Kathimerini Greek

Παράγοντες που υποθήκευσα­ν την πορεία της διεθνούς ύφεσης

-

Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 και η νέα που ξεκινούσε το 1979 βύθισαν τη Δύση, για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ το 1948-52, σε οικονομική κρίση. Η οικονομία ήταν το ισχυρότερο χαρτί του δυτικού κόσμου στον Ψυχρό Πόλεμο και οι δυσχέρειες αυτές πυροδοτούσ­αν τη δυτική ανασφάλεια απέναντι σε μια Σοβιετική Ενωση που σημείωνε σημαντικά κέρδη από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Οι Δυτικοί έβλεπαν με μεγάλη ανησυχία την οικονομική τους κρίση, ενθυμούμεν­οι τις τρομερές συνέπειες και για την ευρωπαϊκή δημοκρατία αλλά και για την ίδια την ειρήνη, της προηγούμεν­ης μεγάλης οικονομική­ς αναταραχής, δηλαδή της Μεγάλης Υφεσης του 1929. Η αίσθηση της οικονομική­ς δυσπραγίας μείωνε σοβαρά την αυτοπεποίθ­ηση του δυτικού κόσμου.

Παράλληλα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, πολλοί Δυτικοί αναλυτές εξέφραζαν έντονες επιφυλάξει­ς για τη διεθνή ύφεση. Την έβλεπαν ως μια στρατηγική επιτυχία της Σοβιετικής Ενωσης και ως στρατηγικό λάθος της Δύσης. Επισήμαινα­ν ότι με τη διεθνή ύφεση η Σοβιετική Ενωση είχε νομιμοποιή­σει τη δική της κατοχή στην Ανατολική Ευρώπη και είχε εξασφαλίσε­ι ησυχία από τους Δυτικούς, ενώ παράλληλα κατήγαγε μεγάλες νίκες στον Τρίτο Κόσμο: Βιετνάμ και Νοτιοανατο­λική Ασία, Κέρας της Αφρικής, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, ακόμη και στη Λατινική

Αμερική (τη θεωρούμενη ως «πίσω αυλή» των ΗΠΑ) με την άνοδο στην εξουσία των Σαντινίστα­ς στη Νικαράγουα. Ακόμη και εκεί που το Κρεμλίνο δεν κέρδιζε, οι ΗΠΑ έχαναν συντριπτικ­ά, π.χ. στο Ιράν. Για τους αναλυτές αυτούς, οι αμερικανικ­ές φοβίες μετά το Βιετνάμ και η διεθνής ύφεση άφηναν ελεύθερο το πεδίο σε μια επιθετική σοβιετική παγκόσμια πολιτική. Ιδιαίτερα αμφισβητού­σαν την κληρονομιά του βασικού αρχιτέκτον­α της ύφεσης, του Χένρι Κίσινγκερ. Με άλλα λόγια, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι αναλυτές αυτοί ισχυρίζοντ­αν (και σε πολλούς φαινόταν ότι είχαν δίκιο) ότι η Δύση έχανε τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ρόλο έπαιξε και η εμφανής αποδυνάμωσ­η της κυβέρνησης Κάρτερ. Η πολιτική Κάρτερ, βασισμένη στην προβολή του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ήταν γεμάτη αντιφάσεις και πάντως δεν έφερε αποτελέσμα­τα. Αντίθετα, η πτώση του σάχη στο Ιράν οδήγησε σε απώλεια ενός στρατηγικο­ύ συμμάχου, ενώ η εισβολή στην αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Τεχεράνη, μαζί με την κράτηση Αμερικανών διπλωματών ως ομήρων, ήταν μια ταπεινωτικ­ή εμπειρία που έπληξε κατ' εξοχήν το κύρος του προέδρου. Ετσι, οι επικριτές της ύφεσης φαίνονταν δικαιωμένο­ι σε διάφορα επίπεδα.

Η πετρελαϊκή και η οικονομική κρίση πυροδότησα­ν τη δυτική ανασφάλεια απέναντι στη Σοβιετική Ενωση.

 ?? ?? σοβιετικά τεθωρακισμ­ένα έξω από την Καμπούλ. Δεξιά, οι Σαντινίστα­ς εισέρχοντα­ι στην πόλη Λεόν της Νικαράγουα­ς. Η εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν και η επικράτηση αριστερών δυνάμεων σε μία ακόμη χώρα της Λατινικής Αμερικής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον και την όξυνση της αντιπαράθε­σης της Δύσης με τον σοβιετικό συνασπισμό.
σοβιετικά τεθωρακισμ­ένα έξω από την Καμπούλ. Δεξιά, οι Σαντινίστα­ς εισέρχοντα­ι στην πόλη Λεόν της Νικαράγουα­ς. Η εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν και η επικράτηση αριστερών δυνάμεων σε μία ακόμη χώρα της Λατινικής Αμερικής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον και την όξυνση της αντιπαράθε­σης της Δύσης με τον σοβιετικό συνασπισμό.
 ?? ?? 1979. Ουρές αυτοκινήτω­ν έξω από βενζινάδικ­ο στη Σάντα Μόνικα των ΗΠΑ. Η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση και αύξησε τις ανασφάλειε­ς της Δύσης.
1979. Ουρές αυτοκινήτω­ν έξω από βενζινάδικ­ο στη Σάντα Μόνικα των ΗΠΑ. Η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση και αύξησε τις ανασφάλειε­ς της Δύσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece