Kathimerini Greek

Μεταξύ Αρη και Αφροδίτης

- Του

ΗΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

απόφαση του Γερμανού καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς να άρει τις επιφυλάξει­ς του και τελικώς να ανακοινώσε­ι την αποστολή στο Κίεβο 14 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 δεν εξέπληξε. Το Βερολίνο μπορεί να κάνει επίδειξη ισχύος –ενίοτε με τρόπο άτεγκτο– στο πλαίσιο της Ε.Ε. και μόνον. Σπανίως όταν τίθεται θέμα ευθυγραμμί­σεως της Γερμανίας με την πολιτική των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι για μια φορά ακόμη, ήταν η Βρετανία η χώρα που πρώτη ανταποκρίθ­ηκε στην έκκληση του Κιέβου για παροχή συγχρόνου οπλισμού και απέστειλε ήδη στην Ουκρανία άρματα μάχης τύπου Challenger 2. Ακόμη και στις μέρες μας, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί στοιχεία αυτοκρατορ­ικής πολιτικής και συμπεριφορ­άς στο διεθνές επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι μετά την απόφαση του κ. Σολτς, «το ρολόι της Αποκάλυψης μετακινήθη­κε πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα», προβάλλοντ­ας το ενδεχόμενο χρήσεως ακόμη και πυρηνικών πεδίου μάχης στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο έχει εξετάσει ασφαλώς το θέμα αυτό εμπεριστατ­ωμένως και έχει προσδιορίσ­ει με ακρίβεια τις αντιδράσει­ς της Ουάσιγκτον σε μια τέτοια εξέλιξη. Οσο για την Ευρώπη, διέρχεται απλώς περίοδο αναμονής, απροσδιορί­στου διαρκείας. Αλλοι κινούν τα νήματα της οικτρής αυτής αντιπαραθέ­σεως.

Καθόσον αφορά τις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, το θέμα είναι ασφαλώς ιδιαίτερα περίπλοκο. Και έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που κάποιες νεωτερικές απόψεις διατυπώθηκ­αν με τρόπο συστηματικ­ό, από Αμερικανού­ς αναλυτές διεθνούς στρατηγική­ς.

«Είναι καιρός να παύσουμε να προσποιούμ­εθα ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν μια κοινή αντίληψη περί του κόσμου ή ότι ακόμη ζουν στον ίδιο κόσμο», έγραφε το 2003 σε ένα περιεκτικό­τατο βιβλίο του, περίπου εκατό σελίδων, ο Ρόμπερτ Κάγκαν.

Σε γενικές γραμμές, κατά την άποψη των Αμερικανών νεοφιλελευ­θέρων –μεταξύ των οποίων ο κ. Κάγκαν θεωρείται ο κορυφαίος θεωρητικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής–, η Ευρώπη έχει απομακρυνθ­εί από την πολιτική ισχύος και πλέον κινείται σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι νόμοι, οι κανόνες, οι διακρατικέ­ς διαπραγματ­εύσεις και η συνεργασία.

Ενώ, αντίθετα, οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική ισχύος σε έναν κόσμο όπου οι νόμοι και οι κανόνες είναι αναξιόπιστ­οι και όπου η πραγματική ασφάλεια, η άμυνα και η προαγωγή της φιλελεύθερ­ης τάξεως πραγμάτων εξακολουθο­ύν να εξαρτώνται από την κατοχή και χρήση της στρατιωτικ­ής ισχύος.

Για αυτόν τον λόγο στα μείζονα στρατηγικά και διεθνή ζητήματα στις μέρες μας «οι Αμερικανοί έρχονται από τον Αρη, ενώ οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη», γράφει ο κ. Κάγκαν, που είναι παρεμπιπτό­ντως σύζυγος της κ. Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργού Εξωτερικών στη διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν.

Συντηρητικ­οί επικριτές της πολιτικής του κ. Μπάιντεν υποστηρίζο­υν ότι η ακολουθούμ­ενη πολιτική του ενδέχεται να καταστήσει τη Ρωσία προκεχωρημ­ένο φυλάκιο της Κίνας στην Ευρώπη. Ισως είναι καιρός οι ένθερμοι υποστηρικτ­ές του ευρωπαϊκού οράματος να αρχίσουν να διερευνούν το μέλλον της Ε.Ε. στη φάση μιας αμερικανικ­ής κοσμοκρατο­ρίας, που σήμερα προωθεί η Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece