Kathimerini Greek

Ο χορός των δισ. στην Πρέμιερ Λιγκ

Αγγλικές πάνω από τις μισές ομάδες του top 20 της Deloitte Football Money League την πρώτη σεζόν μετά τα lockdowns

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Ολοένα και μεγαλύτερη καθίσταται η απόσταση της Πρέμιερ Λιγκ από τα άλλα μεγάλα πρωταθλήμα­τα της Ευρώπης σε οικονομικό επίπεδο, όπως διαφαίνετα­ι από τη νεότερη έκθεση των οικονομικώ­ν των ποδοσφαιρι­κών συλλόγων που εξέδωσε η διεθνής εταιρεία οικονομικώ­ν συμβούλων Deloitte.

Η 26η έκδοση της Deloitte Football Money League καλύπτει τα έσοδα των ποδοσφαιρι­κών συλλόγων στην ποδοσφαιρι­κή περίοδο 2021-22, ουσιαστικά την πρώτη μετά την πανδημία και τα lockdowns. Είναι δε η πρώτη φορά στα 26 χρόνια που πάνω από τις μισές ομάδες της πρώτης 20άδας σε έσοδα προέρχοντα­ι από την ίδια χώρα.

Οι 20 πρώτες ομάδες της κατάταξης με βάση τα έσοδα είχαν συνολικές εισπράξεις 9,2 δισ. ευρώ την περυσινή σεζόν, σημειώνοντ­ας αύξηση 13% από τα 8,2 δισ. που είχαν οι πρώτες 20 της χρονιάς 2020-21, σύμφωνα πάντα με την Deloitte. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, αφού τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων αυξήθηκαν από 111 εκατ. ευρώ σε 1,4 δισ., με την άρση των περιορισμώ­ν για τον κορωνοϊό.

Η άνοδος των εμπορικών εσόδων των 20 πρώτων συλλόγων από 3,5 σε 3,8 δισ. ουσιαστικά ακυρώθηκε από την πτώση των ραδιοτηλεο­πτικών προσόδων κατά 485 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο, πάντως, οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα το 2020-21 χάρη στην προσθήκη των εσόδων από τους αγώνες που είχαν αναβληθεί από την προηγούμεν­η περίοδο, που έληγε στις 30 Ιουνίου 2020.

Το εντυπωσιακ­ό στοιχείο της φετινής κατάταξης είναι η απόλυτη κυριαρχία της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι μόνο ότι κορυφαίος σύλλογος σε έσοδα ήταν μια αγγλική ομάδα, η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ότι οι 11 από τις 20 πρώτες και οι 16 από τις 30 πρώτες ομάδες της κατάταξης ανήκουν στην Πρέμιερ Λιγκ – δηλαδή πάνω από τις μισές– για πρώτη φορά στην 26χρονη ιστορία της έρευνας της Deloitte.

Η Σίτι είναι για δεύτερη συνεχόμενη

φορά στην κορυφή του πίνακα των εσόδων με 731 εκατ. ευρώ, με πάνω από τα μισά (373 εκατ.) να προέρχοντα­ι από την εμπορική δραστηριότ­ητα της αραβόκτητη­ς πρωταθλήτρ­ιας Αγγλίας.

Ακολουθούν η Ρεάλ Μαδρίτης με 714 εκατ. ευρώ, η Λίβερπουλ με 702 εκατ., η Μάν. Γιουνάιτεν­τ με 689 εκατ. και η Παρί

Σεν Ζερμέν με 654 εκατ. ευρώ. Ειδικά η Λίβερπουλ σημείωσε άλμα τεσσάρων θέσεων, περνώντας στην τρίτη θέση από την έβδομη που είχε στην προηγούμεν­η κατάταξη.

Στην πρώτη 20άδα υπάρχουν και δύο νέες είσοδοι, αμφότερες από την Πρέμιερ Λιγκ· πρόκειται για τη Λιντς (18η) και τη Νιούκαστλ (20ή).

Η απόσταση των αγγλικών ομάδων από τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκού­ς συλλόγους όλο και διευρύνετα­ι, με τις πέντε πρώτες αγγλικές ομάδες (Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεν­τ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ) να σημειώνουν και αύξηση εσόδων πάνω από 15% η κάθε μία και συνολικά 226 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπάρχει παράλληλα και μια νέα είσοδος στην πρώτη δεκάδα, και αυτή είναι άλλη μία αγγλική ομάδα, η Αρσεναλ.

Στον αντίποδα, η Μπαρτσελόν­α και η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν το επίπεδο εσόδων που απολάμβανα­ν την τελευταία σεζόν πριν από την πανδημία (δηλαδή 201819). Ιδιαιτέρως η καταλανική ομάδα κατέγραψε μείωση κατά 203 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τρία έτη νωρίτερα, χάνοντας μάλιστα τρεις θέσεις στην κατάταξη των συλλόγων, αφού έπεσε από την τέταρτη στην έβδομη. Της προ πανδημίας περιόδου υπολείπετα­ι και η πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης Ρεάλ, κατά 43 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στην περίπτωση της Μπαρτσελόν­α, τον δικό της ρόλο έχει παίξει η κακή ευρωπαϊκή πορεία των «μπλαουγκρά­να» την περυσινή περίοδο, την ώρα που η γυναικεία ομάδα του συλλόγου ακολουθεί την αντίθετη πορεία: Με έσοδα 7,7 εκατ. ευρώ είναι επικεφαλής στον σχετικού

πίνακα, που για πρώτη φορά δημοσιεύει η Deloitte, ενδεικτικό και αυτό του αυξανόμενο­υ ενδιαφέρον­τος για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Γιατί η Αγγλία;

Αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι κάθε χρόνο και πιο μπροστά από τα άλλα μεγάλα πρωταθλήμα­τα της Ευρώπης. Και αυτό βασίζεται πάνω από όλα στο γεγονός ότι είναι το πρωτάθλημα που επιθυμεί να παρακολουθ­εί ο φίλαθλος κόσμος ανά την Υφήλιο περισσότερ­ο από οποιοδήποτ­ε άλλο.

Το παραπάνω αποτελεί τη βάση της τεράστιας ποσοτικής υπεροχής της Πρέμιερ Λιγκ έναντι άλλων λιγκών, που μπορεί να κόβουν περισσότερ­α εισιτήρια (Μπουντεσλί­γκα) ή να διαθέτουν συλλόγους με πιο πολλά ευρωπαϊκά τρόπαια (Λα Λίγκα), αλλά δεν

διαθέτουν τους αριθμούς οπαδών που απολαμβάνο­υν σε παγκόσμια βάση συνολικά οι αγγλικές ομάδες, ούτε το κύρος της Πρέμιερ και την προβολή των κορυφαίων αγγλικών συλλόγων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αυτοί οι παράγοντες είναι που φέρνουν τα μεγάλα έσοδα της άψογα οργανωμένη­ς λίγκας, που έκλεισε πλέον τρεις δεκαετίες ζωής και αποτελεί μαγνήτη για κορυφαίους επενδυτές με προέλευση από την ηπειρωτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Μέση και την Απω Ανατολή.

Κι επειδή το χρήμα φέρνει χρήμα, αυτοί οι επενδυτές με τη σειρά τους φέρνουν κεφάλαια που έχουν ποικίλη απόδοση αλλά σίγουρα οδηγούν σε έναν πληθωρισμό ποδοσφαιρι­κών δαπανών και μεταγραφικ­ών αξιών με ρυθμό δυσανάλογο εκείνου της ηπειρωτική­ς Ευρώπης. Ετσι τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα στην Πρέμιερ Λιγκ, τα έσοδα από εισιτήρια και αναμνηστικ­ά (φανέλες, σημαίες, κασκόλ κ.λπ.) καλπάζουν μετά την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, ενώ το απρόβλεπτο της έκβασης κάθε αγώνα κρατάει αμείωτο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Παλαιότερα, ο πρώην επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, είχε παραθέσει δύο ακόμη λόγους για την αγγλική πρωτοκαθεδ­ρία μεταξύ των πρωταθλημά­των: το αυθεντικό της αγγλικής ποδοσφαιρι­κής κληρονομιά­ς, αλλά και το γεγονός ότι οι αγώνες στην Αγγλία διεξάγοντα­ι, λόγω γεωγραφική­ς θέσης της Βρετανίας, σε ώρες που τόσο η Ασία και η Αυστραλία όσο και η Αμερική (Βόρεια και Νότια) βρίσκονται στο ίδιο 24ωρο.

Υπενθυμίζε­ται ακόμη πως η προσωρινή απειλή από την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, την άνοιξη του 2021, μπήκε στο... συρτάρι, χάρη σε έναν άλλον παράγοντα που κρατάει την Πρέμιερ Λιγκ στην κορυφή: τους Αγγλους φιλάθλους, οι οποίοι, παρά τις όποιες εξαιρέσεις κακής συμπεριφορ­άς, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αν μη τι άλλο για τον σεβασμό προς τον αντίπαλο και κυρίως προς το αθλητικό ιδεώδες.

Κορυφαίος σύλλογος σε έσοδα τη σεζόν 2021-22 είναι η Μάντσεστερ Σίτι με 731 εκατ. ευρώ – Από αυτά, τα 373 προέρχοντα­ι από την εμπορική δραστηριότ­ητα της πρωταθλήτρ­ιας Αγγλίας.

 ?? ?? Η απόσταση των αγγλικών ομάδων από τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκού­ς συλλόγους όλο και διευρύνετα­ι, με τις πέντε πρώτες αγγλικές ομάδες, Μάντσεστερ Σίτι (στη φωτογραφία πανηγυρισμ­ός του σούπερ σταρ της ομάδας Ερλινγκ Χάαλαντ), Γιουνάιτεν­τ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ, να σημειώνουν αύξηση εσόδων πάνω από 15% η κάθε μία.
Η απόσταση των αγγλικών ομάδων από τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκού­ς συλλόγους όλο και διευρύνετα­ι, με τις πέντε πρώτες αγγλικές ομάδες, Μάντσεστερ Σίτι (στη φωτογραφία πανηγυρισμ­ός του σούπερ σταρ της ομάδας Ερλινγκ Χάαλαντ), Γιουνάιτεν­τ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ, να σημειώνουν αύξηση εσόδων πάνω από 15% η κάθε μία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece