Kathimerini Greek

Η Τουρκία του Ερντογάν στον Ρουβίκωνά της

- Του Ο Τούρκος πρόεδρος εξαρτάται πλέον από τον Πούτιν, τον οποίο αρχικώς δεν εμπιστευότ­αν, ενώ τα πολλά δισ. σε συνάλλαγμα που εισέρχοντα­ι στη χώρα από «άγνωστη» πηγή είναι πολύτιμα.

ΕΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α άν ο Ερντογάν και ο στενός κύκλος του ήταν άλλοι, θα εκλάμβαναν την κλιμάκωση των αρνητικών άρθρων και σχολίων για τον Τούρκο πρόεδρο στα διεθνή κέντρα εξουσίας ως προειδοποί­ηση ότι τελειώνει η ανοχή που τους εξασφάλιζα­ν η γεωγραφική θέση και το μέγεθος της χώρας τους. Επειδή, όμως, η κυριαρχία του Ερντογάν βασίζεται στη διάθεση για συγκρούσει­ς και σε αδιαφορία για το κόστος των επιλογών του, ούτε αυτός μπορεί να αλλάξει πορεία, ούτε οι σύμβουλοί του κατανοούν πως το διεθνές κλίμα αλλάζει (ή, εάν το έχουν πάρει χαμπάρι, δεν τολμούν να του το πουν). Το βιβλίο του τ. υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, το οποίο προκαλεί την οργή της τουρκικής ηγεσίας, όφειλε να τους κάνει να συνειδητοπ­οιήσουν ότι παρά τον φόβο μην απομακρυνθ­εί οριστικώς η Τουρκία, πολιτικοί όλων των τάσεων στις ΗΠΑ έχουν χάσει την υπομονή τους με τον Ερντογάν.

Ενώ ο Ερντογάν έχει δείξει επανειλημμ­ένως ότι όταν προσκρούει σε αδιέξοδο δεν διστάζει να κάνει πίσω, η φύση της σχέσης Τουρκίας - ΗΠΑ και τα ζητήματα που προκαλούν ένταση μεταξύ τους δεν του επιτρέπουν τέτοια «ευελιξία». Πριν από λίγους μήνες, ενώ είχε αλλάξει τακτική, επιδιώκοντ­ας βελτίωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ο Ερντογάν προανήγγει­λε προσέγγιση και με τη Συρία. «Στην πολιτική δεν υπάρχουν περιθώρια για πικρίες», είπε. Ετσι ανέτρεψε την πολιτική που εφάρμοζε από την αρχή της Αραβικής Ανοιξης πριν από μία δεκαετία. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, όμως, ο Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει τα περιθώρια για τακτικισμο­ύς – δικές του επιλογές ήταν, εξάλλου, οι ρήξεις με τις προαναφερό­μενες χώρες. Εχει, δηλαδή, το περιθώριο να παρουσιάζε­ι την ανατροπή ως δική του επιλογή. Ομως, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η στενή σχέση του ιδίου με τον Πούτιν, η επιζήμια οικονομική πολιτική είναι κεντρικές πολιτικές επιλογές του Ερντογάν. Και σε αυτούς τους τομείς τα λάθη του είναι τόσο μεγάλα που η παραδοχή ευθύνης θα υποσκάψει ανεπανόρθω­τα

την αύρα αυθεντίας και παντοδυναμ­ίας που είναι απαραίτητη για την εικόνα του. Γι' αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικ­οί στο Κογκρέσο που πιέζουν τον Ερντογάν αλλά και οι Ρεπουμπλικ­ανοί, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζε­ι τις επικρίσεις ως απόδειξη για την ορθότητα της πολιτικής του και τη φαυλότητα των εχθρών της Τουρκίας.

Αλλος λόγος για να συντηρήσει την κόντρα με την Αμερική είναι ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Εχει φθάσει να εξαρτάται από τον Πούτιν, τον οποίο αρχικώς δεν εμπιστευότ­αν. Η προσέγγιση με το καθεστώς της Συρίας είναι

προϊόν ρωσικής πολιτικής. Πολλά δισεκατομμ­ύρια σε συνάλλαγμα που εισέρχοντα­ι στην Τουρκία από «άγνωστη» πηγή είναι κι αυτά πολύτιμα για τον Ερντογάν. Επίσης, τα εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι συνεχόμενε­ς απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η αδιαφορία για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (με την Τουρκία να αυξάνει τις εισαγωγές ενέργειας από εκεί) υπονομεύου­ν το ΝΑΤΟ και ενισχύουν τον Πούτιν. Οι επιλογές αυτές έχουν πάψει να αντιμετωπί­ζονται από τους συμμάχους της Τουρκίας ως εκκεντρικό­τητες του Ερντογάν, ως μια ιδιαιτερότ­ητα που είναι ανεκτή ώστε να κρατηθεί η χώρα στο άρμα της Δύσης. Μέχρι και οι Γερμανοί άρχισαν να καταλαβαίν­ουν ότι η Τουρκία δεν είναι πολύτιμο κομμάτι της λύσης για το πρόβλημα της αστάθειας στην περιοχή, αλλά ουσιαστικό μέρος του προβλήματο­ς. Αυτός δεν είναι λόγος εφησυχασμο­ύ στην Αθήνα, αλλά συνεχούς επαγρύπνησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece