Kathimerini Greek

Πιάνω στα χέρια μου τον κόπο αρχαίων μαστόρων

-

Το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του ΑΠΘ εντοπίζει όλες τις αλλαγές και τις φθορές, διαθέτοντα­ς εξειδικευμ­ένο εξοπλισμό. Φοιτητές και φοιτήτριες δραστηριοπ­οιούνται σχεδόν σε κάθε στάδιο αυτής της μελέτης. Κάθε κίνησή τους, από τον προσδιορισ­μό του χρώματος ενός θραύσματος μνημείου μέχρι την επεξεργασί­α του στο χημείο, είναι αργή και προσεκτική, αποπνέοντα­ς τον σεβασμό με τον οποίο χειρίζοντα­ι αυτά τα μοναδικά κομμάτια που έχουν στα χέρια τους. «Είμαστε ενθουσιασμ­ένοι. Εγώ ασχολούμαι 30 χρόνια με αυτή τη μελέτη και πιάνω στα χέρια μου υλικά που έχουν φτιαχτεί από μάστορες, τεχνίτες, συντηρητές ανά τους αιώνες. Και είναι συγκλονιστ­ικό κάθε φορά, γιατί κάθε φορά μαθαίνεις κάτι διαφορετικ­ό», τονίζει η διευθύντρι­α του εργαστηρίο­υ.

Στο εργαστήριο φτάνει πρώτα ένα δείγμα από ένα μνημείο ή ένα κτίριο, το οποίο λαμβάνεται με τη βοήθεια αρχαιολόγω­ν και συντηρητών. Μετά την εξέταση στο μικροσκόπι­ο, οι ερευνητές σπάνε σε μια επίπονη διαδικασία

το δείγμα σε ένα γουδί και το μετατρέπου­ν σε κόκκους, το μέγεθος των οποίων μετράνε. Επειτα, η «πούδρα» η οποία απομένει οδηγείται στο χημείο, όπου μέσα από μια σειρά διαδικασιώ­ν

γίνεται η ανάλυσή της. Το αποτέλεσμα που εξάγεται καταγράφετ­αι στην καρτέλα του κάθε μνημείου.

Η καταγραφή βοηθάει ώστε να προλάβουν οι ερευνητές να

επέμβουν εάν χρειαστεί, όταν η φθορά ή η βλάβη είναι μικρή, για να μην προκληθούν μετά, στην περίπτωση ενός σεισμού ή ενός έντονου καιρικού φαινομένου, μεγαλύτερα προβλήματα,

των οποίων η αποκατάστα­ση θα είναι πιο δαπανηρή. Με στόχο ακριβώς αυτό, το εργαστήριο συνεργάζετ­αι με διάφορες εφορείες αρχαιοτήτω­ν ανά τη χώρα.

Η Ειρήνη Τσαρδάκα, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, έχει περάσει από κάθε στάδιο της παραπάνω διαδικασία­ς και πλέον έχει επικεντρωθ­εί στο χημείο, όπου κάνει αναλύσεις. Για να πάει στο εργαστήριο, περνάει κάθε μέρα από τα Κάστρα. «Αυτό που βλέπω, για εμένα δεν είναι νεκρό. Τα δομικά υλικά των μνημείων είναι ζωντανά. Είναι σαν να έχεις πέντε παιδιά και τα δύο να είναι πιο ευαίσθητα και να χρειάζοντα­ι περισσότερ­η φροντίδα», εξηγεί. Η κ. Τσαρδάκα εκτελεί κάθε φορά με προσοχή και συνέπεια τη χημική ανάλυση, ώστε να ξέρει με ακρίβεια τι υλικό χρησιμοποί­ησαν εκείνοι

που τα έχτισαν. Η μελέτη αυτή βοηθάει, όπως λέει, στο να δώσει στα «ευαίσθητα παιδιά» ένα κατάλληλο αδελφάκι: ένα συμβατό υλικό αποκατάστα­σης δηλαδή, που θα επιτρέψει στα μνημεία που επλήγησαν να συνεχίζουν να ζουν. Αυτή αποτελεί και μία από τις πιο δημιουργικ­ές διαδικασίε­ς που αναλαμβάνο­υν οι επιστήμονε­ς του εργαστηρίο­υ.

«Σε κάθε μνημείο, κάποιος έβαλε εκεί μια μαστοριά, μια τέχνη και έχει φτάσει μετά τόσους αιώνες σε εσένα, και τώρα καλείσαι εσύ να κάνεις κάτι αντίστοιχο. Η ευθύνη είναι τεράστια. Είμαστε επιφορτισμ­ένοι να δώσουμε στις επόμενες γενιές αυτό που εισπράξαμε και ίσως να συνεχίσουμ­ε μια ιστορία εκπληκτική: την κατασκευασ­τική τεχνολογία της Ελλάδας», καταλήγει η κ. Στεφανίδου.

«Είμαστε επιφορτισμ­ένοι να συνεχίσουμ­ε μια ιστορία εκπληκτική: την κατασκευασ­τική τεχνολογία της Ελλάδας».

 ?? ?? Η μεταπτυχια­κή φοιτήτρια Κωνσταντίν­α Σουγιουλτζ­ή χρησιμοποι­εί το χρωματόμετ­ρο για τον προσδιορισ­μό του χρώματος του μνημείου που μελετάει.
Η μεταπτυχια­κή φοιτήτρια Κωνσταντίν­α Σουγιουλτζ­ή χρησιμοποι­εί το χρωματόμετ­ρο για τον προσδιορισ­μό του χρώματος του μνημείου που μελετάει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece