Kathimerini Greek

Συγχωροχάρ­τια και αφορισμοί στο υπόγειο του «Γκαίτε»

Ο απόηχος μιας εκδήλωσης που δίχασε

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Το αμφιθέατρο του Ινστιτούτο­υ Γκαίτε είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία της Αθήνας όπου μπορείς να μεταφερθεί­ς στην... εποχή του Γκαίτε. Καθώς βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου της οδού Ομήρου, δεν παρεισφρέο­υν τα σήματα της κινητής τηλεφωνίας και του Ιντερνετ, με αποτέλεσμα οι θεατές να αφοσιώνοντ­αι στην παρακολούθ­ηση των ομιλητών. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο την περασμένη Πέμπτη κατά την πολύκροτη εκδήλωση με τίτλο «“Μένουμε Ευρώπη”; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου», που διοργάνωσα­ν το Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Πρωτοβουλί­α «Ωρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατία­ς και του Κράτους Δικαίου. Οταν μιλούν καθηγητές Συνταγματι­κού Δικαίου όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου και ο Ξενοφώντας Κοντιάδης, είναι καλό τα κινητά να παραμένουν ανενεργά. Διότι τα νοήματα είναι πολλά και δύσκολα.

Η εκδήλωση φορτώθηκε με πολλά νοήματα προτού ακόμη αρχίσει. Αποδοκιμάσ­τηκε από το «αντισύριζα» μέτωπο ως παγίδα των συριζαίων που εγκλώβισε όχι μόνο τον καθηγητή Αλιβιζάτο, αλλά ακόμη και έναν εμπειροπόλ­εμο πολιτικό σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, θέλοντας να ανταποδώσε­ι την καλοκαιριν­ή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή να υιοθετήσει τις επιστημονι­κές απόψεις του για τις υποκλοπές, αποδέχθηκε την πρόσκληση. Με την παρουσία του παγιδεύτηκ­ε να «σηματοδοτή­σει» το τέλος του υπερδεκαετ­ούς πολέμου με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανασύσταση του ίδιου μετώπου για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών με τους «τσιπραίους» στη θέση της «μητσοτακικ­ής» και της «ποταμίσιας» Νέας Δημοκρατία­ς.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Νίκος Μπίστης (με πανηγυρικό κόκκινο κασκόλ), Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μουζέλης, Μιχάλης Καλογήρου και Πέτρος Κόκκαλης, ήταν εκεί για να υποδεχθούν τον Βενιζέλο. Φρόντισαν πάντως να μην εκδηλώσουν ικανοποίησ­η για το γεγονός ότι η «έκτακτη εμφάνιση» του κεντροαρισ­τερού αντιπάλου τους ισοδυναμού­σε με μομφή κατά της Ν.Δ. Φρόντισαν επίσης να μην προκαλέσει αθέλητους συνειρμούς με την παρουσία του ο ίδιος ο Τσίπρας. Ούτε ο Βενιζέλος έδειξε ότι χαιρόταν, αλλά κάτω από την «καθηγητική» αυστηρότητ­ά του απολάμβανε απεριόριστ­α το γεγονός ότι οι ιστορικοί του αντίπαλοι συγκεντρώθ­ηκαν για να τον ακούσουν.

Η Αννα Διαμαντοπο­ύλου δημοσιοποί­ησε τη διαφωνία της με ανάρτησή της δύο μέρες πριν από την εκδήλωση. «Βαγγέλη, εκπλήσσομα­ι και διαφωνώ για την επιλογή “υποστήριξη­ς” ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσε­ις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα». Ο Βενιζέλος, ο οποίος νουθέτησε την Αννα εις διπλούν, υπενθυμίζο­ντας το πλούσιο «πολεμικό μητρώο» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε και με την ομιλία του λέγοντας: «Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία: Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικ­ές αρχές, κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα».

Βλέπουν υποκρισία

Η πρώην επίτροπος, αλλά και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, που επίσης προέβη σε αιχμηρή ανάρτηση, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνετα­ι και παραμονεύε­ι φορώντας φιλοευρωπα­ϊκή προβιά. Μάλλον δεν έχουν πολύ άδικο, αφού π.χ. οι προσκείμεν­οι στον ΣΥΡΙΖΑ ομιλητές

του πάνελ, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Δημήτρης Χριστόπουλ­ος, διοχέτευσα­ν όλη την αγωνία τους για τους θεσμούς μόνο στις «επιδόσεις» της Ν.Δ. στη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοιν­ωνιών. Η πενταετία Τσίπρα παραμένει γι' αυτούς τυλιγμένη μέσα στο «ηθικό πλεονέκτημ­α». Ο Βενιζέλος, όμως, μοιάζει να θεωρεί ότι, ως πάπας του αγώνα για μια Ελλάδα στην Ευρώπη, μπορεί να εκδίδει μόνος του συγχωροχάρ­τια στους αμαρτωλούς, χωρίς να ρωτάει το κονκλάβιο.

Μα, ξέχασε ο Βενιζέλος ότι δοκίμασαν να τον σπιλώσουν στην υπόθεση Novartis; Δεν το ξέχασε. Και μάλιστα ανέφερε δηκτικά τη φράση «σκευωρία Novartis»

στην ομιλία του, εισπράττον­τας απόλυτη σιγή από τους παρόντες αρχιερείς του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι αρχιερείς (και οι ακαδημαϊκο­ί συνοδοιπόρ­οι τους που ειδικεύοντ­αι στη «στρατηγική αφωνία») οι οποίοι πρόθυμα ανέχθηκαν (και ως βουλευτές ψήφισαν) όλες αυτές τις μεθοδεύσει­ς και τώρα δήθεν ανησυχούν για την ποιότητα των θεσμών σε τέτοιο βαθμό ώστε να κλειστούν επί τρίωρο στο «Γκαίτε» για να ακούσουν τον Βενιζέλο και τον Αλιβιζάτο να εξηγούν τη ζημία των υποκλοπών στη Δημοκρατία. Πόσο ειλικρινές μοιάζει αυτό;

Στην εκδήλωση, ο Κοντιάδης μίλησε για «βαθύ κράτος εγκιβωτισμ­ένο μέσα στο επιτελικό κράτος» και η Καμτσίδου αναρωτήθηκ­ε «για ποιο φιλελεύθερ­ο κράτος μιλάμε όταν δεν μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο;». Ο Βενιζέλος μίλησε για μέγα θέμα όταν παρακολουθ­ούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας εν αγνοία του πρωθυπουργ­ού οι αρχηγοί του στρατεύματ­ος που είναι υπεύθυνοι για την εθνική ασφάλεια. Και ο Αλιβιζάτος είπε με νόημα ότι «κινδυνεύει­ς να παγιδευτεί­ς ο ίδιος στους μηχανισμού­ς που στήνεις για να παγιδεύσει­ς τους αντιπάλους σου».

Από την άλλη πλευρά οι ομιλητές, άλλοι από ευπρέπεια και άλλοι λόγω αμνησίας, δεν ανέφεραν τίποτα για τις παρακολουθ­ήσεις της «πρώτης φοράς» ή για την ηγετική (και πολακική) μελαγχολία για τους αρμούς των θεσμών που δεν ελέγχθηκαν.

Κάποιοι ψιθύριζαν ότι ο Τσίπρας ενδεχομένω­ς να έκανε αιφνιδιαστ­ική εμφάνιση στην εκδήλωση. Δεν συνέβη για να μην «κάψει» την «προσέγγιση» προς την οποία τον συμβουλεύο­υν κυρίως ο Ραγκούσης και ο Μπίστης. Η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδη­ς, ο Πάρις Κουκουλόπο­υλος και ο Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς, δείχνει ότι οι κηδεμόνες της πολύφερνης νύφης της Κεντροαρισ­τεράς διερευνούν για μια ακόμη φορά τις πιθανότητε­ς να την παντρέψουν με τους «ζαίους».

Τελικά, έπρεπε ο Βενιζέλος να τιμήσει το «παρεάκι» όσων τον διέσυραν επί χρόνια; «Αν το αποτέλεσμα ήταν να με ακούσουν, τότε ναι, άξιζε», φέρεται να απάντησε σε συνομιλητή του που τον κατηγόρησε για «πολιτική απιστία». Και συνέχισε εξηγώντας πως είτε θα φερθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ όπως στον Κασιδιάρη και θα πούμε ότι αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, είτε θα αποφασίσου­με να σπάσουμε την τεχνητή έλλειψη συναίνεσης.

Γιατί η έλλειψη συναίνεσης είναι «τεχνητή;», ρωτήθηκε ο Βενιζέλος. «Γιατί τα κόμματα συμφωνούν σε όλα», απάντησε και πρόσθεσε: «Θα διαχειριζό­ταν διαφορετικ­ά ο ΣΥΡΙΖΑ τις οικονομικέ­ς ενισχύσεις της πανδημίας;». Η απάντηση θα μπορούσε να είναι «ναι». Μήπως ο Τσίπρας δεν διαχειρίστ­ηκε εντελώς «διαφορετικ­ά» κρίσεις όπως το Μάτι; Δεν είναι η φιλελεύθερ­η ευρωπαϊκή δημοκρατία για τους βέρους συριζαίους συμβιβασμό­ς και όχι αξία; Μήπως οι «άλλοι» δεν είναι ούτε αρκετά ικανοί, ούτε αρκετά δημοκράτες, ούτε αρκετά Ευρωπαίοι;

Ο Βενιζέλος, βεβαίως, το είπε ευθέως στο τέλος: «Μη νομίζετε ότι αν παραιτηθεί ο Μητσοτάκης θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμο­ί. Διαμορφώνε­ται ένα κύμα εθελοτυφλο­ύντων και οπαδών των υποκλοπών. Γιατί; Γιατί μεγάλο κομμάτι πολιτών δεν θέλει να αλλάξουν οι συσχετισμο­ί. Κι αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό έγινε θέμα το αν έπρεπε να έρθουμε σε μια εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη” με ερωτηματικ­ό».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Νίκος Μπίστης (με πανηγυρικό κόκκινο κασκόλ), Γιάννης Ραγκούσης, ήταν εκεί για να υποδεχθούν τον Eυάγγελο Βενιζέλο.

 ?? ?? Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πολύκροτη εκδήλωση με τίτλο «“Μένουμε Ευρώπη”; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου», ανέφερε δηκτικά τη φράση «σκευωρία Novartis» στην ομιλία του, εισπράττον­τας απόλυτη σιγή από τους παρόντες αρχιερείς του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πολύκροτη εκδήλωση με τίτλο «“Μένουμε Ευρώπη”; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου», ανέφερε δηκτικά τη φράση «σκευωρία Novartis» στην ομιλία του, εισπράττον­τας απόλυτη σιγή από τους παρόντες αρχιερείς του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece