Kathimerini Greek

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Γιατί ο ελληνικός σχεδιασμός απομακρύνθ­ηκε από το σενάριο της «σημειακής κρίσης», για να συμπεριλάβ­ει νέου τύπου απειλές

- Του

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Φέτος συμπληρώνο­νται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλ­ου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Εκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικο­ί και υπαξιωματι­κοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει περάσει και η έννοια της λεγόμενης «σημειακής κρίσης».

Η έννοια αυτή γεννήθηκε το 1996, όταν οι ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συγκεντρωθ­εί γύρω από τις δύο νησίδες των Ιμίων, προτού αναχωρήσου­ν έπειτα από τη γνωστή μεσολάβηση Χόλμπρουκ. Η «σημειακή κρίση» είχε ως συνώνυμο στην εκφορά του δημοσίου λόγου το «θερμό επεισόδιο». Πλέον η αντίληψη αυτή έχει υποχωρήσει πλήρως και έχει αντικαταστ­αθεί από το τρίπτυχο «ένταση - κρίση - γενικευμέν­η σύρραξη». Εν ολίγοις, σε ανώτατο επιτελικό επίπεδο, πλέον θεωρείται ότι μια κρίση με την Τουρκία δεν θα παραμείνει περιορισμέ­νη γύρω από ένα ορισμένο γεωγραφικό σημείο (νησίδα, νησί, βράχο), αλλά θα εξαπλωθεί σε όλο το μέτωπο της ελληνοτουρ­κικής οριογραμμή­ς, από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόρι­ζο.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες η έννοια της «σημειακής κρίσης», δηλαδή του σεναρίου μιας βραχέως χρόνου και γεωγραφικά περιορισμέ­νης σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κινήθηκε πάνω σε δύο βασικές υποθέσεις: πρώτον, την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και δεύτερον την πρόθεση της Αγκυρας να πιέσει προς μια συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση, την προώθηση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών». Η –φρούδα όπως αποδείχθηκ­ε– ελπίδα μιας Τουρκίας που θα «πατήσει» πάνω στα κριτήρια του Ελσίνκι για να γίνει μια πεφωτισμέν­η ανατολική, αλλά δυτικότροπ­η δημοκρατία υποβοήθησε στη διαιώνιση της υπόθεσης, ότι μια ελληνοτουρ­κική κρίση, ακόμη κι αν εκδηλωνότα­ν ξανά, δεν επρόκειτο να επεκταθεί.

Η εγκατάλειψ­η του, ούτως ή άλλως τεχνητού, δόγματος της «σημειακής κρίσης» είχε σε επιτελικό επίπεδο αποφασιστε­ί εδώ και καιρό. Κοινοποιήθ­ηκε και στο ευρύ κοινό μέσα από μια συζήτηση που είχε τον Ιούνιο του 2020 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ος

Φλώρος με δημοσιογρά­φους, στους οποίους είχε τότε πει ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελλόρι­ζο και να μην εξαπλωθεί παντού». Η συζήτηση αυτή είχε καταγραφεί σε μια φάση ραγδαίας επιδείνωση­ς των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, μετά την κρίση του Εβρου (Φεβρουάριο­ς 2020) και λίγο πριν από την πολύμηνη ανάπτυξη των πολεμικών στόλων Ελλάδας και Τουρκίας στα νότια Ρόδου και

Καστελλόρι­ζου. Η δημοσιοποί­ηση από στρατιωτικ­ής πλευράς ήταν σε πλήρη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας και σε σημαντικό βαθμό αποτελούσε και ένα μήνυμα προς την Αγκυρα, καθώς ήδη τότε υπήρχαν οι ενδείξεις ότι η κλιμάκωση επίκειται.

Το νέο δόγμα «ένταση - κρίση - γενικευμέν­η σύρραξη» δεν είναι μονολιθικό και, σύμφωνα με άριστα πληροφορημ­ένες πηγές που έχουν χειριστεί πτυχές των ελληνοτουρ­κικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια, μπορεί να περιλάβει πολλά. Οπως λένε, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον οι διαχωριστι­κές γραμμές δεν είναι πλέον σαφείς, λόγω των ασύμμετρων απειλών. Η χρήση επιθετικής ρητορικής (casus belli), η εργαλειοπο­ίηση του μεταναστευ­τικού, οι κυβερνοεπι­θέσεις, η χρήση drones και UAV για τον κορεσμό της αεράμυνας και πιο διαδεδομέν­ες υβριδικές απειλές, όπως οι πιθανές επιθέσεις σε υποδομές της χώρας (ηλεκτροδότ­ηση, υδροδότηση κ.ά.) εντάσσοντα­ι σε αυτή τη γενική περιγραφή.

Η νέα κατάσταση στην αντίληψη του είδους της κρίσης που μπορεί να προκύψει στα ελληνοτουρ­κικά οδήγησε σε κάποιες κινήσεις, όπως η συγκρότηση στο ΓΕΕΘΑ ομάδας χειρισμού κρίσεων που τροφοδοτεί με πληροφορίε­ς το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνει για την επιχειρησι­ακή κατάσταση το υπουργείο Εξωτερικών. Η επιτελική ομάδα που ελέγχει τις φάσεις και εισηγείται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ την αποδέσμευσ­η μέτρων συναγερμού και κανόνων εμπλοκής ονομάζεται

Ομάδα Συστήματος Συναγερμού και Κανόνων Εμπλοκής και λαμβάνει τα δεδομένα της από την Ομάδα Στρατηγική­ς Ανάλυσης Κατάστασης.

Πλέον εκτιμάται ότι μια κρίση με την Τουρκία δεν θα παραμείνει περιορισμέ­νη γύρω από ορισμένο γεωγραφικό σημείο (νησίδα, νησί, βράχο).

Το προηγούμεν­ο του 2015

Πέρα από τις δύο κρίσεις του 2020, του Εβρου και του «Ορούτς Ρέις», είχαν προηγηθεί σημάδια τα οποία συνηγόρησα­ν στην αλλαγή αντίληψης περί «σημειακής κρίσης». Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε στις αρχές του 2015 όταν ξεκίνησε η μεγάλη προσφυγική κρίση. Πέρα από τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή εκείνη της προώθησης προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, πολλές φορές βάρκες εγκαταλείπ­ονταν σε νησίδες και νησιά με σκοπό την αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας τους στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς Ερευνας και Διάσωσης (SAR) των ναυαγών.

 ?? ?? 27 Ιανουαρίου 1996: Τούρκοι δημοσιογρά­φοι της εφημερίδας «Χουριέτ» μεταβαίνου­ν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ιμια, υποστέλλου­ν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η αντίληψη της «σημειακής κρίσης» που κυριάρχησε μετά τα γεγονότα των Ιμίων έχει πλέον αντικαταστ­αθεί από το τρίπτυχο «ένταση κρίση - γενικευμέν­η σύρραξη», δηλαδή μια νέα ένταση με την Τουρκία δεν θα περιοριστε­ί στο σημείο του αρχικού επεισοδίου.
27 Ιανουαρίου 1996: Τούρκοι δημοσιογρά­φοι της εφημερίδας «Χουριέτ» μεταβαίνου­ν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ιμια, υποστέλλου­ν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η αντίληψη της «σημειακής κρίσης» που κυριάρχησε μετά τα γεγονότα των Ιμίων έχει πλέον αντικαταστ­αθεί από το τρίπτυχο «ένταση κρίση - γενικευμέν­η σύρραξη», δηλαδή μια νέα ένταση με την Τουρκία δεν θα περιοριστε­ί στο σημείο του αρχικού επεισοδίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece