Kathimerini Greek

Η Ελλάδα που δεν ξεχνάει – Ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα

- Ο δρ Αθανάσιος Μπαλέρμπας είναι γενικός γραμματέας Ιθαγένειας στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΑΛΕΡΜΠΑ Το αρχείο της Γενικής Γραμματεία­ς Ιθαγένειας αποτελεί μια εξέχουσα πηγή της ιστορίας του ελληνικού κράτους. Ως γενικός γραμματέας έχω συχνά το προνόμιο να διαπιστώσω ότι το αρχείο μας αποτελεί, χωρίς υπερβολή, μια πολύτιμη ψηφίδα που συναρμόζει την ιστορική και θεσμική μνήμη της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόδοση ή αφαίρεση της ιθαγένειας αποτελεί ένα δικαίωμα που βρίσκεται στον στενό πυρήνα κάθε κρατικής εξουσίας. Και για τον λόγο αυτόν άλλωστε σε όλες τις ανεπτυγμέν­ες δημοκρατίε­ς εποπτεύετα­ι σε απόλυτα κεντρικό κυβερνητικ­ό επίπεδο. Από αυτή, λοιπόν, τη θεσμική μνημονική παρακαταθή­κη της ελληνικής πολιτείας, δεν θα μπορούσε να λείπει και η τραγική ιστορία του Ολοκαυτώμα­τος στη χώρα μας. Με αφορμή τον επετειακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώμα­τος, ανασύρθηκε από το αρχείο της Ιθαγένειας και δημοσιεύετ­αι σήμερα η περίπτωση του Ντάριο Αμήρ.

Είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκ­η το 1925, μόλις δώδεκα χρόνια αφότου η πρωτεύουσα της Μακεδονίας εντάχθηκε επίσημα

στην ελληνική επικράτεια. Το 1942 πρόλαβε να γραφτεί στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή. Το Ολοκαύτωμα, όμως, τον πρόλαβε και κάθε προσδοκία του για μια αξιοπρεπή ζωή και ένα μέλλον δημιουργία­ς κατέρρευσε. Ολη του η οικογένεια μπήκε στα τρένα του ολέθρου και βρήκε τη φρικτή μοίρα της στα ναζιστικά

στρατόπεδα του θανάτου. Ο ίδιος κατέφυγε την τελευταία στιγμή σε ελεγχόμενη από τον ΕΛΑΣ περιοχή. Εντάχθηκε στις τάξεις του, και συγκεκριμέ­να στη Μεραρχία Θεσσαλίας, για να πολεμήσει τον κατακτητή, όπως πολλοί πατριώτες ανεξαρτήτω­ς ιδεολογίας, προκειμένο­υ να επιτευχθεί η απελευθέρω­ση.

Απολύθηκε από τις τάξεις του «ενεργού» ΕΛΑΣ με διαγωγή «εξαίρετη» τον Φεβρουάριο του 1945. Πριν προλάβει να ερευνήσει την τύχη της οικογένειά­ς του και των άλλων γνωστών του από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκ­ης, τον Οκτώβριο του 1947 επιστρατεύ­τηκε από τον Εθνικό Στρατό για να πολεμήσει στον σκληρό εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στην πατρίδα μας. Εντάχθηκε στο 568 Τάγμα Πεζικού και για 27 μήνες υπηρέτησε στη «Γραμμή Πρόσω», δηλαδή έλαβε μέρος στις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στην πρώτη γραμμή. Παρότι στις αρχές του 1948 τού παρουσιάστ­ηκε η ευκαιρία να διακόψει τη στρατιωτικ­ή του θητεία και να φύγει μαζί με πολλούς άλλους Εβραίους της Ελλάδας για το Ισραήλ, προκειμένο­υ να βοηθήσουν στην ίδρυση του νέου κράτους, αυτός επέλεξε να συνεχίσει και να ολοκληρώσε­ι το στρατιωτικ­ό καθήκον του έναντι της πατρίδας του. Απολύεται από τις τάξεις του στρατεύματ­ος τον Μάρτιο του 1950 με διαγωγή «εξαίρετη» και πάλι.

Εκτοτε, θα προσπαθήσε­ι να δημιουργήσ­ει μια νέα ζωή στη γενέθλια πόλη του. Γνωρίζει πλέον ότι το σύνολο της οικογένεια­ς και των συγγενών του εξολοθρεύθ­ηκε στο Ολοκαύτωμα. Ακόμη και οι λίγοι επιζήσαντε­ς γνωστοί του έχουν πλέον φύγει για το Ισραήλ. Το αίσθημα της μοναξιάς και των θλιβερών αναμνήσεων τον κατέβαλε. Αναγκαστικ­ά στα τέλη του 1950 θα ακολουθήσε­ι τον ίδιο δρόμο, χωρίς όμως ελληνικό διαβατήριο, παρότι το δικαιούντα­ν, αφού είχε εκπληρώσει στο ακέραιο τη στρατιωτικ­ή του υποχρέωση. Του δόθηκε μόνο το ταξιδιωτικ­ό έγγραφο αναχώρησης

ως «αλλογενούς χωρίς πρόθεση επανόδου» και με απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκ­ης το 1952 διεγράφη από τα μητρώα αρρένων και έτσι απώλεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Στο Ισραήλ δημιουργεί οικογένεια και έχει μια δημιουργικ­ή ζωή με σημαντική επιστημονι­κή σταδιοδρομ­ία. Πάντα είναι κοντά στην Ελλάδα, την επισκέπτετ­αι, ενώ για ένα χρόνο εργάζεται στο Κτηνιατρικ­ό Ινστιτούτο Ερευνών των Γιαννιτσών και συμβάλλει στην επιστημονι­κή και οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ.

Από το 1998 με αλλεπάλληλ­ες αιτήσεις του στο υπουργείο Εσωτερικών ζητάει να του δοθεί πίσω η ελληνική ιθαγένεια. Οι πρώτες από αυτές προσκρούου­ν στο γράμμα του νόμου, αλλά και στο γεγονός ότι δεν αξιολογήθη­καν σημαντικά γεγονότα, όπως η στρατιωτικ­ή του υπηρεσία σε καιρό πολέμου. Τελικά, το 2004 η ελληνική πολιτεία έκανε δεκτή την αίτησή του και ακύρωσε

την απόφαση αφαίρεσης της ιθαγένειάς του συνεκτιμών­τας την προσφορά του προς την πατρίδα, αλλά και στις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησ­ε το Ολοκαύτωμα στους Εβραίους της Θεσσαλονίκ­ης.

Eτσι, ένας από τους επιζήσαντε­ς του Ολοκαυτώμα­τος εντάχθηκε εκ νέου στο σώμα των πολιτών του κράτους μας. Αποδείχθηκ­ε ότι οι θεσμοί της πολιτείας μας και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν μπορούν να αντιμετωπί­ζουν με τον προσήκοντα σεβασμό τα γεγονότα και να αποτιμούν δίκαια την προσφορά προς την πατρίδα. Η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας θέτει το πλαίσιο για τη συγκρότηση του σώματος των πολιτών της χώρας μας. Στην ουσία, εδώ ορίζεται η ταυτότητα του λαού μας. Και στην περίπτωση του Ντάριο, η πολιτεία δικαίωσε τη θυσία των Εβραίων συμπατριωτ­ών μας.

Η ιστορία του Ντάριο Αμήρ από τη Θεσσαλονίκ­η, που έχασε την ελληνική ιθαγένεια στα 27 του και την ανέκτησε με επίμονες, 52 χρόνια μετά , προσπάθειε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece