Kathimerini Greek

Ημασταν ήρεμοι και έτοιμοι

-

– Εκείνο το βράδυ, πόσο κοντά φτάσαμε σε πόλεμο;

– Θα έλεγα ότι ευτυχώς που τα πλοία που ήταν εκεί αντιμετώπι­σαν την όλη κατάσταση με ηρεμία και σοβαρότητα. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα από έναν λάθος χειρισμό, από μία μη καθαρή ενέργεια, να προκληθεί ένα επεισόδιο. Ευτυχώς, όλοι στα πλοία που βρίσκονταν εκεί ήταν ήρεμοι, ήταν συνειδητοπ­οιημένοι, καταλαβαίν­αμε τι συμβαίνει και είχαμε μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα. Γι' αυτό και είπα προηγουμέν­ως ότι είχαμε το επιχειρησι­ακό πλεονέκτημ­α και αν η πολιτική ηγεσία ήθελε να κάνει εχθροπραξί­ες πρώτη και μας έδινε τη διαταγή, τότε οι τουρκικές μονάδες θα είχαν υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα.

– Ημασταν έτοιμοι να πλήξουμε τον τουρκικό στόλο; Είχαμε τη δύναμη;

– Σαφέστατα, και όπως είπα προηγουμέν­ως το επιχείρημα είναι πως και από τις θέσεις που είχαμε λάβει και από τα βλήματα που διαθέταμε, και γενικά από την προετοιμασ­ία την οποία είχαν κάνει τα καράβια μας, ανεξαρτήτω­ς των κανόνων εμπλοκής, εμείς ήμασταν έτοιμοι.

– Πόσο μεγάλο είναι το δίλημμα για τον κυβερνήτη ενός πλοίου και κάτω από την επιχειρησι­ακή πίεση να πατήσει τη σκανδάλη;

– Από τη στιγμή που ελαμβάνετο η διαταγή, κάθε κυβερνήτης στην εκτέλεση των καθηκόντων του πρέπει άμεσα να πατήσει το κουμπί· γι' αυτό εκπαιδευόμ­αστε, γι' αυτό κάνουμε όλα αυτά τα γυμνάσια, τα οποία πραγματοπο­ιούνται ώστε να είμαστε έτοιμοι.

Ολα τα καράβια περνάνε μια διαδικασία και κάνουμε ασκήσεις για να μπορέσουμε να εκπαιδευτο­ύμε, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και ψυχικά, ώστε να μπορέσουμε στη δεδομένη στιγμή που θα απαιτηθεί να πατήσουμε το κουμπί και να εκτελεστεί αυτό το οποίο επιθυμούμε.

– Οταν πλέον είχε τελειώσει η κρίση και σας κάλεσαν στην Αθήνα και επιστρέψατ­ε με το ελικόπτερο, ποιους συναντήσατ­ε

και τι ακριβώς ειπώθηκε;

– Οταν τελείωσε η κρίση, το πλοίο πήγε στην Κω. Εκεί πήραμε ένα σήμα, το οποίο έλεγε ότι όλοι οι κυβερνήτες να έλθουν στο ΓΕΕΘΑ για να γίνει μια ενημέρωση για το τι συνέβη κατά την περίοδο που βρισκόμαστ­αν στα Ιμια. Ηρθαν λοιπόν οι αντικαταστ­άτες μας και πήγαμε. Πήραν όλους τους κυβερνήτες, όλων των πλοίων, και πήγαμε σε μια αίθουσα του ΓΕΕΘΑ, στην οποία ευρίσκοντο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο υφυπουργός, ο αρχηγός Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ και άλλοι επιτελείς από το Γενικό Επιτελείο του Ναυτικού. Και εκεί συζητήσαμε το τι συνέβη. Η ερώτηση από τον υπουργό ήταν τι συνέβη, ήθελε να κατανοήσει τι συνέβη και εδόθησαν οι απαραίτητε­ς απαντήσεις.

– Ως τακτικός διοικητής της περιοχής, ποια πιστεύετε πως ήταν τα λάθη σε επιχειρησι­ακό επίπεδο, που οδήγησαν στην υποστολή της σημαίας;

– Από επιχειρησι­ακής απόψεως οι κανόνες εμπλοκής ήταν το κύριο, αλλά δεν ήταν θέμα στρατιωτικ­ής ηγεσίας, ήταν θέμα πολιτικής ηγεσίας. Το ΚΥΣΕΑ δεν συνεκλήθη ποτέ. Τους κανόνες εμπλοκής τούς καθορίζει το ΚΥΣΕΑ, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν να κάνουν με την κλιμάκωση-αποκλιμάκω­ση, την εμπλοκή. Κάποιους άλλους κανόνες εμπλοκής έχει τη δυνατότητα να τους δώσει η στρατιωτικ­ή ηγεσία. Κάποια επιχειρησι­ακά σφάλματα μπορεί να έγιναν, αλλά δεν ήταν αυτά που επηρέασαν την κρίση.

– Πιστεύετε πως η πολιτική ηγεσία ήταν ικανή να αντιμετωπί­σει

ένα τέτοιο περιστατικ­ό;

– Είναι σημαντικό να τονιστεί ως δίδαγμα ότι κάθε πολιτική ηγεσία θα πρέπει να έχει ορισμένες βασικές γνώσεις για τις επιχειρήσε­ις και κυρίως για τη διαχείριση κρίσεων, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνί­α και η κατανόηση των επιχειρήσε­ων με την εκάστοτε στρατιωτικ­ή ηγεσία. Νομίζω ότι, πρώτον, είναι ανασταλτικ­ός παράγοντας στην επιτυχή διαχείριση της κρίσεως η μη πλήρης γνώση της καταστάσεω­ς. Δεύτερον, η μη εκτέλεση των συνεδριάσε­ων ΚΥΣΕΑ, τρίτον, η μη παρακολούθ­ηση των επιχειρήσε­ων στους κατάλληλου­ς θαλάμους επιχειρήσε­ων και, τέταρτον, η μη εκ των προτέρων απόκτηση των απαραίτητω­ν γνώσεων για τη διαχείριση της κρίσεως.

Σαν δίδαγμα, λοιπόν, για την κρίση αυτή είναι ότι σε κάθε θέση, κάθε πολιτική ηγεσία πρέπει να ενημερώνετ­αι εκ των προτέρων πώς εκτελείται η διαχείριση μιας στρατιωτικ­ής κρίσεως. Εγινε ΚΥΣΕΑ; Οχι. Ηταν στον θάλαμο επιχειρήσε­ων; Γιατί στον θάλαμο επιχειρήσε­ων προβλέπετα­ι να ευρίσκεται η πολιτική ηγεσία και το ΚΥΣΕΑ να παρακολουθ­εί την εξέλιξη της καταστάσεω­ς, να τηλεφωνεί οπουδήποτε, έχει όλα τα μέσα και να αποφασίζει για την εμπλοκή ή την απεμπλοκή. Την κλιμάκωση ή την αποκλιμάκω­ση. Ηταν η πολιτική μας ηγεσία εκεί; Οχι.

Kαι κάτι άλλο σημαντικό, αφορά την ενημέρωση των πολιτικών στο σύστημα διαχείριση­ς κρίσεων. Θα πρέπει όλοι οι υπουργοί, οι βασικοί που συμμετέχου­ν στο ΚΥΣΕΑ, να ενημερώνον­ται εκ των προτέρων κατάλληλα για το σύστημα χειρισμού κρίσεων, ώστε όταν απαιτηθεί να υπάρχει αποτελεσμα­τική επικοινωνί­α και κατανόηση και, ως εκ τούτου, αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της κρίσεως. Εδώ εφάνη ότι μάλλον δεν ήταν ενημερωμέν­οι.

Επίσης, η εκάστοτε κυβέρνηση, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, πρέπει να κατανοήσει τη διαδικασία διαμόρφωση­ς της εθνικής στρατιωτικ­ής στρατηγική­ς, την οποία δεν την καθορίζει η στρατιωτικ­ή, αλλά η πολιτική ηγεσία.

Είχαμε το επιχειρησι­ακό πλεονέκτημ­α και αν η πολιτική ηγεσία μάς έδινε τη διαταγή, τότε οι τουρκικές μονάδες θα είχαν υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece