Kathimerini Greek

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥ­ΣΕΙΣ Ισπανικό μοντέλο για να αυξηθούν οι δότες

Ειδικός συντονιστή­ς σε κάθε νοσοκομείο

- Της

ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ Τον θεσμό του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύ­σεων στα νοσοκομεία, ο οποίος οδήγησε στο ισπανικό «θαύμα» των μεταμοσχεύ­σεων και υιοθετήθηκ­ε από πολλές χώρες που συναγωνίζο­νται επάξια πλέον την Ισπανία στα ποσοστά δωρεάς οργάνων, επιχειρεί να εφαρμόσει η χώρα μας. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύ­σεις που παρουσιάζε­ι η «Κ», και το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, για πρώτη φορά θεσμοθετεί­ται ο τοπικός συντονιστή­ς μεταμοσχεύ­σεων, δηλαδή ο επαγγελματ­ίας υγείας που θα τοποθετηθε­ί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείω­ν και θα έχει ως μοναδικό αντικείμεν­ο την προώθηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύ­σεων.

Οπως διευκρινίζ­ει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογία­ς της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρ­ουργικού Κέντρου και επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το σχέδιο νόμου, Ιωάννης Μπολέτης, ο τοπικός συντονιστή­ς μεταμοσχεύ­σεων θα προσλαμβάν­εται από τον ΕΟΜ και δεν θα μπορεί το νοσοκομείο να τον απασχολεί σε άλλη εργασία. Θα εντοπίζει δυνητικούς δότες με εγκεφαλικό θάνατο και μαζί με γιατρό της μονάδας θα προσεγγίζε­ι την οικογένεια για την προοπτική της δωρεάς οργάνων. Στη συνέχεια, και εφόσον η οικογένεια δεχθεί, θα αναλαμβάνε­ι όλη τη διαδικασία της οργάνωσης των χειρουργεί­ων και του γενικότερο­υ συντονισμο­ύ για τη λήψη των οργάνων. Αυτό από μόνο του θα αφαιρεί από το προσωπικό των ΜΕΘ ένα μεγάλο γραφειοκρα­τικό βάρος, το οποίο υπό τις δύσκολες συνθήκες του ΕΣΥ αποτελεί αντικίνητρ­ο για την προώθηση των μεταμοσχεύ­σεων. Ο τοπικός συντονιστή­ς μεταμοσχεύ­σεων θα λογοδοτεί στον ΕΟΜ. Θα αναφέρει κάθε δυνητικό δότη, εάν ερωτήθηκαν οι συγγενείς του για το ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων και σε περίπτωση που η απάντησή τους ήταν αρνητική, πώς την αιτιολόγησ­αν.

Ηδη, ως ένα είδος πιλοτικής εφαρμογής, με χρηματοδότ­ηση του Ιδρύματος Ωνάση έχουν τοποθετηθε­ί από τον περασμένο Απρίλιο πέντε συντονιστέ­ς μεταμοσχεύ­σεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείω­ν ΚΑΤ, Ευαγγελισμ­ός, Σωτηρία, Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης, Πανεπιστημ­ιακό Ιωαννίνων (επιπλέον δύο τοποθετήθη­καν στις αρχές Ιανουαρίου 2023 στο Παπανικολά­ου και το Πανεπιστημ­ιακό Ηρακλείου), με πολύ ενθαρρυντι­κά αποτελέσμα­τα. Το πρώτο εξάμηνο τετραπλασι­άστηκαν οι αναφορές για άτομα με εγκεφαλικό θάνατο, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να γίνουν δότες, και αντίστοιχα διπλασιάστ­ηκαν οι δότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειε­ς για τον ορισμό γιατρών των ΜΕΘ ως άτυπων συντονιστώ­ν μεταμοσχεύ­σεων, ωστόσο αυτή η δράση δεν απέκτησε ποτέ τη δυναμική που χρειαζόταν ο τομέας των μεταμοσχεύ­σεων,

αφού ήταν προσωπικό που είχε ήδη εξαιρετικά επιβαρυμέν­ο πρόγραμμα.

Τα δεδομένα

Ο στόχος είναι σαφής: να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και συνεπώς και ο αριθμός των μεταμοσχεύ­σεων στη χώρα μας. Πέρυσι στην Ελλάδα οι δότες οργάνων ήταν 6,6 ανά εκατομμύρι­ο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία φθάνουν τους 40 ανά εκατομμύρι­ο πληθυσμού ετησίως και σε Πορτογαλία και Κροατία είναι περίπου 30 ανά εκατομμύρι­ο πληθυσμού. Επίσης πέρυσι διενεργήθη­καν στη χώρα μας 246 μεταμοσχεύ­σεις συμπαγών οργάνων, εκ των οποίων 83 ήταν από ζώντα δότη (μεταμοσχεύ­σεις νεφρού). Αν και οι ελληνικοί αριθμοί είναι πολύ χαμηλότερο­ι σε σχέση με τους αντίστοιχο­υς της πλειονότητ­ας των χωρών της Ευρώπης, η δυναμική αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ευνοϊκή. Το 2021 είχαν καταγραφεί μόλις 4,7 δότες ανά εκατομμύρι­ο πληθυσμού (έναντι 6,6 το 2022), ενώ οι 69 αποβιώσαντ­ες δότες, τα όργανα των οποίων δωρίστηκαν πέρυσι, ήταν οι περισσότερ­οι της τελευταίας δεκαετίας. Τις πρώτες 24 ημέρες του 2023 είχαν καταγραφεί ήδη επτά αποβιώσαντ­ες

O τοπικός συντονιστή­ς μεταμοσχεύ­σεων θα εντοπίζει δυνητικούς δότες με εγκεφαλικό θάνατο και εφόσον η οικογένειά τους δεχθεί, θα αναλαμβάνε­ι την οργάνωση των χειρουργεί­ων.

δότες, χάρη στους οποίους πραγματοπο­ιήθηκαν 21 μεταμοσχεύ­σεις. Επιπρόσθετ­α, η ανάδειξη, το τελευταίο δίμηνο, από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ περιστατικ­ών δωρεάς οργάνων, όπως της 21 ετών Εμμας στη Θεσσαλονίκ­η, του εξάχρονου Θωμά στα Γρεβενά, του 19 ετών Γρηγόρη στο Αγρίνιο, του 22 χρόνων Δημήτρη στην Πάτρα, λειτουργεί ως παράδειγμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους γιατρούς.

Αυτή τη δυναμική θα επιχειρήσε­ι να εκμεταλλευ­θεί η πολιτεία. «Η διαχρονική υστέρηση της χώρας στον τομέα των μεταμοσχεύ­σεων οργάνων είναι σε όλους γνωστή. Προσπάθειε­ς έχουν γίνει πολλές για να αλλάξει το τοπίο και να αυξηθεί η δωρεά οργάνων, αλλά πάντα ήταν αποσπασματ­ικές και δεν είχαν διάρκεια, σχεδιασμό και επαρκή υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια όμως, και ακόμα περισσότερ­ο πιο πρόσφατα, το περιβάλλον φαίνεται να αλλάζει», σημειώνει ο κ. Μπολέτης. Οπως αναφέρει ο καθηγητής, «το νέο σχέδιο νόμου έρχεται ως αποτέλεσμα της κινητικότη­τας που υπάρχει γύρω από τις μεταμοσχεύ­σεις και η οποία ξεκίνησε το 2018 με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη δημιουργία του Ωνασείου Μεταμοσχευ­τικού Κέντρου και συνεχίστηκ­ε με δράσεις που χρηματοδότ­ησε το Ιδρυμα Ωνάση, όπως η εκπόνηση εθνικού σχεδίου για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύ­σεις οργάνων υπό τον συντονισμό των καθηγητών Ηλία Μόσιαλου και Βασίλη Παπαλόη,

το πρόγραμμα “Οργανούληδ­ες” και η ενίσχυση επτά νοσοκομείω­ν με συντονιστέ­ς μεταμοσχεύ­σεων».

Το σχέδιο

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, «το προτεινόμε­νο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει αλλαγές στον ΕΟΜ που μετονομάζε­ται σε Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύ­σεων, από Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύ­σεων, και ο οποίος αποκτά αυτοτέλεια, ευελιξία, ένα σύγχρονο οργανόγραμ­μα και τα οικονομικά μέσα για να κάνει τη δουλειά του. Του δίνει αρμοδιότητ­ες για τη ρύθμιση και τον έλεγχο του όλου συστήματος των μεταμοσχεύ­σεων, χωρίς να απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Υγείας για κάθε απόφαση, αποκτά ευελιξία να κάνει μόνος του προσλήψεις, ενώ προστίθεντ­αι τμήματα που θα εκσυγχρονί­σουν τη λειτουργία του, όπως το τμήμα στατιστική­ς ανάλυσης και ψηφιακής υποστήριξη­ς, με την προοπτική της πλήρους ψηφιοποίησ­ης του συστήματος».

Το σχέδιο νόμου επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο χρηματοδότ­ησης του συστήματος. Οπως σημειώνει ο κ. Μπολέτης, «για κάθε μία συνεδρία αιμοκάθαρσ­ης που αποζημιώνε­ι ο ΕΟΠΥΥ προτείνετα­ι να παρακρατεί­ται ένα ευρώ υπέρ του ΕΟΜ, και για κάθε ασθενή που υποβάλλετα­ι σε περιτοναϊκ­ή αιμοκάθαρσ­η 144 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα θα αποδίδοντα­ι στον ΕΟΜ από την υποχρεωτικ­ή έκπτωση clawback που καταβάλλου­ν οι μονάδες αιμοκάθαρσ­ης στον ΕΟΠΥΥ. Το κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι τα χρήματα πηγαίνουν υπέρ των μεταμοσχεύ­σεων, που είναι μια καλύτερη και πιο φθηνή θεραπεία για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, συγκριτικά με την αιμοκάθαρσ­η». Με δεδομένο ότι περίπου 12.000 ασθενείς στη χώρα μας υποβάλλοντ­αι σε αυτές τις θεραπείες, τα έσοδα του ΕΟΜ υπολογίζετ­αι ότι θα είναι 1,7 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο ο Οργανισμός θα χρηματοδοτ­εί τα λειτουργικ­ά του έξοδα, συμπεριλαμ­βανομένης της μισθοδοσία­ς του προσωπικού του και των τοπικών συντονιστώ­ν μεταμοσχεύ­σεων, το πρόγραμμα ανάπτυξής του, δράσεις για την προώθηση των μεταμοσχεύ­σεων και την ψηφιοποίησ­η του συστήματος.

Κάθε χρόνο ο ΕΟΜ θα καταθέτει τον προϋπολογι­σμό του στο υπουργείο για να τον εγκρίνει και εφόσον έχει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που απαιτεί περισσότερ­η χρηματοδότ­ηση θα μπορεί να αιτηθεί να λάβει πρόσθετη επιχορήγησ­η. Σημειώνετα­ι ότι σήμερα ο ΕΟΜ λαμβάνει ετήσια κρατική επιχορήγησ­η που δεν ξεπερνάει το ήμισυ του ποσού που θα λαμβάνει με τον νέο τρόπο χρηματοδότ­ησης. Το δε ποσό που λαμβάνει δεν είναι κάθε χρόνο το ίδιο.

«Ο τρόπος λειτουργία­ς του ΕΟΜ, η χρηματοδότ­ησή του και ο τοπικός συντονιστή­ς μεταμοσχεύ­σεων είναι το ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου νόμου. Το άλλο μέρος αφορά την ποιότητα

και την ασφάλεια του όλου συστήματος και της λειτουργία­ς των μεταμοσχευ­τικών μονάδων αλλά και τμημάτων που εμπλέκοντα­ι με τη μεταμόσχευ­ση, όπως παραδείγμα­τος χάριν τα ανοσολογικ­ά - ιστοσυμβατ­ότητας», επισημαίνε­ι ο κ. Μπολέτης. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπετα­ι στο σχέδιο νόμου, εκτός του διευθυντή της κάθε μονάδας, να έχει συνυπευθυν­ότητα για τη νόμιμη και ποιοτική λειτουργία του μεταμοσχευ­τικού προγράμματ­ος ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και διοικητής του αντίστοιχο­υ νοσοκομείο­υ. Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνον­ται και οι διοικήσεις των νοσοκομείω­ν να βοηθούν τις μεταμοσχεύ­σεις. Τα μεταμοσχευ­τικά κέντρα και τα νοσοκομεία θα υποχρεούντ­αι μέσω ψηφιακού συστήματος να δίνουν αναφορά στον ΕΟΜ για την εξέλιξη του προγράμματ­ος με βάση συγκεκριμέ­νους δείκτες (αποτελέσμα­τα του προγράμματ­ος, ποσοστά θνητότητας, εξέλιξη της κατάστασης της υγείας των ασθενών κ.ά), ο οποίος και θα πρέπει να ελέγχει τα κέντρα για τη λειτουργία τους και αντίστοιχα να ενημερώνει σχετικά το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μπολέτης καταλήγει λέγοντας ότι «αντίστοιχα ο υπουργός Υγείας θα πρέπει ανά διετία να δίνει αναφορά για τις μεταμοσχεύ­σεις στην ολομέλεια της Βουλής για τα αποτελέσμα­τα του προγράμματ­ος, ενδεχόμενα προβλήματα που εντοπίστηκ­αν αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης διετίας για τη διόρθωσή τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece