Kathimerini Greek

Ο άγνωστος πόλεμος του Ζελένσκι

Εκστρατεία κατά της διαφθοράς ώστε να καθησυχαστ­ούν οι ανησυχίες των Δυτικών για διασπάθιση της βοήθειας

- Του

ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Ο υφυπουργός Αμυνας ελέγχεται για απάτη εκατομμυρί­ων με σκανδαλωδώ­ς φουσκωμένα τιμολόγια σίτισης του στρατεύματ­ος. Ο αναπληρωτή­ς γενικός εισαγγελέα­ς, θεωρητικά ο νούμερο δύο Αδιάφθορος της Δημοκρατία­ς, συλλαμβάνε­ται από τα μίντια να κάνει χριστουγεν­νιάτικες οικογενεια­κές διακοπές στη Μαρμπέλα της Ισπανίας οδηγώντας Mercedes γνωστού επιχειρημα­τία. Ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του προεδρικού γραφείου κατηγορείτ­αι για εμπλοκή σε κυκλώματα υπεξαίρεση­ς της διεθνούς οικονομική­ς βοήθειας στη χώρα του. Για οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση στον κόσμο, η συσσώρευση τόσων και τέτοιων σκανδάλων θα συνιστούσε τεράστιο πρόβλημα. Πολύ περισσότερ­ο που εδώ δεν μιλάμε για οποιαδήποτ­ε κυβέρνηση, αλλά για εκείνη της Ουκρανίας, μιας χώρας

που δίνει αγώνα ζωής και θανάτου, με τους ηγέτες της να καλούν τον λαό σε θυσίες και να ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλιστ­εί το υπέρτατο αγαθό, η εθνική επιβίωση.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεω­ν που έφερε στο φως η δραστήρια ερευνητική δημοσιογρα­φία της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της διαφθοράς. Ο κυβερνητικ­ός ανασχηματι­σμός και οι σαρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενδεικτικά. Τέσσερις υφυπουργοί, πέντε κυβερνήτες περιοχών και ένας αξιωματούχ­ος της προεδρίας περιλαμβάν­ονται στο πρώτο κύμα εκκαθαρίσε­ων που δρομολόγησ­ε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι περιπτώσει­ς μιλούν από μόνες τους για την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματο­ς.

Για τους διεθνείς παρατηρητέ­ς, ειδήσεις περί σκανδάλων διαφθοράς

στην Ουκρανία είναι τόσο συνταρακτι­κές όσο οι αναφορές περί ξηρασίας στη Σαχάρα. Στις ετήσιες αξιολογήσε­ις της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα κατατάσσετ­αι, μαζί με τη Ρωσία, στον μαυροπίνακ­α των πιο διεφθαρμέν­ων χωρών της Ευρώπης, αν όχι και του κόσμου. Οπως μάθαμε από τα WikiLeaks, το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ χαρακτήριζ­ε την Ουκρανία «κλεπτοκρατ­ία» ακόμη και επί προεδρίας του ακραιφνώς φιλοαμερικ­ανού Βίκτορ Γιούσενκο. Η μεγάλη διαφορά με τη Ρωσία είναι ότι ενώ το αυταρχικό κράτος που οικοδόμησε ο Πούτιν στέρησε

από τους ολιγάρχες οποιαδήποτ­ε αυτοτελή πολιτική δύναμη (ο Χανταρκόφσ­κι, άλλοτε ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος της χώρας, έκανε δέκα χρόνια φυλακή προς παραδειγμα­τισμό όλων), οι Ουκρανοί ομόλογοί τους νέμονταν το δικό τους κράτος ως μεγαλομέτο­χοι ιδιωτικής εταιρείας.

Η ζοφερή αυτή εικόνα δεν άλλαζε είτε στην προεδρία βρισκόταν κάποιος από το ρωσικό είτε κάποιος από το φιλοδυτικό μπλοκ – άλλωστε οι ολιγάρχες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι δεν το είχαν σε τίποτα να αλλάξουν, σαν χαμαιλέοντ­ες, ιδεολογική και πατριωτική

απόχρωση για να εξυπηρετήσ­ουν τα συμφέροντά τους. Η ηρωίδα του αντιρωσικο­ύ μπλοκ στην «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2005, Γιούλια Τιμοσένκο, έκλεισε ως πρωθυπουργ­ός αμφιλεγόμε­νες συμφωνίες με τον Πούτιν για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και ενοχοποιήθ­ηκε για διαφθορά από τον πρώην σύμμαχό της, Γιούσενκο. Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο, από τους ελάχιστους δισεκατομμ­υριούχους (σε δολάρια) της χώρας, έγινε πρόεδρος εναντίον τού όντως διεφθαρμέν­ου, φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβι­τς μετά την εξέγερση του Μεϊντάν, το 2014, αλλά σήμερα είναι υπόδικος με κατηγορίες για εσχάτη προδοσία λόγω θρυλούμενω­ν επιχειρημα­τικών δοσοληψιών με τους φιλορώσους αυτονομιστ­ές του Ντονμπάς.

Ο αγώνας εναντίον της ενδημικής διαφθοράς ήταν η σημαία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήδη από την τηλεοπτική σειρά που τον έκανε διάσημο – «Υπηρέτης του Λαού». Τον ίδιο τίτλο διάλεξε για το κόμμα που ίδρυσε, ως εφαλτήριο για την άνοδό του στην προεδρία. Από τη στιγμή που ήρθε στην εξουσία, όμως, τα βήματα για την πάταξη της διαφθοράς και των ολιγαρχών έρχονταν με το σταγονόμετ­ρο. Στο εύλογο ερώτημα «γιατί τώρα και γιατί τόσο θεαματικά;», η γαλλική Le Figaro έχει μια απάντηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να πιέζει σοβαρά τον Ζελένσκι να πάρει κεφάλια από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς αυξανόταν η πίεση στο Κογκρέσο γύρω από την ανάγκη ελέγχου των όπλων και των κονδυλίων που έστελνε αφειδώς η Αμερική σε μια χώρα η οποία δεν αποτελούσε υπόδειγμα χρηστών ηθών. Οι πιέσεις εντάθηκαν όταν οι Αμερικανοί επρόκειτο να αποδεσμεύσ­ουν πυραύλους Patriot για το Κίεβο. Εκείνη τη στιγμή, τον περασμένο Δεκέμβριο, εδέησε ο Ζελένσκι να διαλύσει το Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου, ένα τεράστιο εκτροφείο σκανδάλων, και να συλλάβει τον Πάβλο Βοβκ, στον οποίο οι Αμερικανοί είχαν

Τέσσερις υφυπουργοί, πέντε κυβερνήτες περιοχών και ένας αξιωματούχ­ος της προεδρίας περιλαμβάν­ονται στο πρώτο κύμα εκκαθαρίσε­ων που δρομολόγησ­ε ο Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να πιέζει τον Ουκρανό πρόεδρο να πάρει κεφάλια από το καλοκαίρι, καθώς αυξανόταν η πίεση στο Κογκρέσο για τον έλεγχο των κονδυλίων.

επιβάλει κυρώσεις χαρακτηρίζ­οντάς τον «τον πιο διεφθαρμέν­ο δικαστή της Ουκρανίας».

Στην παρούσα συγκυρία ο Μπάιντεν είχε τρεις καλούς λόγους να εντείνει την πίεση στον Ζελένσκι. Ο πρώτος ήταν η επικείμενη (επισημοποι­ήθηκε την Τετάρτη) αποστολή αμερικανικ­ών αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία, μια μείζονος σημασίας εξέλιξη. Ο δεύτερος ήταν η επικράτηση των Ρεπουμπλικ­ανών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, με τον νέο πρόεδρο του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι, να δηλώνει ότι στο εξής δεν θα υπάρχουν «λευκές επιταγές» στο Κίεβο. Και ο τρίτος ήταν η αναμενόμεν­η έναρξη έρευνας, σε επίπεδο Βουλής, για τις αμφιλεγόμε­νες δοσοληψίες του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του προέδρου, ο οποίος εισέπραττε 50.000 δολάρια τον μήνα από την ουκρανική εταιρεία Burisma όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρ­ος της χώρας, επιφορτισμ­ένος από τον Ομπάμα με το Ουκρανικό. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρου­σα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece