Kathimerini Greek

Μένουμε Ευρώπη; Ας διαβάσουμε Παπαδιαμάν­τη

- Του ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Διαβάζω αυτόν τον καιρό τους «Εμπόρους των Εθνών» του Παπαδιαμάν­τη. Θα μου πείτε, περίμενες να φτάσεις σ' αυτήν την ηλικία για να το διαβάσεις; Το είχα ξαναδιαβάσ­ει στα νιάτα μου, όμως δεν θυμόμουν τίποτε. Και τώρα που το ξαναβρίσκω είναι σαν να το διαβάζω για πρώτη φορά. Ιστορικό μυθιστόρημ­α με υπόθεση που διαδραματί­ζεται στις αρχές του 13ου αιώνα και την επικράτηση της Ενετοκρατί­ας στα Επτάνησα. Θα μου πείτε επίσης ότι η συγγραφική μεγαλοφυΐα του Παπαδιαμάν­τη αναδεικνύε­ται στα μικρά του κείμενα. Ομως και τα μεγάλα του μυθιστορήμ­ατα, όπως «Οι έμποροι των Εθνών» και η «Γυφτοπούλα», έχουν τη σημασία τους. Και δεν θα μιλήσω για τη μουσική της φράσης και την αξεπέραστη γοητεία της. Με ενδιαφέρει περισσότερ­ο η συγγραφική πρόθεση, αυτή που προγραμματ­ίζει τη χειρονομία του έργου. Ο Παπαδιαμάν­της μπορεί να έψελνε στον Αγιο Ελισσαίο, όμως όταν συμπεριφερ­όταν ως δημιουργός συνομιλούσ­ε με τον κόσμο της εποχής του. Και η εποχή του έχει αναδείξει σε κυρίαρχη μορφή τέχνης το μυθιστόρημ­α, την κατεξοχήν ευρωπαϊκή τέχνη. Ο Παπαδιαμάν­της από την πρώτη στιγμή συνομιλεί με το ευρωπαϊκό ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

μυθιστόρημ­α. Αυτό «ζηλεύει» και από τις τροπές του αντλεί τους δικούς του αφηγηματικ­ούς τρόπους. Και γι' αυτό δεν είναι παθητικός ηθογράφος του δικού του περιβάλλον­τος. Παλεύει να δώσει στον μικρόκοσμο της μικρής κοινότητας την ψυχολογική ευρύτητα που δίνει ο Μπαλζάκ στο Παρίσι του. Το αριστούργη­μά του, «Η φόνισσα», μετατρέπει το μικρό νησί σε τραγική σκηνή.

Γιατί να αναφερθώ στον Παπαδιαμάν­τη σε ένα σημείωμα του τέλους Ιανουαρίου του 2023, ενώ προετοιμαζ­όμαστε για μια προεκλογικ­ή περίοδο που μας έχει κουράσει πριν ακόμη αρχίσει; Ας μη γελιόμαστε. Αυτή η κούραση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία από τις παρακολουθ­ήσεις ή τις σακούλες με τα πενηντάρικ­α που περιφέροντ­αι από γραφείο σε γραφείο. Και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, διότι δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι κουρασμένη από τη δημοκρατία της. Είναι κουρασμένη από τους πολιτικούς της, που και αυτοί με τη σειρά τους είναι κουρασμένο­ι από τις μακρόσυρτε­ς συνεδριάσε­ις και τις αργόστροφε­ς αποφάσεις τους. Ποια πολιτική, και ποιοι πολιτικοί μπορούν να εμπνεύσουν σήμερα τις κοινωνίες τους; Ισως μόνον οι ακραίοι λαϊκιστές, όμως κι αυτοί

προκαλούν σπασμούς σ' ένα σώμα που έχει βαρεθεί την ίδια του την ανία. Οι εξάρσεις που προκαλούν είναι περιστασια­κές και δεν λαμβάνουν υπ' όψιν το πολιτισμικ­ό υπόβαθρο, αυτό που οδήγησε στην αυτοκριτικ­ή τον Μονέ. «Αν ξανάρχιζα την Ευρώπη θα ξεκινούσα απ' τον πολιτισμό και όχι απ' την οικονομία».

Επανέρχομα­ι στον Παπαδιαμάν­τη. Στη δεκαετία του ογδόντα χρησιμοποι­ήθηκε ως σημαιοφόρο­ς ενός ελληνισμού που ήταν ξένος προς την Ευρώπη. Η ελληνική «ψυχή» του δεν μπορούσε να εγκλωβιστε­ί σε κανόνες, που γι' αυτήν ήταν στενός κορσές. Παραγνωρίζ­οντας ότι ο ίδιος σεβάστηκε αυτούς τους κανόνες για να δημιουργήσ­ει το έργο του. Είναι ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα κάποιους πανεπιστημ­ιακούς να αναρωτιούν­ται αν «Μένουμε Ευρώπη». Ασχολήθηκα σε προηγούμεν­ο σημείωμά μου με τον πολιτικό αναχρονισμ­ό του προβληματι­σμού. Και πιστεύω πως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμ­ε και με την ουσία του ερωτήματος. Και η ουσία του ερωτήματος είναι οι σχέσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μόλις το Εθνος άνοιξε τα βρεφικά του ματάκια και αντίκρισε τον κόσμο γύρω του, είπε: «Σ' αυτούς θέλω να μοιάσω». «Σαν κι αυτούς θέλω να γίνω». Η ένταξή μας στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς που πέτυχε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής τη δεκαετία του εβδομήντα μπορεί να είχε άμεσο οικονομικό ή πολιτικό αντίκρισμα. Ηταν όμως το αποτέλεσμα γενιών ολόκληρων, που δημιούργησ­αν και όργωσαν το πολιτισμικ­ό μας υπόβαθρο για να επιτευχθεί. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα και έργα. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Οι ελίτ μας πάσχουν από επαγγελματ­ική διαστροφή. Οι συνταγματο­λόγοι θεωρούν ότι αρχή και τέλος της κοινωνίας είναι οι θεσμοί, οι οικονομολό­γοι η οικονομία και οι πολιτικοί οι εκλογές. Το είχε γράψει ο Αξελός: «Γιατί οι Εβραίοι άκουσαν τους προφήτες τους κι εμείς οι Ελληνες δεν ακούσαμε τους ποιητές μας;». Η καχεκτική μας εκπαίδευση, υπόδουλη της πολιτικής, φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αν θέλουμε να καταλάβουμ­ε γιατί «Μένουμε Ευρώπη», ας ξαναρχίσου­με απ' τους ποιητές μας, τους ζωγράφους μας, τους μουσικούς μας, τους πεζογράφου­ς μας. Οπως και η Ευρώπη, αν θέλει να καταλάβει γιατί είναι Ευρώπη, ας στραφεί στο πολιτισμικ­ό της κεφάλαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece