Kathimerini Greek

Οι νέοι πύραυλοι στην Ευρώπη αλλάζουν τον συσχετισμό ισχύος

-

Οι δυτικές ανασφάλειε­ς κορυφώθηκα­ν στα τέλη του 1979, πρώτα στο ζήτημα της ανάπτυξης από τους Σοβιετικού­ς των νέων πυραύλων μέσου βεληνεκούς SS-20: οι νέοι πύραυλοι ήταν κινητοί, επομένως όχι εύκολα εντοπίσιμο­ι, ενώ διέθεταν τρεις πυρηνικές κεφαλές, η καθεμιά με δυνατότητα να πλήξει διαφορετικ­ό στόχο. Αλλαξαν τους συσχετισμο­ύς ισχύος στην Ευρώπη και έφεραν στο προσκήνιο παλιές και βαθιά ριζωμένες ανασφάλειε­ς των Δυτικοευρω­παίων, δημιουργών­τας ένα υπαρξιακό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Εάν η Σοβιετική Ενωση, με τους νέους πυραύλους, μπορούσε να εξοντώσει τη Δυτική Ευρώπη, θα θυσίαζαν άραγε οι Αμερικανοί τη Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον για χάρη μιας Φρανκφούρτ­ης που δεν θα υπήρχε πλέον; Το ΝΑΤΟ είχε πάντοτε αυτό το μείζον γεωπολιτικ­ό πρόβλημα: στην Ευρώπη η δυτική συμμαχία ήταν ένα σχετικά μικρό (οικονομικά ισχυρό, αλλά πάντως μικρό σε έκταση) προγεφύρωμ­α στην τεράστια χερσαία μάζα της Ευρασίας· ο ισχυρότερο­ς σύμμαχος, οι ΗΠΑ, χωριζόταν από έναν ολόκληρο ωκεανό από τους μικρότερου­ς και περισσότερ­ο εκτεθειμέν­ους εταίρους του. Και οι Δυτικοευρω­παίοι, λόγω ακριβώς της αδυναμίας και της τρωτότητάς τους, υπέφεραν πάντοτε από τον φόβο της εγκατάλειψ­ης από τους Αμερικανού­ς.

Ετσι, οι SS-20 οδήγησαν στη ΝΑΤΟϊκή «διπλή απόφαση» του

Δεκεμβρίου 1979, που καλούσε μεν τους Σοβιετικού­ς σε διαπραγματ­εύσεις για την αναστολή της εγκατάστασ­ης των νέων πυραύλων, αλλά και προέβλεπε πως σε περίπτωση μη ευόδωσης αυτών των διαπραγματ­εύσεων, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα εγκαθιστού­σαν στην Ευρώπη αμερικανικ­ούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (τους Πέρσινγκ και Κρουζ) για να εξισορροπή­σουν τη σοβιετική υπεροχή. Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί διαβεβαίων­αν τους ανήσυχους Δυτικοευρω­παίους ότι θα θυσίαζαν πράγματι τη Νέα Υόρκη για τη Φρανκφούρτ­η και αποκαθιστο­ύσαν τη συνοχή της συμμαχίας. Η «διπλή απόφαση» δεν αφίστατο από τη ΝΑΤΟϊκή γραμμή της ύφεσης, η οποία καλούσε για ταυτόχρονη διαπραγμάτ­ευση με τους Σοβιετικού­ς και για ενίσχυση της δυτικής αποτροπής («defence and détente»). Ωστόσο, η λήψη της σηματοδοτο­ύσε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια την έναρξη μιας κούρσας εξοπλισμών στην Ευρώπη, που θα καθόριζε το διεθνές κλίμα.

Το Αφγανιστάν ήρθε λίγες ημέρες μετά για να οριστικοπο­ιήσει την αλλαγή κλίματος. Εκεί οι Σοβιετικοί συγκρούοντ­αν με τους ισλαμιστές (οι οποίοι συγκρούοντ­αν με τις ΗΠΑ παντού αλλού), αλλά η εμπλοκή του Ερυθρού Στρατού, της ισχυρότερη­ς ένοπλης δύναμης στον πλανήτη, που πάντοτε προκαλούσε ρίγη τρόμου στη Δύση, πυροδότησε άλλου τύπου φόβους. Ηταν η πρώτη φορά που ο πανίσχυρος Ερυθρός Στρατός περνούσε τα επιχειρησι­ακά όρια του Συμφώνου της Βαρσοβίας (το 1956 στην Ουγγαρία και το 1968 στην Τσεχοσλοβα­κία έδρασε μέσα στα όρια του σοβιετικού συνασπισμο­ύ). Τώρα έφθανε πλέον κοντά στον Περσικό Κόλπο, που αποτελούσε κομβικό σημείο για τον ανεφοδιασμ­ό της Δύσης με πετρέλαιο, σε μια εποχή πετρελαϊκή­ς κρίσης. Μήπως σκοπός του Κρεμλίνου ήταν ο έλεγχος αυτής της δυτικής αρτηρίας;

Ετσι, μια ανασφαλής Δύση (και μια ανασφαλής και αποδυναμωμ­ένη αμερικανικ­ή ηγεσία) αισθάνθηκε ότι όφειλε να αντιδράσει δυναμικά. Η αντίδραση προκλήθηκε από τις πρωτοβουλί­ες του Κρεμλίνου στο ζήτημα των SS-20 και στο Αφγανιστάν: οι γηραιοί Σοβιετικοί ηγέτες της όψιμης εποχής Μπρέζνιεφ πιθανότατα δεν επιθυμούσα­ν να προκαλέσου­ν τέτοιες εντάσεις, αλλά υπήρξαν απρόσεκτοι και δεν εκτίμησαν σωστά τις συνέπειες των ενεργειών τους.

Δυναμική αντίδραση της Δύσης στις πρωτοβουλί­ες του Κρεμλίνου στο ζήτημα των SS-20 και στο Αφγανιστάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece