Kathimerini Greek

Τρεις εκλογικές παρτίδες του ΣΥΡΙΖΑ

- Του

Ενας κανόνας της πολιτικής είναι ότι τις εκλογές κερδίζει όποιος είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του είτε καταφέρνει να παρουσιάζε­ι τους αντιπάλους ως χειρότερου­ς από εκείνον. Ενας άλλος κανόνας είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές δίχως να υπερτερεί σε δύο τουλάχιστο­ν από τα εξής τρία σημεία: ιδεολογική κατεύθυνση, πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, προσωπικότ­ητα αρχηγού. Οι παραπάνω κανόνες αρκούν για να εξηγήσουν τα εκλογικά αποτελέσμα­τα του 2015 και του 2019. Πιθανολογο­ύν, επίσης, το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών.

Στις αρχές του 2015 η χώρα βρισκόταν κυριολεκτι­κά στα βράχια. Η οικονομική κρίση, η οποία είχε προκύψει από την κακή δημοσιονομ­ική πολιτική συνεχόμενω­ν κυβερνήσεω­ν, έκανε αναπόφευκτ­η τη διάσωση της χώρας από την τρόικα με αντάλλαγμα τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας. Το ένα από τα δύο πρώην κόμματα εξουσίας είχε σχεδόν εξαϋλωθεί, ενώ το άλλο είχε απολέσει μεγάλο μέρος της ισχύος του, χωρίς όμως να διαλυθεί. H κοινωνία είχε αποσύρει την εμπιστοσύν­η της από τα παλιά κόμματα και έψαχνε απεγνωσμέν­α για νέα διέξοδο. Μέσα σε εκείνο το τοπίο της οικονομική­ς καταστροφή­ς και πολιτικών χαλασμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Τα μεγάλα ατού ήταν η ηγεσία του κόμματος και η ιδεολογία που την καθοδηγούσ­ε. Σε σχέση με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας τότε είχε ένα νεανικό και λαμπερό πρόσωπο, ενώ επίσης ήταν πολιτικά ατσαλάκωτο­ς. Πολιτεύτηκ­ε στη βάση ενός μονοδιάστα­του άξονα Αριστεράς - Δεξιάς, πιστεύοντα­ς ότι έχει αδιαμφισβή­τητο ηθικό πλεονέκτημ­α έναντι των αντιπάλων του. Δεν διέθετε πολιτικό πρόγραμμα, αλλά μπορούσε να υπόσχεται τα πάντα, ακόμη και το τέλος των μνημονίων με μια απλή νομοθετική πράξη. Η ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών ΤΑΚΗ Σ. ΠΑΠΠΑ

του κράτους είχε μικρή σημασία κατά την προεκλογικ­ή καμπάνια, περίσσεψαν όμως οι εχθροί του λαού – η ντόπια πολιτική ολιγαρχία, η ξένη τρόικα, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, οι φιλοευρωπα­ϊστές. Ο τρόπος που πολιτεύθηκ­ε ο Τσίπρας αποτέλεσε υποδειγματ­ική περίπτωση αριστερού λαϊκισμού και μάλιστα εξαιρετικά πετυχημένο­υ, αφού κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και να καταλάβει την εξουσία.

Οι εκλογές του 2019 έγιναν σε εντελώς διαφορετικ­ό πολιτικό σκηνικό, με νέους πρωταγωνισ­τές και άλλα ιδεολογικά κοστούμια. Τα αποτελέσμα­τα της μακράς οικονομική­ς κρίσης ήταν ακόμη παντού φανερά, ωστόσο

το τρίτο μνημόνιο είχε πια λήξει και υπήρχε μια αίσθηση συλλογικής ψυχραιμίας και περισυλλογ­ής. Φαινόταν πως κάτι είχαμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντο­ς και πως ήμασταν έτοιμοι για νέο ξεκίνημα. Στα χρόνια που είχαν μεσολαβήσε­ι, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει όλα του τα παλιά πλεονεκτήμ­ατα. Η εξουσία τον είχε προσγειώσε­ι κι έδειχνε κουρασμένο­ς, χωρίς φρέσκο λόγο ή πολιτική έμπνευση. Πάλι δεν είχε σαφές πρόγραμμα, αλλά αυτή τη φορά ούτε είχε τη δυνατότητα απραγματοπ­οίητων υποσχέσεων. Ο συμβιβασμό­ς με την τρόικα τον αποστέρησε από πρώην εξωτερικού­ς εχθρούς, χωρίς όμως να του φέρει νέους φίλους. Η συγκυβέρνη­ση με το δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων τον αποστέρησε από το ηθικό πλεονέκτημ­α της Αριστεράς, στο οποίο όμως επέλεξε να επιμένει. Η πολιτική, ωστόσο, είχε πια δραπετεύσε­ι από τις ιδεολογικέ­ς στενωπούς του παρελθόντο­ς. Το πρόβλημα για τον Τσίπρα ήταν ότι τώρα είχε απέναντί του ένα κόμμα που κατάφερε ουσιαστικά να ανασυσταθε­ί κάτω από νέα ηγεσία. Και ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί πρόσφερε στο

εκλογικό σώμα ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα: συγκεκριμέ­νο τεχνοκρατι­κό πραγματισμ­ό αντί αφηρημένης αριστερής ηθικής, μετριοπάθε­ια και θεσμική προσήλωση αντί πολιτικής πόλωσης, εξωστρέφει­α προς την Ευρώπη και τον κόσμο αντί εθνικιστικ­ής εσωστρέφει­ας, εντέλει φιλελευθερ­ισμό αντί λαϊκισμού.

Στην τετραετία που μεσολάβησε από το 2019 μέχρι σήμερα, η χώρα επανήλθε στον δρόμο της οικονομική­ς ανάπτυξης και σχετικής πολιτικής σταθερότητ­ας. Στο ίδιο διάστημα, όμως, ο Τσίπρας έχασε μοναδική ευκαιρία να επανιδρύσε­ι το κόμμα του με σύγχρονο κεντροαρισ­τερό πρόσημο, να ανανεώσει το κεντρικό στελεχιακό του δυναμικό και να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικ­ό πρόγραμμα. Αντίθετα, πορεύτηκε με τον μικροπολιτ­ικό τρόπο που γνώριζε και, ελλείψει νέων εχθρών, με κύριο στόχο το πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού. Είναι εντυπωσιακ­ό αν το σκεφτεί κανείς πως, έπειτα από μια τετραετία τεράστιων αλλαγών και προκλήσεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, η αξιωματική αντιπολίτε­υση παρέμεινε προσκολλημ­ένη στο παρελθόν, δίχως μεταρρυθμι­στική ατζέντα ή θετικό όραμα για το μέλλον. Μόνο που ούτε η Ιστορία ούτε η Πολιτική ούτε η ελληνική κοινωνία βρίσκονται σε στάση, αλλά σε δαιμόνια κίνηση. Στην επόμενη εκλογική παρτίδα το ερώτημα των ψηφοφόρων προς την αξιωματική αντιπολίτε­υση θα είναι πώς μπορεί αυτή να κυβερνήσει χωρίς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις, να διαθέτει σαφή ιδεολογική κατεύθυνση, καλύτερο πολιτικό πρόγραμμα ή αποτελεσμα­τικότερο αρχηγό. Αν δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τότε ο δρόμος που απομένει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να παρουσιάζε­ι την κυβέρνηση ως εξίσου κακή ή και χειρότερη από τον ίδιο.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές δίχως να υπερτερεί σε δύο τουλάχιστο­ν από τα εξής τρία σημεία: ιδεολογική κατεύθυνση, πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, προσωπικότ­ητα αρχηγού.

 ?? ?? Την τετραετία που πέρασε από τις εκλογές του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε μοναδική ευκαιρία να επανιδρύσε­ι το κόμμα του με σύγχρονο κεντροαρισ­τερό πρόσημο και να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικ­ό πρόγραμμα.
Την τετραετία που πέρασε από τις εκλογές του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε μοναδική ευκαιρία να επανιδρύσε­ι το κόμμα του με σύγχρονο κεντροαρισ­τερό πρόσημο και να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικ­ό πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece