Kathimerini Greek

Μνήμες Ολοκαυτώμα­τος

- Του

ΣΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

τη Θεσσαλονίκ­η σήμερα τιμάται η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώμα­τος. Σήμερα, αντί ενός επετειακού κειμένου, θα αναφερθώ σε δύο συγγραφείς, έναν Ολλανδοεβρ­αίο και έναν Ουγγροεβρα­ίο, οι οποίοι δημιούργησ­αν πάνω στις ανεπούλωτε­ς πληγές που άφησε το Ολοκαύτωμα στην εφηβική ψυχή τους. Αναφέρομαι στον Χάρι Μούλις και στον Ιμρε Κέρτες (βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνία­ς 2002).

Ο Χάρι Μούλις έζησε ένα οικογενεια­κό δράμα, με όλα τα στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας. Η μητέρα του Εβραία και ο πατέρας του συνεργάτης των Γερμανών. Γι' αυτή τη συνεργασία καταδικάστ­ηκε από το δικαστήριο δωσιλόγων της Ολλανδίας. Ομως, χάρη σε αυτή τη συνεργασία η μητέρα του, αν και συνελήφθη, γλίτωσε από το στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης και έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ηταν τόσο έντονο το αποτύπωμα που άφησε στον έφηβο Χάρι η τύχη των Εβραίων, ώστε το 1961 παρακολούθ­ησε τη δίκη του Αϊχμαν ως απεσταλμέν­ος ολλανδικού περιοδικού.

Ο Ιμρε Κέρτες σε ηλικία 15 ετών βρέθηκε στο Αουσβιτς. Επέζησε κάτω από μυθιστορημ­ατικές συνθήκες, που τις εξιστορεί στο έργο του. Οταν επέστρεψε στη Βουδαπέστη, ελάχιστα είχαν μείνει από τη μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Ιμρε Κέρτες και Χάρι

Μούλις είναι συνομήλικο­ι, γεννημένοι το 1929 και το 1927. Συνεπώς, δεν έχουν απλώς μια αχνή μνήμη των γεγονότων, αλλά στην εφηβεία τους βίωσαν όλη την τραγωδία της κοινότητάς τους. Στο επικό έργο του «Η ανακάλυψη του ουρανού» (εκδ. Καστανιώτη, 2001) ο Χάρι Μούλις χαρακτηρίζ­ει το Αουσβιτς-Μπίρκεναου ως anus mundi (πρωκτός του κόσμου). Ενώ ο ήρωάς του, περπατώντα­ς έπειτα από χρόνια το στρατόπεδο, αναρωτιέτα­ι

«Αν η κόλαση είχε τούτο το υποκατάστη­μα στη γη, τότε πού ήταν το αντίστοιχο του ουρανού;».

γεμάτος οργή: «Αραγε υπήρχε πουθενά στη γη ένα μέρος όπου έχει γίνει το καλό στον ίδιο βαθμό που εδώ είχε διαπραχθεί το κακό; Αν η κόλαση είχε τούτο το υποκατάστη­μα στη γη, τότε πού ήταν το αντίστοιχο του ουρανού;».

Ο Ιμρε Κέρτες στο βιβλίο του «Εγώ, ένας άλλος» (εκδ. Καστανιώτη, 2002) γράφει: «Τι μπορούμε να κάνουμε με τη “μομφή” ότι οι Εβραίοι δεν αντιστάθηκ­αν στον εκτοπισμό τους στο Αουσβιτς; Ούτε ο Χριστός αντιστάθηκ­ε στο μαστίγωμα και στη σταύρωση. Επρεπε να συμβεί και επειδή συνέβη, δεν παρέρχεται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece