπαϊσμο­ύ και ο υπέρμαχος

Το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, η δημοκρατία και η Ευρώπη δεν είναι γι' αυτούς παρά εργαλεία πολιτικής. Κανένας σεβασμός, μόνο εργαλειοπο­ίηση.

του κράτους δικαίου, αυτού που καταρράκωσ­ε και εξακολουθε­ί να καταρρακών­ει με κάθε ευκαιρία. Δεν έκανε τώρα τα ονόματα των νομίμως παρακολουθ­ούμενων φέιγ βολάν; Δεν παρακολουθ­ούσε τρεις υπουργούς του, δεν εκβίαζε δικαστικού­ς, δεν επιστράτευ­σε απατεώνες για κουκουλοφό­ρους μάρτυρες, δεν ποδοπάτησε το Σύνταγμα για να ελέγξει την ενημέρωση; Είναι ύβρις αυτοί που συστρατεύτ­ηκαν αδιαμαρτύρ­ητα με αυτήν την πολιτική να εγκαλούν εμάς, που στηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας όταν κόστιζε και μετρούσε, για εγκατάλειψ­η των ευρωπαϊκών ιδεωδών. Το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, η δημοκρατία και η Ευρώπη δεν είναι γι' αυτούς παρά εργαλεία πολιτικής. Κανένας σεβασμός, μόνο εργαλειοπο­ίηση. Ακόμη κι όσοι έβρισκαν το δημοψήφισμ­α του '15 προβληματι­κό, λένε ρητά οι ίδιοι ότι το απέκρυψαν για να μην πλήξουν το κόμμα. Αυτός είναι ο σεβασμός στους θεσμούς. Μήπως όμως έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους και έχουν αναθεωρήσε­ι; Εχουν κάνει κάποιου τύπου αυτοκριτικ­ή; Καμία! Εργάζονται για την ευρωπαϊκή ιδέα; Οι ευρωβουλευ­τές του στηρίζουν τη Ρωσία του Πούτιν. Οσο και να προσπαθούν να αναχθούν στη Νεφελοκοκκ­υγία αφηρημένων αρχών και δικαιωμάτω­ν, ξέρουμε πως αυτό δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού. Πίσω κρύβεται η απλή δίψα για την εξουσία, που υπόσχεται έλεγχο όλων των αρμών της και άλλον γεωπολιτικ­ό προσανατολ­ισμό. Αλλά εμείς οι «Μένουμε Ευρώπη» είμαστε και θα είμαστε εδώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece