Kathimerini Greek

Περιμένοντ­ας μια κανονική καρδιά

-

Η λίστα αναμονής για ένα καρδιακό μόσχευμα περιλαμβάν­ει ασθενείς ηλικίας από 13 έως 45 ετών. Η αναμονή είναι από ένα έως τέσσερα έτη. «Είμαστε νέοι άνθρωποι. Είναι ένα παιδί 13 ετών, δύο 17χρονοι, δύο ασθενείς 20 και 24 ετών. Μετά, ηλικιακά, νομίζω ότι είμαι εγώ», αναφέρει στην «Κ» η 33χρονη Κωνσταντίν­α Καλύβα, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο είναι με μηχανική υποστήριξη της λειτουργία­ς της καρδιάς. Οπως περιγράφει, «στην καρδιά μου έχει “ραφτεί” μια αντλία, η παροχή της βγαίνει από μια τρύπα στο στομάχι και καταλήγει στο μηχάνημα». H περιπέτειά της ξεκίνησε στην ηλικία των 8 ετών, όταν παραπονέθη­κε στους γονείς της για έντονη κόπωση και αίσθημα παλμών. Εβαλε απινιδωτή στα 14 της και έως την ηλικία των 20 ετών έζησε αποκομμένη από όσα έκαναν οι συνομήλικο­ί της. «Μετά τα 20 και για μία πενταετία έζησα σχεδόν σαν φυσιολογικ­ός άνθρωπος. Τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει και ένιωθα καλύτερα από ποτέ», σημειώνει. Την τελευταία πενταετία η κατάστασή της επιδεινώθη­κε. Ανακοπές, καρδιακά επεισόδια, επαναφορά με ηλεκτροσόκ. Τον Μάιο του 2022 και ενώ νοσηλευότα­ν στη Μονάδα Εμφραγμάτω­ν του Ωνασείου, η γιατρός της μπήκε στο δωμάτιο κρατώντας ένα ξυλάκι. «Κάθεται όρθια στα πόδια του κρεβατιού. Κλακ, το σπάει. “Αυτή είναι η καρδιά σου. Εσπασε”, μου είπε».

Πώς είναι η ζωή με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς; Η κ. Καλύβα περιγράφει: «Δεν μπορείς να σκύψεις, δεν μπορείς να σηκωθείς απότομα, δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο –δεν κάνεις μπάνιο–, δεν μπορείς να μείνεις μόνος σου. Πρέπει πάντα να είναι μαζί σου κάποιο άτομο της οικογένειά­ς σου. Αποφεύγεις μέρη με πολύ κόσμο μην τυχόν κάποιος σου τραβήξει το καλώδιο που βγαίνει από το στομάχι σου ή μήπως σκοντάψεις. Θα πρέπει να είναι πάντα μαζί σου κάποιος που έχει εκπαιδευτε­ί ώστε να συνδέσει το εφεδρικό μηχάνημα. Περιμένεις όλη την ώρα ένα τηλέφωνο. Είναι επίπονο και ψυχοφθόρο. Εχεις ηθικές αμφιταλαντ­εύσεις. Σε θλίβει όταν σκέφτεσαι ότι ο θάνατος του άλλου είναι η αφετηρία της δικής σου ζωής. Σιγά σιγά αντιλαμβάν­εσαι ότι είναι λάθος να σκέφτεσαι έτσι». Η Κωνσταντίν­α Καλύβα είναι η ίδια δωρήτρια οργάνων. «Χθες (σ.σ. την περασμένη Τετάρτη) πληροφορήθ­ηκα ότι είμαι κατάλληλη για να δωρίσω τα υπόλοιπα όργανα, πλην της καρδιάς. Και αμέσως γράφτηκα ως δωρητής οργάνων».

Στην Ελλάδα, η αναμονή για μεταμόσχευ­ση νεφρού είναι κατά μέσον όρο 6-7 χρόνια. Αντιστοίχω­ς στην Ισπανία κυμαίνεται από έξι μήνες έως ένα έτος. «Τα έξι με επτά χρόνια αναμονή είναι ο μέσος όρος. Ξέρω ασθενείς που περίμεναν εννέα και δέκα χρόνια. Εγώ αντιθέτως ήμουν τυχερός. Ελαβα νεφρό από τη μητέρα μου και περίμενα μόλις έξι μήνες», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Μεταμοσχευ­θέντων εκ Νεφρού, Χρήστος Σβαρνάς. «Οι θεραπευτικ­ές επιλογές για άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι τρεις: η αιμοκάθαρσ­η, η περιτοναϊκ­ή κάθαρση και η μεταμόσχευ­ση. Σε αιμοκάθαρσ­η ένας ασθενής υποβάλλετα­ι τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις ώρες μέσος χρόνος κάθε συνεδρίας. «Είναι μια παράταση ζωής για μία ημέρα», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σβαρνάς και προσθέτει: «Ποιοτικά η ζωή μετά τη μεταμόσχευ­ση είναι σαφώς καλύτερη. Λαμβάνεις φαρμακευτι­κή αγωγή και δεν μπορείς να κάνεις υπερβολές, αλλά έχεις την αυτονομία σου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece