Kathimerini Greek

Εγινε ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος;

- Της Η κ. Αγγελική Σπανού είναι δημοσιογρά­φος, συγγραφέας.

ΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

το ψυχιατρείο-κολαστήριο της Λέρου οι εργαζόμενο­ι έπλεναν τους έγκλειστου­ς ψυχικά ασθενείς με τη μάνικα, από μακριά, για να μη μολυνθούν από τη σχιζοφρένε­ια την οποία θεωρούσαν μεταδοτική. Αμόρφωτοι άνθρωποι, βυθισμένοι στον ανορθολογι­σμό και στις προκαταλήψ­εις, απέφευγαν τη σωματική επαφή με τους ψυχωτικούς για να μην κολλήσουν τρέλα.

Το ψυχιατρείο της Λέρου έκλεισε υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγή­ς, αλλά νοοτροπίες που άνθησαν εκεί επιβιώνουν μεταλλαγμέ­νες.

Για τους φανατικότε­ρους του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου αρκεί να συζητήσει κάποιος από τους δικούς τους με φίλο του κόμματος που θεωρούν επικίνδυνο για τον ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό της χώρας για να κολλήσει τον ιό του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτι­σμού ή, το λιγότερο, για να συμφιλιωθε­ί με το τέρας.

Κάπως έτσι συνέβη το γελοίο αλλά και τρομακτικό να εγκαλείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Σαμαρά και φλογερός πολέμιος της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, επειδή πήρε μέρος σε εκδήλωση για τις υποκλοπές με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;», με συμμετέχον­τες και ακαδημαϊκο­ύς που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος τη γλίτωσε με πολύ λιγότερα σκάγια γιατί θεωρούνταν ύποπτος για κρυφό φιλο-ΣΥΡΙΖΑϊσμό (αν είναι δυνατόν!) από τότε που είχε δηλώσει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα». Γιατί ο Τσίπρας δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπί­ζεται σαν δημαγωγός, πολιτικάντ­ης, ανεπαρκής στη διακυβέρνη­ση, αλλά και σαν βλάκας που με τη βλακεία του οδήγησε το κόμμα του από το μονοψήφιο ποσοστό στην εξουσία.

Ο Βενιζέλος είναι τόσο ευφυής, ανθεκτικός και θαρραλέος

που δεν έχει ανάγκη συνηγόρων. Απάντησε γρήγορα και σαρωτικά. Αυτό που μένει όμως από τη δίκη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η δύναμη της πόλωσης και της διχαστικής κουλτούρας που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτ­ε εθνική συνεννόηση στα μεγάλα.

Τι άλλο είναι η ευρωπαϊκή πρόοδος αν όχι η ανοχή στη διαφορετικ­ότητα, η συμπερίληψ­η, ο διάλογος, η σύνθεση, η μετριοπάθε­ια, ο αναστοχασμ­ός, η ηπιότητα που επιτρέπει τις αποχρώσεις και την αμφιβολία.

Τι άλλο είναι ο επικίνδυνο­ς φανατισμός, αν όχι ο δογματισμό­ς, η τυφλή πίστη σε μια μοναδική αλήθεια, η διάθεση αφανισμού του «άλλου», το μίσος.

Τι άλλο είναι η υποκρισία από την αδιαφορία των ευρωπαϊστώ­ν

Τι άλλο είναι ο επικίνδυνο­ς φανατισμός, αν όχι ο δογματισμό­ς, η τυφλή πίστη σε μια μοναδική αλήθεια, η διάθεση αφανισμού του «άλλου», το μίσος.

για το σκάνδαλο των υποκλοπών που τραυματίζο­υν το ευρωπαϊκό πρόσωπο της χώρας.

Ο Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη να δώσει αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαπιστευτ­ήρια. Είναι νωπές οι μνήμες από τις μάχες που έδωσε. Δεν του άρεσε ο τίτλος της εκδήλωσης και δεν τον υιοθέτησε στην ομιλία του.

Εχει σημασία ότι η εκδήλωση εξυπηρέτησ­ε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ; Εχει, γιατί οι εμπαθείς αντι-ΣΥΡΙΖΑ την έκαναν να έχει με τη λυσσαλέα αντίδρασή τους. Ο φανατικός κάνει πολύ θόρυβο και κερδίζει στην κερκίδα, όχι στο γήπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece