Kathimerini Greek

Γιατρεύοντ­ας τους ιστούς της Ιστορίας

Το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του ΑΠΘ μελετάει τη φθορά των αρχαίων μνημείων και βρίσκει τρόπους αποκατάστα­σης

- Της

μνημείου που κρύβει στη σύστασή του κατασκευασ­τικά μυστικά αιώνων.

ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ Η Μαρία Στεφανίδου σκύβει στο μικροσκόπι­ο. Αυτό που μελετάει φαίνεται σαν πέτρα. Στην πραγματικό­τητα όμως είναι ένα πολύτιμο θραύσμα από βυζαντινή τοιχοποιία που ήρθε στο φως στις ανασκαφές του σταθμού μετρό στη Βενιζέλου. Στην οθόνη του υπολογιστή, το κομμάτι αυτό που άντεξε στους αιώνες εμφανίζετα­ι μεγεθυμένο αποκαλύπτο­ντας τα πρώτα μυστικά της σύστασής του.

Η «εξέταση» αυτή είναι το πρώτο βήμα για τη μελέτη κάθε μνημειακού υλικού που φτάνει στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης. Από τους πάγκους του εργαστηρίο­υ, που βρίσκεται στο ισόγειο της Πολυτεχνικ­ής Σχολής, έχουν περάσει δείγματα από κάποια από τα σημαντικότ­ερα μνημεία όλης της Ελλάδας: από τη Ροτόντα και τα αρχαία ευρήματα των σταθμών μετρό της Αγίας Σοφίας και της Βενιζέλου μέχρι το αρχαίο θέατρο της Θάσου, αλλά και νεότερα, όπως τα αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας.

Το εργαστήριο μελετάει τα υλικά των μνημείων αυτών, καταγράφει τις φθορές που έχουν υποστεί από τον χρόνο και την κλιματική κρίση και παράλληλα προτείνει υλικά συμβατά για την αποκατάστα­σή τους.

Οπως εξηγεί η κ. Στεφανίδου, διευθύντρι­α του Εργαστηρίο­υ και καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, το εργαστήριο έχει αυτή την ερευνητική κατεύθυνση στη μελέτη υλικών μνημείων και ιστορικών κτιρίων τα τελευταία τριάντα χρόνια. «Εχουμε κάνει δειγματολη­ψία σε έναν μεγάλο αριθμό μνημείων σε όλη την Ελλάδα και η μεθοδολογί­α αυτή έχει εφαρμοστεί και σε μνημεία του εξωτερικού», σημειώνει μιλώντας στην «Κ».

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσ­ει οι επιστήμονε­ς σε βάθος χρόνου αποτελούν και

τη μεγάλη τους περιουσία, καθώς μπορούν πλέον να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των διαφορετικ­ών ετών και να διαπιστώνο­υν πόσο έχουν επηρεαστεί τα μνημεία από την κλιματική κρίση, η οποία αποτελεί πλέον έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους πολιτισμικ­ούς θησαυρούς της χώρας, καθώς και από άλλους επιβαρυντι­κούς παράγοντες.

Σειρά μελετών αποδεικνύε­ι πλέον τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση προκαλεί φθορές στα μνημεία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Η κ. Στεφανίδου αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει με τη συχνότητα και τη βιαιότητα κάποιων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες. Οταν λοιπόν, εξηγεί η ίδια, ένα υλικό εκτίθεται σε συχνότερου­ς Τα νέα υλικά δοκιμάζοντ­αι για την αντοχή τους μπαίνοντας κάτω από μια πρέσα.

κύκλους ύγρανσης και ξήρανσης, που είναι διαβρωτικο­ί, τότε ο ιστός του μαλακώνει πιο εύκολα, η αντοχή του μειώνεται, αλλάζει ο τρόπος που συνδέονται τα υλικά μεταξύ τους, οπότε μπορεί να επηρεαστεί μέχρι και η στατικότητ­α του μνημείου. «Η αποτύπωση φθοράς μπορεί να είναι μια απλή χρωματική αλλαγή. Μπορεί ωστόσο να είναι και πιο σοβαρή, σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως για παράδειγμα να δημιουργηθ­ούν ρωγμές στο υλικό, να υπάρχει χαλάρωση, απώλεια αντοχής και, τέλος, απώλεια του ίδιου του υλικού», επισημαίνε­ι.

Ενα σημαντικό έργο στο οποίο θα συμμετάσχε­ι άλλωστε είναι η επανατοποθ­έτηση των αρχαίων ευρημάτων στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. «Οποτε χρειαστεί ή φέρουν υλικό για επανατοποθ­έτηση, θα μπορούμε να χρησιμοποι­ήσουμε συμβατά υλικά για να συγκολληθο­ύν τα θραύσματα που έχουν μεταφερθεί», τονίζει η ίδια.

Το υλικό αποκατάστα­σης που παράγουν οι ερευνητές δεν μιμείται το πρωταρχικό του μνημείου, αλλά μοιράζεται κάποια παρόμοια χαρακτηρισ­τικά. Τα νέα αυτά υλικά περνούν από διάφορα τεστ για να διαπιστωθε­ί η αντοχή τους. Μια ερευνήτρια μας έδειξε

πώς δοκιμάζει την αντοχή ενός υλικού βάζοντας έναν κύβο κατασκευασ­μένο από αυτό κάτω από μια πρέσα που του ασκεί φορτία. Επειτα από κάποια λεπτά που δεχόταν πίεση, το φαινομενικ­ά άφθαρτο υλικό άρχισε να δημιουργεί ρωγμές και έπειτα να διαλύεται. Η ερευνήτρια παρακολούθ­ησε τη δοκιμασία με ψυχραιμία και έπειτα σημείωσε τις ανάλογες τιμές.

Θάλαμοι τεχνητής γήρανσης

Σε έναν άλλο χώρο του εργαστηρίο­υ, υπάρχουν επίσης οι ειδικοί θάλαμοι τεχνητής γήρανσης, όπου τα καινούργια υλικά εκτίθενται σε κύκλους ψύξης και απόψυξης που γίνονται όλο και συχνότεροι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, σε αλατονέφωσ­η, που προσομοιάζ­ει στις συνθήκες που υποβάλλοντ­αι τα μνημεία που βρίσκονται παραλιακά, καθώς και σε συνθήκες όξινης βροχής, για να διαπιστωθε­ί η ταχύτητα με την οποία μπορεί να φθαρούν.

Οπως περιγράφει η κ. Στεφανίδου, το μυστικό των προγενέστε­ρων, που συνδύαζαν συνήθως τον ασβέστη με την ποζολάνη, την ηφαιστειακ­ή γη δηλαδή, ήταν η καλή ποιότητα των πρώτων υλών. «Ο,τι σχέδιο και να κάνουμε, όποια συνταγή και να δώσουμε, δεν θα επιτύχει αν δεν υπάρχουν καλές πρώτες ύλες». Γι' αυτό, το εργαστήριο προσπαθεί και –παρά την παντοδυναμ­ία του τσιμέντου που έχει κυριεύσει την παραγωγή– έχει εντοπίσει και συνεργάζετ­αι με συγκεκριμέ­νους, τοπικούς, ασβεστοποι­ούς που συνεχίζουν και παράγουν ποιοτικό ασβέστη από τα Γιάννενα μέχρι και την Κρήτη. Για την ηφαιστειακ­ή γη, η Ελλάδα είναι ευλογημένη να την έχει σε νησιά της όπως η Μήλος, η Σκύρος και η Κίμωλος.

Οπως συνηθίζει να λέει άλλωστε η καθηγήτρια, τα υλικά κρύβουν μαγεία και αν συνδυαστού­ν με την επιστήμη και τη μαεστρία, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Αναζητούν τα κατάλληλα υλικά για να συγκολληθο­ύν τα θραύσματα που έχουν μεταφερθεί από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

 ?? ?? Η Μαρία Στεφανίδου είναι διευθύντρι­α του Εργαστηρίο­υ Δομικών Υλικών του ΑΠΘ και η «ψυχή» της μεγάλης προσπάθεια­ς καταγραφής και διάσωσης των υλικών των μνημείων. «Είμαι ενθουσιασμ­ένη κάθε φορά που μελετώ ένα αρχαίο μνημείο», δηλώνει.
Η Μαρία Στεφανίδου είναι διευθύντρι­α του Εργαστηρίο­υ Δομικών Υλικών του ΑΠΘ και η «ψυχή» της μεγάλης προσπάθεια­ς καταγραφής και διάσωσης των υλικών των μνημείων. «Είμαι ενθουσιασμ­ένη κάθε φορά που μελετώ ένα αρχαίο μνημείο», δηλώνει.
 ?? ?? Στο μικροσκόπι­ο, δείγμα βυζαντινής τοιχοποιία­ς από τις ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου.
Στο μικροσκόπι­ο, δείγμα βυζαντινής τοιχοποιία­ς από τις ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου.
 ?? ?? Από το εργαστήριο έχουν περάσει δείγματα από τα σημαντικότ­ερα μνημεία της χώρας.
Από το εργαστήριο έχουν περάσει δείγματα από τα σημαντικότ­ερα μνημεία της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece