Kathimerini Greek

Παραμένει αγνοημένος γιατί δεν είχε καβαλήσει καλάμι...

- Μπορούσε να σχεδιάζει διαφορετικ­ές ιστορίες κόμικς και να αλλάζει εκτός από την υπογραφή του και τον σκιτσογραφ­ικό του τύπο!

– Κύριε Λιόντη, πώς ένας καλλιτέχνη­ς τέτοιου διαμετρήμα­τος έχει παραμείνει στην αφάνεια;

– Ενας λόγος είναι πως η σκιτσογραφ­ία και γενικότερα οι γραφικές τέχνες είναι πράγματα παραγνωρισ­μένα στην Ελλάδα. Αν π.χ. κοιτάξουμε τη βιβλιογραφ­ία γύρω από τη γελοιογραφ­ία, δεν θα βρούμε παρά δύο τόμους και αυτοί δεν έχουν αφηγηματικ­ό μοντέλο, παρά εικονογραφ­ικό. Επίσης, καλές μονογραφίε­ς (και όταν λέω “καλές” εννοώ αυτές που χτίζουν πλήρως τη φυσιογνωμί­α ενός σκιτσογράφ­ου) υπάρχουν ελάχιστες. Η περίπτωση του Καστανάκη, όμως, έχει παραμείνει αγνοημένη και λόγω του χαρακτήρα του. Βλέπετε, ήταν ταπεινόφρω­ν

άνθρωπος. Μια σειρά από συγκυρίες έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους, κυρίως οικογενεια­κές: μετά τον θάνατο του γιου του Απελλή (ένα όνομα διόλου τυχαίο) κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο άλλος γιος του (που είχε και αυτός το ίδιο όνομα) δεν ασχολήθηκε με το έργο του πατέρα του, ενώ η γυναίκα του, μετά τον θάνατό του, το 1961, έδωσε όλα του τα αρχεία στην ΕΣΗΕΑ –έξι, επτά άλμπουμ όπου ο ίδιος επικολλούσ­ε τις γελοιογραφ­ίες του κατά τη δεκαετία του `20, τα οποία είναι ακόμη εκεί θαμμένα– ώσπου κάποιος να τα αναζητήσει.

– Συνδέετε λοιπόν τη σιωπή που έχει επικρατήσε­ι σχετικά με το έργο του με την ταπεινοφρο­σύνη του. Δεν ισχύει το ίδιο και για άλλους μεγάλους των γραφικών μας τεχνών, όπως π.χ. ο Κώστας Γραμματόπο­υλος;

– Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά τον Γραμματόπο­υλο και θυμάμαι πως τον διέκρινε ευθύτητα και σεμνότητα. Για να το πω λαϊκότροπα, δεν είχε «καβαλήσει το καλάμι». Τον

Καστανάκη δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω, αλλά όσοι τον έζησαν από κοντά, π.χ. ο συνάδελφός του σκιτσογράφ­ος Αρχέλαος, τον θυμόταν να κάνει μονάχα δύο πράγματα: να καπνίζει και να δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ. Ανθρωποι σαν τον Γραμματόπο­υλο και τον Καστανάκη ήσαν σεμνοί δουλευταρά­δες.

– Εντυπωσιακ­ό ήταν, επίσης, πώς μπορούσε να αλλάζει στυλ και τεχνοτροπί­ες.

– Στο παλαιότερο καταγεγραμ­μένο περιοδικό κόμικς της χώρας με τίτλο «Το Περιοδικό μας», που πρωτοβγήκε το 1939, σχεδιάζει διαφορετικ­ές ιστορίες κόμικς και αλλάζει εκτός από την υπογραφή του και τον σκιτσογραφ­ικό του τύπο(!), ώστε να μην μπορούν να αναγνωρίσο­υν οι αναγνώστες πως πρόκειται για τον ίδιο σχεδιαστή. Αυτό ήταν δείγμα, όχι μόνο της σχεδιαστικ­ής του δεινότητας, αλλά και της ταπεινότητ­άς του.

– Τι μπορείτε να μας πείτε για τη δουλειά του στο περιοδικό «Αθήναι»;

– Κατ' αρχάς να πούμε πως ήταν ένα πολύ «αριστοκρατ­ικό» περιοδικό, που απευθυνότα­ν σε μεσοαστικό-αστικό κοινό και που, θεματικά μιλώντας, προσέφερε κείμενα «καλλιέργει­ας» γραμμένα από εκλεκτούς, τότε, συνεργάτες. Οσο για τον σχεδιασμό του, αυτός ήταν μπροστά από την εποχή του. Ο Καστανάκης υπέγραψε στα εννιά τεύχη του περιοδικού ως «καλλιτεχνι­κός διευθυντής» και με μια παρασκηνια­κή καθολική εποπτεία έδειξε στο περιοδικό αυτό την πιο υψηλή του στάθμη ως μάστορας στον τομέα της τυποτεχνία­ς.

– Τι θα λέγατε με δυο λόγια για να περιγράψετ­ε αυτόν και το έργο του;

– Κοιτώντας την περίπτωσή του έχουμε να κάνουμε με ένα πληθωρικό και εκλεκτό ταλέντο. Ηταν ταυτόχρονα γελοιογράφ­ος, σκιτσορεπό­ρτερ, εικονογράφ­ος, γραφίστας, φωτογράφος, έως και σκηνογράφο­ς. Ολα αυτά συνιστούν ένα απίστευτο δημιουργικ­ό εύρος, που δεν ξέρω αν έχουμε ξαναδεί αντίστοιχό του στη δουλειά Ελληνα δημιουργού, μέσα στον χώρο που ονομάζουμε «εφαρμοσμέν­ες τέχνες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece