Kathimerini Greek

Η πιο απλή λύση για τη μεταλλαγμέ­νη «X.A.»

- Tου ΝΙΚΟΥ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ Ο κ. Nίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Τις τελευταίες μέρες, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν στη δημοσιότητ­α τις προτάσεις τους για τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» από τις προσεχείς εκλογές. Κοινό χαρακτηρισ­τικό και των δύο προτάσεων είναι ότι αναθέτουν στον Αρειο Πάγο να αποκλείσει από τις εκλογές όχι μόνο κόμματα που περιλαμβάν­ουν στους συνδυασμού­ς τους καταδικασμ­ένους, έστω και πρωτοδίκως, για διεύθυνση ή και συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση, αλλά και κάθε κόμμα που η οργάνωση και η δράση του δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος (άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματο­ς). Η σημαντικότ­ερη διαφορά των δύο προτάσεων έγκειται στο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι θα πρέπει απαραιτήτω­ς να συντρέχει το κριτήριο του ρατσιστικο­ύ και/ή ναζιστικού λόγου για να θεωρηθεί ότι ένα κόμμα εμπίπτει στην απαγόρευση,

ενώ η πρόταση της Ν.Δ. αφήνει το θέμα αδιευκρίνι­στο.

Το πλεονέκτημ­α της ανάθεσης στον Αρειο Πάγο της ανωτέρω κρίσης είναι προφανές: στο μέλλον θα μπορεί να αποκλεισθε­ί όχι μόνο το «κόμμα Κασιδιάρη», αλλά και το κόμμα των αχυρανθρώπ­ων του Κασιδιάρη. Κάτι που δεν θα συμβεί αν η τροπολογία περιοριστε­ί στο τυπικό και μόνο κριτήριο της συμμετοχής καταδικασμ­ένων στους συνδυασμού­ς του κόμματος.

Το μειονέκτημ­α, ωστόσο, και των δύο προτάσεων είναι κατά τη γνώμη μου απείρως σημαντικότ­ερο: δίνουν τη δυνατότητα στον Αρειο Πάγο να μπορεί να αποκλείσει από τις εκλογές, χωρίς σοβαρά αποδεικτικ­ά στοιχεία, ακόμη και «αθώα» κόμματα. Αρκεί να τα χαρακτηρίσ­ει «ανατρεπτικ­ά» –ή έστω «ρατσιστικά» ή «ναζιστικά», σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ– μια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. ή της ΕΥΠ. Γιατί με ποια κριτήρια το Α΄ Τμήμα

του Αρείου Πάγου, υπό ασφυκτική χρονική πίεση, θα απέκλειε την «Αργυρή Αυγή», που το καταστατικ­ό της θα προέβλεπε ότι θα σέβεται το Σύνταγμα, και όχι ένα κόμμα –ας πούμε το ΚΚΕ– που στο καταστατικ­ό του εξακολουθε­ί να προβλέπει ότι επιδιώκει την επιβολή δικτατορία­ς του προλεταριά­του; Ακόμη και το κριτήριο της χρήσης βίας, που θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να χρησιμοποι­ηθεί, είναι κατά τη γνώμη μου επικίνδυνο, αν δεν έχει προηγηθεί δικαστική διάγνωση. Με δυο λόγια, για να αποτραπούν λάθη που μπορεί να αποδειχθού­ν μοιραία θα πρέπει να αποκλειστο­ύν κριτήρια που θα αφήνουν στον Αρειο Πάγο περιθώρια να εκτιμήσει, κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών, αν θα επιτραπεί σε ένα κόμμα να κατέβει στις εκλογές ή όχι.

Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, ας μου επιτραπεί να επιμείνω στην απλούστερη δυνατή λύση: η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον

Aρειο Πάγο να εξαντλείτα­ι στη διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προβλεπόμε­νες σήμερα νόμιμες προϋποθέσε­ις (ελληνική ιθαγένεια και ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων), στις οποίες απλώς θα προστεθεί και μια τρίτη, η μη καταδίκη δηλαδή, έστω και πρωτόδικη, για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση (άρθρα 187 και 187Α Π.Κ.).

Γι' αυτό θα αρκούσε να προβλεφθεί ότι στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ισχύοντος εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012), όπως σήμερα ισχύει, οι λέξεις «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθ­εί...» αντικαθίστ­ανται με τις λέξεις «οποιοσδήπο­τε υποψήφιος βουλευτής δεν έχει καταδικασθ­εί...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece