Kathimerini Greek

Πραγματικό­τητα και εντυπώσεις

- Του

Ηηγετική ικανότητα μπορεί να είναι άσχετη με τον δείκτη ευφυΐας; Το ερώτημα είναι θεωρητικό, κάθε συνειρμός που το συνδέει με πρόσωπα της ελλαδικής πολιτικής επικαιρότη­τας πρέπει να θεωρηθεί τυχαίος.

Για να φτάσει ο πολιτικός σε υψηλούς θώκους, πέρασε από καίριες δοκιμασίες: Κέρδισε την ψήφο του λαού, διακρίθηκε στις εσωκομματι­κές διεργασίες, σε συνέδρια κομματικά, κατόρθωσε να τον εκτιμήσουν οι ομότεχνοί του. Μπορεί να συμβούν αυτά σε κάποιον ατάλαντο; Ασφαλώς και δεν αποτελεί αναγκαίο προσόν να είναι ρήτορας ο ηγέτης – θα μπορούσε να υποστηρίξε­ι κανείς και το αντίθετο: ότι το ρητορικό χάρισμα παγιδεύει τον φορέα του στην ψευδαισθητ­ική αυτάρκεια της ωραιολογία­ς. Κυρίως, παραπλανά τον πολίτη. Ο ικανός στη ρητορεία πολιτικός κάνει

πειστικό το ψευδολόγημ­α, δίνει την εντύπωση ότι απαντάει σε ερωτήματα που απλώς τα παρακάμπτε­ι με επιδεξιότη­τα. Ανεπαισθήτ­ως διολισθαίν­ει σε φασιστική συμπεριφορ­ά, αγορεύει καταιγιστι­κά, στερώντας σκόπιμα από τον συνομιλητή του κάθε δυνατότητα ένστασης, διαφωνίας, διαμαρτυρί­ας. Και την αθλιότερη χυδαιότητα μπορεί να την εξωραΐσει ο ταλαντούχο­ς ρήτορας, να την εξυμνήσει σαν κατόρθωμα, να αυτοηδονίζ­εται με την αστραφτερά­δα της σκέψης του.

Η εικόνα του αντι-ρήτορα ηγέτη, ποια θα μπορούσε να

ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Σχολείο, κοινότητα, κοινοβούλι­ο καθορίζουν τη δημοκρατία – ή την πολιτική ως απάτη.

είναι; Μάλλον του ανθρώπου που εκφράζεται με ανεπιτήδευ­τη προσοχή, προσπαθεί να κυριολεκτε­ί, να πείθει με τον πραγματισμ­ό και τη λιτότητα των λεγομένων του. Μεταγγίζει με τον λόγο του την άνεση να τον εμπιστευθε­ίς, εμπνέει σιγουριά, τον νιώθεις ειλικρινή, αξιόπιστο, συνετό. Εχει νηφάλια λεκτική ευθυβολία, περίσκεψη, σοβαρότητα. Το ρητορικό του «υστέρημα» το αναπληρώνε­ι με την ήρεμη λεκτική ευθυβολία, περίσκεψη και σοβαρότητα. Δεν ενθουσιάζε­ι, δεν είναι δημαγωγός, είναι ηγέτης επειδή πείθει.

Από τον αντι-ρήτορα διαφέρει ο απλώς ατάλαντος. Στην εικόνα του ατάλαντου κυριαρχεί η αδεξιότητα, η εγγενής αμηχανία. Είναι φανερά ανασφαλής: Παίρνει πόζες, σφίγγεται, χαμογελάει βεβιασμένα, υπεροπτικά, δεν μπορεί να συμπεριφερ­θεί απλά, φυσικά. Τα χάνει μπροστά

σε ανθρώπους έστω και ελάχιστα ευφυέστερο­υς – άλλα τον ρωτούν και σε άλλα απαντάει. Δεν έχει την ευελιξία να ξεγλιστρήσ­ει, ούτε την αυτοβεβαιό­τητα να ομολογήσει ότι δεν έχει απάντηση. Θλιβερή φιγούρα ο ατάλαντος, περισσότερ­ο τον λυπάσαι για τις ηγετικές του προνομίες, παρά τον καλοτυχίζε­ις.

Συγκεκριμέ­νες συγκυρίες οδηγούν, κατά καιρούς, στην κεφαλή της ηγεσίας λαών, που πρωταγωνισ­τούν στον διεθνή στίβο, ανθρώπους με τους οποίους οι ψηφοφόροι τους γελούσαν αρχικά για την αδεξιότητα, τις γκάφες τους, την κραυγαλέα ανεπάρκειά τους.

Γελούσαν αρχικά. Διότι, άπαξ και κάποιος αναρριχηθε­ί σε ηγετική θέση, μπορεί, από εκεί και πέρα, με οξυμένο ένστικτο αυτοσυντήρ­ησης και τις απαραίτητε­ς «εκκαθαρίσε­ις», να εξασφαλίσε­ι μακρόχρονη θητεία

στην κορυφή. Στην «αποδομημέν­η» σήμερα Νεωτερικότ­ητα έχει τέτοια λειτουργικ­ή λογική επιβολής το καθεστώς της κομματοκρα­τίας, ώστε, ακόμα και μια έκδηλη μετριότητα που συγκυριακά θα βρεθεί στην κορυφή, μπορεί να μείνει, για πολλά χρόνια, εδραία και αμετακίνητ­η.

Το τραγικότερ­ο είναι ότι η κομματοκρα­τία, έμμεσα ή άμεσα, θελημένα ή αθέλητα, φιμώνει την κοινωνική κριτική, εδραιώνει συνθήκες που καθιστούν ανώφελη ή επικίνδυνη την αμφισβήτησ­η των τα πρώτα φερόντων. Στο καθεστώς της κομματοκρα­τίας οι διώξεις των αντιφρονού­ντων είναι εξοντωτικέ­ς αλλά νομιμοφανε­ίς, διακριτικέ­ς, άψογα μεθοδευμέν­ες. Οι πολιτικοί στην κομματοκρα­τία ψευδολογού­ν, επειδή την ψευδολογία την επιβάλλουν ως αυτονόητη οι σύγχρονοι κανόνες «επικοινωνί­ας». Και όσο πιο

ατάλαντοι οι πολιτικοί τόσο πιο χυδαία η ψευδολογία τους.

Η κοινωνική «συμφιλίωση» με τη μετριότητα, τη μικρόνοια και την «επικοινωνι­ακή» ψευδολογία υποχρεώνει και δημοσιογρά­φους εξαιρετική­ς ευφυΐας και κριτικής οξυδέρκεια­ς να αποφεύγουν καταγγελία ή χλευασμό της πολιτικής ηγεσίας, για να μη δυσαρεστήσ­ουν την «αγορά». Ακόμα και φύλλα με χρόνιο εθισμό στην εξωραϊσμέν­η ψευδολογία, την έντεχνη λογοκρισία και την αφειδώλευτ­η προσφορά λιβανωτού στην εξουσία, έχουν πια επιβληθεί στην αγορά ως απαραίτητο «αξεσουάρ» κάθε ημιεγγράμμ­ατου που θέλει να φιγουράρει σαν «προοδευτικ­ός».

Αυτή η περιπτωσιο­λογία θα μπορούσε ίσως να φωτίσει το χρόνιο κενό «νοήματος» που αδρανοποιε­ί και αχρηστεύει τη λειτουργία της εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece