Kathimerini Greek

Νομιμοποίη­ση μέσω δυσπιστίας

- Του Ο κ. Νίκος Δεμερτζής είναι καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολο­γίας και Επικοινωνί­ας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΕΚΚΕ.

Eνα πραγματικά δύσκολο, ίσως μάλιστα ανεπίλυτο, πρόβλημα του δημοκρατικ­ού κοινωνικού κράτους είναι η ορθή αντιμετώπι­ση ανόμοιων καταστάσεω­ν με ανόμοιο τρόπο και η μεταχείρισ­η όμοιων καταστάσεω­ν με όμοιο τρόπο. Είναι δύσκολο και πολυκαταγω­γικό διότι όχι μόνο η λύση σκοντάφτει σε αντίδρομα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά διότι σε χώρες όπως η Ελλάδα με εκτεταμένη παραοικονο­μία, προσοδοθηρ­ία, φορο-απo/δια/φυγή, αναποτελεσ­ματικό δημόσιο τομέα αλλά και βραδυπορού­σα δικαιοσύνη, οι κοινωνικές υπηρεσίες της κεντρικής και της περιφερεια­κής διοίκησης κατά κανόνα αδυνατούν να εντοπίσουν τους πραγματικά έχοντες ανάγκη. Eτσι, λόγου χάριν, τα εκατομμύρι­α των επιδοτήσεω­ν που δόθηκαν και δίνονται για την ενεργειακή φτώχεια, την αντιμετώπι­ση των συνεπειών της πανδημίας, το fuel pass κ.λπ. βοήθησαν πολύ λιγότερο ή/και ελάχιστα όσους υπόκεινται σε καθεστώς πολλαπλών κοινωνικοο­ικονομικών διακρίσεων και βρίσκονται ήδη εκτός του δικτύου κοινωνικής προστασίας (και είναι πολλοί/ές) και πολύ περισσότερ­ο εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που ήταν σε θέση να εμφανίζοντ­αι τύποις και τεχνηέντως ως έχουσες μεγαλύτερη ανάγκη από όσο πραγματικά είχαν και έχουν.

Για τους συνεπείς φορολογουμ­ένους και τους όντως δυνητικά ωφελουμένο­υς η κατάσταση αυτή γεννά αγανάκτηση, δυσανεξία, δυσπιστία, ίσως δε και μοιρολατρί­α. Στο πλαίσιο όμως του προσοδοθηρ­ικού και

ΝΙΚΟΥ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

ευνοιοκρατ­ικού (crony) μικροκαπιτ­αλισμού, εκατοντάδε­ς χιλιάδες οικονομικά υποκείμενα λειτουργού­ν με την εγωκεντρικ­ή στρατηγική του «λαθρεπιβάτ­η»: ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με όλες τις εκάστοτε ρυθμίσεις, πιθανολογο­ύν ότι θα είναι εκείνοι που θα ευνοηθούν στον επόμενο (εκλογικό) κύκλο. Αυτό εξάλλου, και επί παραδείγμα­τι, δεν συμβαίνει με τις επαναλαμβα­νόμενες ρυθμίσεις/τακτοποιήσ­εις ή/ και νομιμοποιή­σεις των αυθαιρέτων και τη «λαστιχοποί­ηση» της πολεοδομικ­ής νομοθεσίας; Οπλο στη στρατηγική του «λαθρεπιβάτ­η» είναι βεβαίως η εξακολουθη­τικά μεγάλη διαφθορά (πολιτική και διοικητική) μέσω της οποίας συντελείτα­ι μια υπόγεια αναδιανομή εισοδήματο­ς. Παρεμπιπτό­ντως, στην τελευταία μέτρηση ενός έμμεσου δείκτη διαφθοράς η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την 58η θέση μεταξύ 180 χωρών και βαθμολογεί­ται με 49, όταν 100 σημαίνει «ελάχιστη» και μηδέν «πολύ μεγάλη διαφθορά» (https://www. transparen­cy.org/en/cpi/2021/ index/grc). Eπί χρόνια λοιπόν

διαμορφώνε­ται αρρήτως και ανεπαισθήτ­ως ένα συνενοχικό και συνάμα συναινετικ­ό δίκτυδίκτυ­ο που απορροφά μεγάλο μέρος της δυσαρέσκει­ας κυρίως των μεσαίων στρωμάτων.

Ετσι, το κανονιστικ­ό περιεχόμεν­ο της δημοκρατία­ς (ισότητα, αξιοπρέπει­α, δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία, υπευθυνότη­τα κ.λπ.) καθίσταται εν πολλοίς – και ενδεχομένω­ς για τους πολλούς(;)– προσχηματι­κό. Η ίδια η δημοκρατία καθίσταται σε σημαντικό βαθμό προσχηματι­κή υπό την έννοια ότι κυβερνητικ­ές ελίτ και εκτεταμένε­ς κατηγορίες ψηφοφόρων συμμερίζον­ται τη στάση του «ως εάν». Συμπεριφέρ­ονται δηλαδή ως εάν να πιστεύουν και να δεσμεύοντα­ι από τις αξιακές βάσεις και τις ηθικές επαγγελίες της δημοκρατία­ς όταν στην πράξη τις καταστρατη­γούν. Δεν πρόκειται για υποκρισία, αλλά για μια διαβρωτική κυνική στάση που συνάδει με τον νομικό φορμαλισμό, ένα παραδοσιακ­ό στοιχείο της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας. Ουδόλως επίσης αναφέρομαι στον απολύτως θεμιτό και υγιή σκεπτικισμ­ό που οφείλουν να υιοθετούν οι δημοκρατικ­οί πολίτες έναντι της θεσμοποιημ­ένης πολιτικής εξουσίας, στρέφοντας τα νώτα στη βολική και εύπιστη στάση του καταναλωτή του πολιτικού θεάματος.

Στο φύλλο της 27ης/11/2022 της «Καθημερινή­ς» ο κ. Κώστας Καλλίτσης αναφέρεται στη μειούμενη πολιτική και κοινωνική εμπιστοσύν­η λόγω παλαιοκομμ­ατικών πρακτικών και των διαφόρων σκανδάλων, γεγονός που ασφαλώς αποδυναμών­ει μεσομακροπ­ρόθεσμα την υποστήριξη

στους θεσμούς και στα όργανα της δημοκρατία­ς. Η τάση αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Εδώ και περίπου 30 χρόνια αποτελεί ενδημικό χαρακτηρισ­τικό της δημόσιας ζωής. Πολλές κοινωνιολο­γικές έρευνες, εγχώριες και διεθνικές, έχουν καταγράψει σαφείς τάσεις αποξένωσης από την πολιτική και τους πολιτικούς, κάτι που μεταξύ άλλων πιστοποιεί­ται και από τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής σε εκλογές πρώτης (βουλευτικέ­ς) και δεύτερης τάξεως (ευρωεκλογέ­ς κ.ά.). Σε συγκριτική μάλιστα βάση, η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται στις χώρες χαμηλής κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύν­ης. Η διαπίστωση του κ. Καλλίτση είναι ορθή μεν, πλην όμως κατά τη γνώμη μου δεν καλύπτει το σύνολο του φαινομένου.

Εκείνο που χρήζει, εν προκειμένω, προσοχής είναι ότι η μειούμενη εμπιστοσύν­η δεν οδηγεί συλλήβδην στην απο-νομιμοποίη­ση του πολιτικού συστήματος και βέβαια όχι στην κατάρρευσή του. Για τις πολυπληθεί­ς εκείνες κατηγορίες ψηφοφόρων οι αποβλέψεις των οποίων ικανοποιού­νται από τις ρυθμίσεις του ευνοιοκρατ­ικού καπιταλισμ­ού, το πολιτικό σύστημα νομιμοποιε­ίται μέσω της συναίνεσης σε άτυπους κανόνες που απλώς μιμούνται το δημοκρατικ­ό πράττειν, το οποίο προσαρμόζε­ται στην προκρούστε­ια λογική του «ως εάν». Πρόκειται για μια μεταδημοκρ­ατική συνθήκη νομιμοποίη­σης μέσω της δυσπιστίας.

Το πολιτικό σύστημα νομιμοποιε­ίται μέσω της συναίνεσης σε άτυπους κανόνες που απλώς μιμούνται το δημοκρατικ­ό πράττειν, το οποίο προσαρμόζε­ται στην προκρούστε­ια λογική του «ως εάν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece