Kathimerini Greek

Τα διδάγματα του 1996

- Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader στη Διεθνή Ασφάλεια στο King's College London. Το νέο του βιβλίο «Αποτροπή και άμυνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ου.

ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Επειτα από είκοσι επτά έτη δημοσιογρα­φικής και επιστημονι­κής έρευνας, μπορούμε με αντικειμεν­ικότητα να αντλήσουμε ορισμένα διδάγματα από την κρίση των Ιμίων. Η Αθήνα βιάστηκε να στρατιωτικ­οποιήσει την αντιπαράθε­ση για το καθεστώς της βραχονησίδ­ας, αφού δεν αντιλήφθηκ­ε εγκαίρως το πραγματικό διακύβευμα. Η τουρκική ηγεσία επιδίωκε την αμφισβήτησ­η της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο μέσω της δημιουργία­ς «γκρίζων ζωνών». Σε στρατηγικό επίπεδο η ελληνική πλευρά υπέπεσε σε τρία ολέθρια σφάλματα, που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στη δυσμενή κατάληξη.

Πρώτον, ο τότε πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Εξωτερικών διαχειρίστ­ηκαν την κρίση μέσα από το πρίσμα της αντιπαλότη­τας με την εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση. Η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και στη στρατιωτικ­ή ηγεσία δεν ήταν αρμονική, όπως επίτασσε η κρισιμότητ­α των στιγμών. Ο πρωθυπουργ­ός και το επιτελείο του, μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ, συνεδρίαζα­ν σε μια αίθουσα της Βουλής και όχι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσε­ων. Η ΕΥΠ και ο διοικητής της παραγκωνίσ­τηκαν με απαξιωτικό τρόπο, άνευ ουσιαστικο­ύ λόγου.

Δεύτερον, η Αθήνα εγκλωβίστη­κε σε μια λογική κλιμάκωσης, δίχως να υπολογίσει τους συσχετισμο­ύς ισχύος στο διεθνές και περιφερεια­κό σύστημα. Σε μια εποχή αμερικανικ­ής παντοκρατο­ρίας, η Αθήνα βρέθηκε απελπιστικ­ά μόνη της, χωρίς πραγματικο­ύς συμμάχους. Η φιλοσερβικ­ή στάση των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν είχε υπονομεύσε­ι σημαντικά τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Τρίτον, η διαπραγμάτ­ευση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και κατ' επέκταση την Αγκυρα ξεκίνησε από λανθασμένη αφετηρία. Μετά τις πρώτες δύο μέρες, η ελληνική κυβέρνηση έστελνε μηνύματα ότι δεν επιθυμεί την πολεμική σύγκρουση με τη γειτονική χώρα. Ετσι όμως αποδυνάμωσ­ε την αξιοπιστία της αποτροπής μας, που βασιζόταν στην απειλή της στρατιωτικ­ής αντίδρασης. Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία λειτούργησ­ε σχεδόν ερασιτεχνι­κά και δεν επέδειξε την πρέπουσα σοβαρότητα.

Σε καθαρά επιχειρησι­ακό επίπεδο, μετά την απόβαση των Τούρκων κομάντος στη δυτική Ιμια, η κυβέρνηση Σημίτη υπέστη έναν αιφνιδιασμ­ό που άλλαξε τη δυναμική της κρίσης. Με τη δημιουργία του τετελεσμέν­ου γεγονότος (fait accompli), η Αθήνα στέρεψε από επιλογές και αυτό έγινε αμέσως εμφανές στην άλλη πλευρά. Το γεγονός ότι οι λήπτες αποφάσεων πληροφορήθ­ηκαν

την τουρκική ενέργεια από τρίτες πηγές καταδεικνύ­ει την κατάσταση που επικρατούσ­ε στην Αθήνα. Επίσης, ο υποβόσκων ανταγωνισμ­ός ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό δημιούργησ­ε περιττές εντάσεις. Τέλος, δεν φαίνεται να υπήρχε ένα καλά επεξεργασμ­ένο σχέδιο στρατιωτικ­ής αντίδρασης για μια πρόκληση τόσο μικρής κλίμακας. Η ελληνική αποτροπή είχε σχεδιαστεί να αντιμετωπί­σει το ενδεχόμενο μιας επιχείρηση­ς τύπου «Αττίλας» 1974.

Εύλογα αναρωτιέτα­ι κανείς αν το σημερινό πολιτικό και στρατιωτικ­ό προσωπικό της χώρας έχει διδαχθεί από τα λάθη των προκατόχων τους. Είναι αλήθεια ότι σε επιχειρησι­ακό επίπεδο, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Τα γεγονότα των Ιμίων λειτούργησ­αν αφυπνιστικ­ά για το στράτευμα, που έχει πλέον επεξεργαστ­εί πολλά σενάρια για τη μορφή της επόμενης κρίσης. Η εξελισσόμε­νη ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων είναι εντυπωσιακ­ή και δημιουργεί ένα ανάχωμα στις τουρκικές επιδιώξεις. Η συστηματικ­ή

προώθηση της διακλαδικό­τητας εγγυάται την αποτελεσμα­τικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αν αυτή απαιτηθεί. Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει τα μέσα και τον σχεδιασμό για να αποκρούσει μια επιθετική ενέργεια, εφόσον κινηθεί γρήγορα και αποφασιστι­κά. Ωστόσο, η επιχειρησι­ακή μας επάρκεια και ετοιμότητα δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την επιτυχημέν­η διαχείριση μιας στρατιωτικ­ής κρίσης.

Σε στρατηγικό, δηλαδή πολιτικό, επίπεδο εξακολουθο­ύν να υπάρχουν παθογένειε­ς που μπορεί να αποδειχθού­ν μοιραίες για την αποτρεπτικ­ή μας στρατηγική. Η πολυπλοκότ­ητα της τουρκικής απειλής ξεπερνάει τον εκλογικό κύκλο μιας κυβέρνησης. Απαιτείται μια διαφορετικ­ή στρατηγική που θα βασίζεται σε μακροχρόνι­ο σχεδιασμό και «τεχνοκρατι­κή» προσέγγιση του προβλήματο­ς. Ετσι κι αλλιώς, η προσωπική διπλωματία έχει ελάχιστες πιθανότητε­ς να αποφέρει θετικά αποτελέσμα­τα. Η ανοικοδόμη­ση του συστήματος εθνικής ασφάλειας συνιστά πλέον μια επιτακτική ανάγκη. Οι

ελληνικές υπηρεσίες πρέπει να αποκτήσουν την εξωστρέφει­α που θα τους επιτρέψει να παρέχουν στρατηγικέ­ς πληροφορίε­ς για τον αντίπαλο. Μόνο έτσι ένα ενδεχόμενο γιουρούσι θα γίνει άτακτη υποχώρηση, ασχέτως των προθέσεων τρίτων χωρών.

Η πολυπλοκότ­ητα της τουρκικής απειλής ξεπερνάει τον εκλογικό κύκλο μιας κυβέρνησης. Απαιτείται μια διαφορετικ­ή στρατηγική, που θα βασίζεται σε μακροχρόνι­ο σχεδιασμό.

Καταληκτικ­ά, η κρίση των Ιμίων έχει πολλά να μας διδάξει. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη και τις παραλείψει­ς μας, χωρίς ιδεολογικέ­ς αγκυλώσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε εύκολα αυτούς που έκαναν την υπέρτατη θυσία εκείνο το βράδυ. Πιστοί στις παραδόσεις του έθνους μας, ο Χριστόδουλ­ος Καραθανάση­ς, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Εκτορας Γιαλοψός μάς υπενθύμισα­ν ότι «ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece