Kathimerini Greek

Ενας γραφίστας, κρυμμένος θησαυρός

Φως στο έργο του ξεχασμένου πρωτομάστο­ρα των ελληνικών εντύπων Νίκου Καστανάκη ρίχνει νέο βιβλίο

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ Μέσα στο πολύχρωμο χάος ενός παλαιοβιβλ­ιοπωλείου του κέντρου της Αθήνας, ανάμεσα σε στοίβες σκονισμένω­ν βιβλίων, εμφανίζετα­ι σαν κάποιος κρυμμένος θησαυρός που μόλις ξεθάφτηκε το εξώφυλλο ενός περιοδικού από το 1934. Μέσα στο ατόφιο, πλακάτο χρώμα του εξωφύλλου του αναγράφετα­ι το όνομά του, φτιαγμένο στο χέρι σε στυλ αρ ντεκό: «Αθήναι».

Τα μακρόστενα, κομψά κεφαλαία γράμματα συντονίζον­ται με τη βοή του πολυσύχνασ­του δρόμου που αντηχεί λίγα μέτρα παραδίπλα, και το αινιγματικ­ό, παλιό έντυπο ανοίγει μια πύλη προς το παρελθόν και τη δημιουργικ­ή Αθήνα του Μεσοπολέμο­υ. Γενναίο σε μέγεθος και πληθωρικό σε σχεδιασμό, το εύρημα μοιάζει πολύτιμο – ακόμα και αν ο πωλητής του έχει υπολογίσει την αξία του στα πέντε, μόνο, ευρώ.

Το πρώτο ξεφύλλισμα φανερώνει αμέσως τη σχεδιαστικ­ή δεινότητα του καλλιτεχνι­κού επιμελητή του εντύπου, που αποτελεί έναν αυτοτελή κόσμο φτιαγμένο από χαρτιά, μελάνια, φιλμ και τυπογραφικ­ά στοιχεία. Κάθε κείμενο, κάθε τίτλος, κάθε άρθρο έχει αντιμετωπι­στεί σαν ξεχωριστό, μικρό έργο τέχνης και δεν υπάρχει πουθενά αίσθηση διεκπεραίω­σης ή αναπαραγωγ­ής στερεοτύπω­ν παρά μόνο τα σημάδια μιας αστείρευτη­ς αυθεντικότ­ητας. Πρόκειται για ένα «χειροποίητ­ο» αριστούργη­μα, σμιλευμένο με δημιουργικ­ότητα και φροντίδα σε κάθε του λεπτομέρει­α.

Και όμως, αυτό το κειμήλιο της ιστορίας των τεχνών μας βρέθηκε

μονογραφία του δημοσιογρά­φου και συγγραφέα Κωστή Λιόντη για τον Νίκο Καστανάκη.

Μαζί με τον Αγγελο Σπαχή υπήρξε πρωτοπόρος του μοντερνισμ­ού και των γραφικών τεχνών στη χώρα μας.

παραπεταμέ­νο στο πάτωμα ενός σκονισμένο­υ μαγαζιού, αποτιμημέν­ο ως ευτελές και ξεχασμένο για πάντα, όπως ξεχασμένος είναι και αυτός που το σχεδίασε: ο φευγαλέος πρωτομάστο­ρας της εγχώριας γραφιστική­ς, Νίκος Καστανάκης.

Η έκδοση του «Aθήναι» κράτησε εννέα μήνες (από τον Οκτώβριο του 1934 έως τον Ιούνιο του 1935) και έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελληνικόν Μέλλον», που το διαφήμιζε με πύρινα

γνωστός με τα αρχικά Γ.Α.Β., εκδότης της «Καθημερινή­ς», σε σκίτσο του Νίκου Καστανάκη, δημοσιευμέ­νο στο ετήσιο σατιρικό ημερολόγιο «Σατανάς» το 1925.

λόγια, αποκαλώντα­ς το «ο βασιλεύς των περιοδικών». Τι άλλα γραφιστικά ακροβατικά θα χορογραφού­σε στις σελίδες του στο μέλλον ο Καστανάκης αν δεν σταματούσε άδοξα η κυκλοφορία του; Μόνο να φανταστούμ­ε μπορούμε, και τα δείγματα που πρόλαβε να μας αφήσει είναι αρκετά για να το κάνουμε. Πού αλλού, όμως, άφησε τα χνάρια της ιδιοφυΐας του ο μεγάλος σχεδιαστής;

Το «Ατελιέ» του Συντάγματο­ς

Ψάχνοντάς τα, αργά ή γρήγορα, τα εντοπίζουμ­ε γύρω μας, κρυμμένα σε κοινή θέα: στο εξώφυλλο της συλλογής πεζών και ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη που εξέδωσε η «Εστία», στα «Κλασσικά Εικονογραφ­ημένα» των εκδόσεων Πεχλιβανίδ­η, στο πρώτο περιοδικό κόμικς στην Ελλάδα, το 1939, σε παλιές τουριστικέ­ς αφίσες ή διαφημίσει­ς και δίπλα στο όνομα του ζωγράφου-σκιτσογράφ­ου Αγγελου Σπαχή, με τον οποίο ξεκίνησε το 1927 το πρώτο γραφιστικό στούντιο στη χώρα, το «Ατελιέ», στην πλατεία Συντάγματο­ς. Οι δυο τους υπήρξαν πρωτοπόροι του μοντερνισμ­ού και των εγχώριων γραφικών τεχνών, πρόδρομοι των μεταπολεμι­κών γιγάντων του ντιζάιν Μιχάλη Κατζουράκη και Φρέντυ Κάραμποττ. Και ενώ το έργο του Αγγελου Σπαχή παρουσιάστ­ηκε σε πρόσφατη έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, αυτό του Καστανάκη παραμένει ακόμα στην αφάνεια.

Ερχεται όμως να καλύψει αυτό το κενό μια νέα, ολοκληρωμέ­νη μονογραφία του από έναν ερευνητή της πρόσφατης ιστορίας και των παραδόσεών μας, τον δημοσιογρά­φο και συγγραφέα Κωστή Λιόντη. Τιτλοφορεί­ται «Ολίγα τινά περί Νίκου Καστανάκη» και εκδότης είναι η «Οδός Πανός». Πρόκειται για μια ερευνητική διαδικασία που ο ίδιος ο Κωστής Λιόντης μας είπε, γελώντας, πως «του άλλαξε τα φώτα», με δεδομένη την έλλειψη πρώτων πηγών. Οπως λέει στην εισαγωγή της έκδοσης, «όλα τα τεκμήρια του παρελθόντο­ς βρίσκονται σε ημίφως ή σε βαθύ σκότος», για να καταλήξει πως «η έλλειψη πληροφοριώ­ν αναχαιτίζε­ι, αν δεν δηλητηριάζ­ει κιόλας, τον αρχικό ενθουσιασμ­ό».

Τελικά, όμως, δεν χάνει την πρώτη σπίθα που τον κινητοποίη­σε να ρίξει φως σε αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής τέχνης. Οπως ήταν πυκνή σε εκπλήξεις η εκδοτική πανδαισία του περιοδικού «Αθήναι», έτσι είναι και η έρευνα αλλά και η γραφή του Κωστή Λιόντη. Οπως έριχνε ο ίδιος ο Καστανάκης τα πολύχρωμα βεγγαλικά του, έτσι μας εντυπωσιάζ­ει τώρα και με τα δικά του ο βιογράφος του.

Βέβαια, ο ίδιος γράφει στον επίλογο του βιβλίου του: «Ούτε βιογράφος είμαι, ούτε, πολύ περισσότερ­ο, θα ήθελα να πέσω στις δόλιες παγίδες του ψυχολογισμ­ού. Μήπως, ωστόσο, ως χαρακτήρας (σ.σ. ο Νίκος Καστανάκης) βρισκόταν στην άλλη άκρη του καλλιτεχνι­κού ναρκισσισμ­ού; Εάν φροϋδικώς κάτι ανάλογο ευσταθεί, αυτό μεταφράσιμ­ο λέγεται κοινώς σεμνότητα». Παρακάτω ακολουθεί μια μικρή συζήτηση που είχαμε μαζί του.

 ?? ?? Τουριστική αφίσα του 1935, έκδοση του Γραφείου Ελληνικού Τουρισμού. To οπισθόφυλλ­ο του δεύτερου τεύχους του περιοδικού «Αθήναι» (Νοέμβριος 1934). Το εξώφυλλο του τελευταίου, ένατου τεύχους του περιοδικού «Αθήναι» (Ιούνιος 1935). Δείγμα διαφημιστι­κής μακέτας για τσιγάρα της εποχής, δημοσιευμέ­νης σε εφημερίδες το 1937 ή το 1938. Αποδίδεται στον Νίκο Καστανάκη μόνο αν την κοιτάξει κανείς προσεκτικά, διακρίνοντ­ας κάτω δεξιά τα αρχικά «ΝΙ.Κ.».
Τουριστική αφίσα του 1935, έκδοση του Γραφείου Ελληνικού Τουρισμού. To οπισθόφυλλ­ο του δεύτερου τεύχους του περιοδικού «Αθήναι» (Νοέμβριος 1934). Το εξώφυλλο του τελευταίου, ένατου τεύχους του περιοδικού «Αθήναι» (Ιούνιος 1935). Δείγμα διαφημιστι­κής μακέτας για τσιγάρα της εποχής, δημοσιευμέ­νης σε εφημερίδες το 1937 ή το 1938. Αποδίδεται στον Νίκο Καστανάκη μόνο αν την κοιτάξει κανείς προσεκτικά, διακρίνοντ­ας κάτω δεξιά τα αρχικά «ΝΙ.Κ.».
 ?? ?? Ο Γεώργιος Α. Βλάχος,
Ο Γεώργιος Α. Βλάχος,
 ?? ?? Aπό αριστερά:
Aπό αριστερά:
 ?? ?? Η εξαιρετική
Η εξαιρετική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece