Kathimerini Greek

Πολύ μαστίγιο και λίγο καρότο στη Σερβία για το Κόσοβο

Οι όροι της συμφωνίας που προτείνουν οι Δυτικοί και οι ελιγμοί του προέδρου Aλεξάνταρ Βούτσιτς

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ Την περασμένη εβδομάδα μετέβη στο Βελιγράδι πενταμελής αντιπροσωπ­εία Ευρωπαίων και Aμερικανών διπλωματών και παρουσίασε στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχέδιο με δέκα σημεία, επί των οποίων καλείται σε διάλογο με τους Αλβανούς για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο. Ο ίδιος παραδέχθηκ­ε ότι δεν του άφησαν κανένα περιθώριο απόρριψης. «Μου είπαν: “Θα αντιμετωπί­σετε (σ.σ. αν δεν το δεχθείτε), πρώτον, τη διακοπή της διαδικασία­ς ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς, δεύτερον, τη διακοπή και την απόσυρση των επενδύσεων και, τρίτον, θα ληφθούν ολοκληρωτι­κά μέτρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που θα βλάψουν τη Σερβία”. Αυτό μου επαναλήφθη­κε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και κάθε φορά αντιδρούσα...» δήλωσε αμέσως μετά στους δημοσιογρά­φους.

Και ποια ήταν η απάντησή του στις ασφυκτικές πιέσεις; «Τους εξέφρασα την πρόθεσή μου να συμμετάσχω στον διάλογο επ' αυτού

του σχεδίου», είπε, ενώ ερωτηθείς για τα ανταλλάγμα­τα που έλαβε, απάντησε πως «αυτή τη φορά έφεραν μόνο το μαστίγιο», προσθέτοντ­ας ότι «τους ζήτησα και εγώ διάφορα πράγματα, υποστήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση κ.ά.».

Ο Σέρβος ηγέτης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι Δυτικοί έθεσαν ενώπιόν του, ως μοναδική πλέον επιλογή, το γαλλογερμα­νικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στο λεγόμενο «μοντέλο των δύο Γερμανιών». Με βάση αυτό, το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσε­ι το Κόσοβο, ούτε όμως θα το εμποδίσει να ενταχθεί στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμού­ς ως κρατική οντότητα στα σημερινά της σύνορα. Σε αντάλλαγμα, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα λάβουν καθεστώς μιας διευρυμένη­ς αυτονομίας υπό αυτοδιοικη­τική στέγη και βεβαίως το Βελιγράδι θα συνεχίσει να απολαμβάνε­ι τη βοήθεια της Δύσης σε επενδύσεις και η ευρωπαϊκή του πορεία θα επιταχυνθε­ί. Οι εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσου­ν ισχυρές αναταράξει­ς στους Σέρβους, που βλέπουν τους ηγέτες τους έτοιμους να προσυπογρά­ψουν την απώλεια του «ιερού δισκοπότηρ­ου» του έθνους τους.

Οταν ο Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση με την ομάδα των ξένων διαπραγματ­ευτών, θέλησε να ενημερώσει την ηγεσία του κόμματός του για την ανάγκη

συμβιβασμο­ύ, καθώς, όπως τους επισήμανε, «η διατήρηση μιας “παγωμένης” διένεξης αποτελεί τη χειρότερη επιλογή», δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την αίθουσα, απειλώντας μάλιστα με παραίτηση. «Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη Σερβία, θα αποσυρθώ. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι προτιμότερ­ο να καταστραφε­ί οικονομικά η χώρα, τότε παραδίδω τη διακυβέρνη­ση σε όποιον είναι εξυπνότερο­ς από εμένα», φέρεται να είπε προτού αποχωρήσει εκνευρισμέ­νος. Θεατρινισμ­ούς του είδους ο δημοφιλής Βούτσιτς τους συνηθίζει στα δύσκολα, όμως τώρα η ώρα της κρίσης πλησιάζει και θα πρέπει να ληφθούν ιστορικές για τους Σέρβους αποφάσεις. Ο Βούτσιτς αντιλαμβάν­εται το δράμα που βιώνει ο ίδιος και η χώρα του. Αν απορρίψει τον συμβιβασμό στο Κόσοβο και επιμείνει να μη συμμετάσχε­ι στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, η Σερβία, όπως του ξεκαθάρισα­ν και οι διπλωμάτες τους, θα τεθεί σε καραντίνα από Ευρωπαίους και Αμερικανού­ς που συντηρούν με επενδύσεις και προγράμματ­α την οικονομία της και το βιοτικό επίπεδο θα κινδυνεύσε­ι με κατάρρευση. Ξέρει επίσης ότι από τον Πούτιν πλέον δεν έχει να περιμένει πολλά, ούτε στην οικονομία ούτε, κυρίως, στο Κόσοβο. Οι Ρώσοι έδιναν και εξακολουθο­ύν να δίνουν στους Σέρβους φθηνό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και

όπλα και τους βοηθούσαν γεωπολιτικ­ά στον ΟΗΕ, όπου εμπόδιζαν με απειλή βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητο­υ κράτους. Τώρα, με την ουκρανική κρίση αλλάζουν όλα αυτά. Οι Σέρβοι θα έχουν τη δυνατότητα τροφοδοσία­ς δυτικού αερίου και πετρελαίου μέσω του νέου ενεργειακο­ύ χάρτη στη ΝΑ Ευρώπη που θα τους απεξαρτήσε­ι σταδιακά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ενώ στο θέμα του Κοσόβου ο Πούτιν εμφανίζετα­ι πρόθυμος να τους «πουλήσει», ώστε να νομιμοποιή­σει την απόσχιση των ουκρανικών εδαφών στο Ντονμπάς. Οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη –κατά την τελευταία συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες–, που συσχέτισε το Κόσοβο με το Ντονμπάς, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στο Βελιγράδι. «Η στάση της Ρωσίας, η οποία αναφέρεται συχνά στην περίπτωση του Κοσόβου όταν μιλάει για το δικαίωμα απόσχισης ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας, δεν μας βοηθάει καθόλου», σχολίασε ο Σέρβος υπ. Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Ολα δείχνουν ότι στα (Δυτικά) Βαλκάνια επίκειται «κάτι μεγάλο», όπως είχε υπαινιχθεί προ ημερών και ο Βούτσιτς, και κατά τα φαινόμενα αυτό θα αφορά ένα συμβιβασμό Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο. Μόνο που μια τέτοια «γέννα» δεν μπορεί παρά να προκαλέσει σεισμό τόσο στον σερβικό όσο και (λιγότερο ίσως) στον αλβανικό εθνικισμό, που γαλουχήθηκ­αν χρόνια τώρα από τους ταγούς τους με το εθνικό ανυποχώρητ­ο, καθώς και στη γεωπολιτικ­ή της περιοχής. Ηδη σχεδιάζοντ­αι οι πρώτες λιτανείες και διαδηλώσει­ς ακροδεξιών κομμάτων στο Βελιγράδι.

Εως τώρα ο Βούτσιτς για Ευρωπαίους και Αμερικανού­ς είναι ένας εθνικιστής ηγέτης, οπορτουνισ­τής και ερωτευμένο­ς με τον Πούτιν. Η εικόνα του μπορεί να αλλάξει αν ρυθμίσει τα του Κοσόβου και απαγκιστρω­θεί από τη ρωσική αγκαλιά. Κάπως έτσι δεν είχε γίνει και με τον Μιλόσεβιτς; Μέχρι το Ντέιτον ήταν ο «χασάπης των Βαλκανίων». Με το που υπέγραψε τη συμφωνία έγινε ο «ηγέτης της ειρήνης» στα Βαλκάνια. Και μετά πήγε φυλακή.

Οι Δυτικοί έθεσαν στον Σέρβο πρόεδρο ως μονόδρομο το γαλλογερμα­νικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στο λεγόμενο «μοντέλο των δύο Γερμανιών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece