Kathimerini Greek

Aντι-ΣΥΡΙΖΑ φονταμεντα­λισμός

- Του Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Οταν βρεθείς στο κλουβί με μια τίγρη, το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να της πειράξεις τα μουστάκια, έλεγε χαριτολογώ­ντας ένας φίλος. Για να γίνω σαφέστερος, όταν προκαλείς κάποιον ευφυέστερό σου σε δημόσιο διάλογο, μην επιχειρήσε­ις να υποβαθμίσε­ις τη νοημοσύνη του· κινδυνεύει­ς να διασυρθείς δημοσίως.

Κάποιοι δεν ακολούθησα­ν αυτόν τον απλό κανόνα επιβίωσης όταν προσφάτως απαίτησαν από τον Βαγγέλη Βενιζέλο να μετανοήσει γιατί αποδέχτηκε να συμμετάσχε­ι στην εκδήλωση «“Μένουμε Ευρώπη;” Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου» που διοργάνωσα­ν το Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Πρωτοβουλί­α «Ωρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατία­ς και του Κράτους Δικαίου, με ομιλητές τέσσερις καθηγητές συνταγματι­κού δικαίου: τον Β. Βενιζέλο, τον Ν. Αλιβιζάτο, την Ι. Καμτσίδου και τον Ξ. Κοντιάδη.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι μια απλή περίπτωση ευφυούς ανθρώπου. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο με μεγάλη διανοητική εμβέλεια, πολύ μεγαλύτερη ασφαλώς από αυτήν που οι σημερινοί επικριτές του έχουν δείξει ότι διαθέτουν. Ιδιαίτερα μάλιστα στα θέματα του επιστημονι­κού του αντικειμέν­ου, φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι, πως ο Βενιζέλος είναι «βουνό» μπροστά σε αυτούς που επιχείρησα­ν να τον επιπλήξουν και να του «εξηγήσουν» τι σηματοδοτε­ί το ερωτηματικ­ό στο «Μένουμε Ευρώπη;».

Είναι εντυπωσιακ­ό, πάντως, πως ενώ παρακολουθ­ούνται επι

ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ

Είναι η τέχνη της δημοκρατία­ς να αψηφά τις απειλές και τον φόβο και να προωθεί τον διάλογο χωρίς μακαρθικού τύπου αποκλεισμο­ύς.

βεβαιωμένα, «νόμιμα» και παράνομα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας 15.000 και πλέον άνθρωποι, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευ­τές, δημοσιογρά­φοι, καθηγητές πανεπιστημ­ίου, επιχειρημα­τίες, ανώτατοι στρατιωτικ­οί –παράνοια, να θεωρείται η μισή ελίτ της χώρας ύποπτη–, κάποιους τους τρομάζει ένα ερωτηματικ­ό.

Γιατί, βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο να δουλεύει το μυαλό σου σαν πυρηνικό εργοστάσιο για να κατανοήσει­ς πως η ανησυχία σήμερα δεν είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή στην Ε.Ε. – αυτά ευτυχώς επιλύθηκαν, έστω και με περιπετειώ­δη τρόπο, το καλοκαίρι του 2015. Σήμερα, η ανησυχία αφορά τον κίνδυνο που διατρέχει το φιλελεύθερ­ο πλαίσιο αξιών και κανόνων του ελληνικού συνταγματι­κού οικοδομήμα­τος από τη στάση της κυβέρνησης και την ανεξέλεγκτ­η λειτουργία του βαθέος κράτους. Το κρίσιμο ερώτημα, εν ολίγοις, είναι αν

απομακρυνό­μαστε από το ευρωπαϊκό δημοκρατικ­ό υπόδειγμα ευρισκόμεν­οι σε προχωρημέν­η πορεία αυταρχισμο­ύ.

Γιατί πρέπει να είναι κανείς αφελής για να θεωρεί ότι αυτόματα η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μας προφυλάσσε­ι από κάθε κίνδυνο. Εκτός και αν θεωρεί πως η Αγγλία και η Νορβηγία, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., δεν «μένουν Ευρώπη», ενώ «μένουν» η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ελλάδα που καταπατούν συστηματικ­ά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως καταδεικνύ­ουν οι εκατοντάδε­ς καταδίκες τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου. Σε ποια Ευρώπη μένουμε ακριβώς όταν ο αναγνώστης της έγκυρης διεθνούς ιστοσελίδα­ς worldecono­mics.com διαβάζει πως η Ελλάδα κατατάσσετ­αι τρίτη από το τέλος στην Ευρώπη στην ελευθερία του Τύπου, σε υψηλότερη θέση μόνον από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κάτω από την Ουκρανία, την Αλβανία και την Ουγγαρία;

Ενας ιδιότυπος φονταμεντα­λισμός έχει διεισδύσει στον δημόσιο διάλογο: ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φονταμεντα­λισμός. Ενα γκρουπ ανθρώπων, επιδεικνύο­ντας άκριτη υποστήριξη στον πρωθυπουργ­ό και στην κυβέρνησή του, θεωρεί την αφοσίωση αυτή κριτήριο για να αξιολογηθε­ί κάποιος ως ευρωπαϊστή­ς. Υψώνοντας τείχη εμπάθειας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, οι φονταμεντα­λιστές επιτίθεντα­ι σε κάθε κριτική φωνή στην κυβέρνηση με βασικό επιχείρημα πως αυτή υποβοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην εξουσία.

Οσο η κυβέρνηση βουλιάζει στον βούρκο του αυταρχισμο­ύ, τόσο ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ φονταμεντα­λισμός οδηγείται σε παράκρουση και τόσο οι φορείς του μετεξελίσσ­ονται σε αγανακτισμ­ένους ιεροκήρυκε­ς που καλούν τους αιρετικούς να μετανοήσου­ν, διαφορετικ­ά απειλούν πως θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Τελικά, όσο χάνεται το πραγματικό νόημα της φιλελεύθερ­ης δημοκρατικ­ής διακυβέρνη­σης, όσο κάθε μέρα που

περνάει αποκαλύπτε­ται μια κυνική εξουσία που αγωνιά να παραμείνει γαντζωμένη στη θέση της, τόσο ιεροποιούν­ται τα σύμβολα και τα λάβαρα ενός παρελθόντο­ς από το οποίο μάλλον ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει.

Είναι η τέχνη των φονταμεντα­λισμών και των ολοκληρωτι­σμών να βαφτίζουν το κρέας ψάρι, να νοηματοδοτ­ούν το κενό, να παράγουν συγκίνηση από τη φαντασίωση, να παίρνουν δύναμη από την ανάκληση ενός ιερού παρελθόντο­ς και να απειλούν με αφορισμό τους ανίερους και τους αιρετικούς.

Είναι, όμως, η τέχνη της δημοκρατία­ς να αψηφά τις απειλές και τον φόβο και να προωθεί τον διάλογο χωρίς μακαρθικού τύπου αποκλεισμο­ύς αναζητώντα­ς την αλήθεια ακόμη και αν αυτή είναι καμιά φορά βασανιστικ­ή, όπως θα έλεγε και ο Χρήστος Ράμμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece