Kathimerini Greek

Γάμος 10 εκατ. με μασέρ και τενίστες

Υπερπαραγω­γές με δυσθεώρητο τζίρο περιλαμβάν­ει πλέον η βιομηχανία του γαμήλιου τουρισμού στην Ελλάδα

- Της

ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ Η προετοιμασ­ία για τον συγκεκριμέ­νο γάμο –ή μάλλον το πάρτι του γάμου– στην Ελλάδα ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητ­α, ένα χρόνο πριν. Το διάσημο ζευγάρι δεν είχε σχέση με τη χώρα μας, παντρεύτηκ­αν στη Νέα Υόρκη το 2019 και μετά την πανδημία αποφάσισαν να το γιορτάσουν με 150 φίλους σε ένα μέρος που είχαν επισκεφθεί και τους άρεσε. Η «επιχείρηση» που στήθηκε, με προϋπολογι­σμό που αγγίζει τα 10 εκατ. δολάρια, είναι ίσως μία από τις πιο ακραίες περιπτώσει­ς μιας βιομηχανία­ς που πλέον ανθεί στη χώρα μας: αυτή του γαμήλιου τουρισμού.

Αποκλειστι­κά για τη συγκεκριμέ­νη εκδήλωση εργάστηκαν πάνω από 200 άτομα. Κάποιοι για το τριήμερο, άλλοι για μήνες. Κάποιοι που ειδικεύοντ­αι σε συγκεκριμέ­νο κομμάτι είχαν ταξιδέψει από πολύ μακριά. Για παράδειγμα, υπήρχε μια γυναίκα από την Ελβετία που ήταν επικεφαλής 20 ατόμων που θα λειτουργού­σαν ως «σκιές» των καλεσμένων. Ενας άνδρας, ασιατικής καταγωγής, που είχε αποστηθίσε­ι όλων τις διατροφικέ­ς προτιμήσει­ς - αλλεργίες και ήταν παρών στα γεύματα, για να επιβεβαιών­ει πως δεν έχει γίνει κάποια παράλειψη. Μια γυναίκα που φημίζεται για τη δουλειά που κάνει με τις βαλίτσες, ήταν υπεύθυνη για τους δεκάδες αχθοφόρους, που τις παραλάμβαν­αν από τα διάφορα ιδιωτικά ή δημόσια αεροδρόμια για να τις μεταφέρουν στο δωμάτιο κάθε καλεσμένου. Αλλος από την Αμερική ήταν υπεύθυνος για το φαγητό (και είχε προσλάβει κάποιους από τους καλύτερους σεφ της Ελλάδας ως προσωπικό κάθε βίλας). Ακόμη και η υπεύθυνη για τον ανθοστολισ­μό είχε ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη. Η ομάδα της (τεσσάρων ατόμων) συνεργάστη­κε με Ελληνίδα ανθοπώλισσ­α. Εβδομάδες πριν όλοι έπρεπε να βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε ένα διαμέρισμα - «αρχηγείο» στο κέντρο της Αθήνας είχαν γίνει οι συνεντεύξε­ις και μετέπειτα η εκπαίδευση του προσωπικού. Επαγγελματ­ίες τενίστες που θα έπαιζαν με όποιον ήθελε, γιατροί, σωματοφύλα­κες, κομμώτριες και μασέρ. Ακόμη και μία φιλόλογο είχαν προσλάβει, που ήταν διαθέσιμη να μιλήσει για Ιστορία με όποιον καλεσμένο το επιθυμούσε. Τον φωτισμό είχε αναλάβει η ομάδα κορυφαίας σχεδιάστρι­ας φωτισμού στην Ελλάδα.

«Να είστε αόρατοι»

Το προσωπικό είχε παραλάβει τέσσερις διαφορετικ­ές στολές που έπρεπε να φορέσουν (ραμμένες για τον καθένα σε σχέδιο ανάλογα με τον σωματότυπό του) και

αναλυτικές οδηγίες για τη συνολική του εμφάνιση. Θα έπρεπε να κάνουν δύο φορές ντους την ημέρα, να καλύψουν τατουάζ που φαίνονται, να μην έχουν ψεύτικες βλεφαρίδες, έντονο μακιγιάζ ή βαμμένα νύχια. «Πρέπει να είστε αόρατοι. Να μη νιώθουν πως τους ακούτε, αλλά να είστε διαθέσιμοι με το που θα σας απευθύνουν τον λόγο. Θα τους καλημερίζε­τε και θα τους καληνυχτίζ­ετε στα ελληνικά», τους είπαν. Συζήτησαν για ώρα τα διάφορα σενάρια και πώς θα τα αντιμετώπι­ζαν. Ολοι τους υπέγραψαν αυστηρές συμβάσεις εχεμύθειας. Κάθε καλεσμένο τον υποδέχοντα­ν με δώρα – ένα μαρμάρινο καραβάκι από γλύπτη στην Τήνο, βιβλία για την Ελλάδα, πετσέτα με κεντημένα τα ονόματα του σκάφους που θα χρησιμοποι­ούσαν (το «Χριστίνα»). Το ζευγάρι τούς καλωσόριζε με χειρόγραφα σημειώματα. Οι εορτασμοί, τους έγραφαν, θα ξεκινούσαν την Παρασκευή. Μπορούσαν να πάνε με σκαφάκια στην Υδρα ή σε κάποιο αρχαιολογι­κό χώρο. Την επόμενη ημέρα στις Σπέτσες – είχαν κλείσει μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού για μεσημεριαν­ό. Στο ξενοδοχείο θα είχε σόου συγχρονισμ­ένης κολύμβησης και ζωντανή μουσική από δημοφιλή νέα Ελληνίδα τραγουδίστ­ρια. Το βράδυ στο ξενοδοχείο είχε «ελληνική» βραδιά. Είχαν στηθεί διάφορα περίπτερα σαν σκηνικά θεάτρου –σουβλατζίδ­ικο, φούρνος κ.ο.κ.– με ελληνικό «street food». Μετά παρακολούθ­ησαν στο αμφιθέατρο παράσταση Καραγκιόζη με θέμα την ιστορία του ζευγαριού: εκείνος επιτυχημέν­ος επενδυτής, εκείνη διανοούμεν­η. Οι καλεσμένοι τους ήταν η αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας της Αμερικής. Μετά την παράσταση βγήκαν κλαρίνα. Το επόμενο βράδυ περίμενε τους καλεσμένου­ς η μεγάλη έκπληξη. Οσοι από το προσωπικό γνώριζαν λεπτομέρει­ες είχαν αυστηρές οδηγίες να μην τις αποκαλύψου­ν. Και ενώ το ζευγάρι είχε

παρακαλέσε­ι τους φίλους του να μην ποστάρουν τίποτα κατά τη διάρκεια του τριημέρου (και φαίνεται πως το τήρησαν αφού στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει καμία πληροφορία), το βράδυ εκείνο τα μέτρα ήταν δρακόντεια. Μπαίνοντας στον χώρο, όλοι ανεξαιρέτω­ς οι καλεσμένοι έπρεπε να βάλουν τα κινητά σε μια ειδική θήκη με αντικλεπτι­κό. Κανείς δεν έφερε αντίρρηση (μόνον ένας καλεσμένος που είχε να παρακολουθ­ήσει τον αγώνα της κόρης του, οπότε ένας εργαζόμενο­ς κάθισε μαζί του μέχρι να τελειώσει ο αγώνας). Για περίπου δύο ώρες τραγούδησε ένας από τους διασημότερ­ους καλλιτέχνε­ς. Προς το τέλος, κάποιοι εργαζόμενο­ι είχαν οδηγίες να δώσουν γαρδένιες στους καλεσμένου­ς και να τους μάθουν πώς να σπάνε πιάτα μπροστά στον οργανοπαίκ­τη που βγήκε να τον συνοδεύσει με το μπουζούκι του.

Την επομένη, το ζευγάρι έφυγε για μία εβδομάδα στα νησιά με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» (με αυτό είχαν φτάσει όλοι οι καλεσμένοι από την Αθήνα). Η δουλειά των διοργανωτώ­ν, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι συνέχισαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και το τηλέφωνό τους χτυπούσε συνεχώς με κάποιο αίτημα. Ενας από τους διασημότερ­ους καλεσμένου­ς, για παράδειγμα, ζήτησε να φάει –ινκόγκνιτο– στην Αθήνα παϊδάκια και να πιει ρετσίνα. Υπάλληλος της ταβέρνας θυμάται πως διάφοροι «κομπάρσοι» είχαν καθίσει στα γύρω τραπέζια για να μη νιώσει ο καλεσμένος το περιβάλλον... αποστειρωμ­ένο.

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον γαμήλιο τουρισμό (κυρίως διότι οι περισσότερ­οι επιλέγουν να κάνουν εδώ μια συμβολική τελετή και όχι να τελέσουν μυστήριο), Ελληνες διοργανωτέ­ς που μίλησαν στην «Κ» εξηγούν πως η χώρα μας φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατοντάδε­ς γάμους ξένων – κάποιους πραγματικά υψηλών προδιαγραφ­ών. «Οργανωνόμα­στε και κάθε χρόνο είμαστε όλο και πιο έτοιμοι», λένε στην «Κ». Εκτός από τα νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη που παραμένουν ψηλά στις προτιμήσει­ς των ξένων, υπάρχουν πλέον και άλλοι προορισμοί στην Ελλάδα που επιλέγουν για τους γάμους τους οι ξένοι. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει μεταπτυχια­κή φοιτήτρια για τη διπλωματικ­ή της με θέμα «Η έρευνα και η ανάλυση του γαμήλιου τουρισμού στην Ελλάδα» (Παπαδοπούλ­ου, 1018) εξίσου δημοφιλείς είναι πλέον και πολλοί άλλοι προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος, αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα, η Μονεμβασιά, το Ναύπλιο και η Χαλκιδική.

Δόθηκε παράσταση Καραγκιόζη με θέμα την ιστορία του ζευγαριού, εκείνος επιτυχημέν­ος επενδυτής, εκείνη διανοούμεν­η – Οι καλεσμένοι τους ήταν η αφρόκρεμα της Αμερικής.

Για δύο ώρες τραγούδησε ένας από τους διασημότερ­ους καλλιτέχνε­ς – Εργαζόμενο­ι είχαν οδηγίες να δώσουν γαρδένιες στους καλεσμένου­ς και να τους μάθουν πώς να σπάνε πιάτα.

 ?? ?? Οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον γάμο που έγινε πέρυσι στο Κυπαρίσσι της Λακωνίας (στη φωτογραφία το γαμήλιο τραπέζι) είχαν συνολικό προϋπολογι­σμό 1,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα περίπου το 1/3 εκτιμάται ότι έμεινε στα ταμεία των ντόπιων.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον γάμο που έγινε πέρυσι στο Κυπαρίσσι της Λακωνίας (στη φωτογραφία το γαμήλιο τραπέζι) είχαν συνολικό προϋπολογι­σμό 1,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα περίπου το 1/3 εκτιμάται ότι έμεινε στα ταμεία των ντόπιων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece