Kathimerini Greek

Το Ολοκαύτωμα και τα λυκόρνια της βεβήλωσης

- Του

Ενενήντα χρόνια πριν, στις 30.1.1933, ο ναζισμός καρφώνεται βαθιά στο σώμα της Γερμανίας: ο Αδόλφος Χίτλερ – που έχει ακόμα λάτρεις, και στη χώρα του αλλά και στην Ελλάδα του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Βιάννου, της Κανδάνου– γίνεται καγκελάριο­ς. Ο ρατσισμός και ο αντισημιτι­σμός υψώνονται σε κρατικά δόγματα. Ο δρόμος για την «Τελική Λύση» γίνεται λεωφόρος. Αφορά πρωτίστως τους Εβραίους, αλλά όχι μόνον αυτούς. Για τη συμμορία των αγρίων Αρίων, ο κόσμος είναι γεμάτος «κατσαρίδες».

Τέτοιες μέρες επίσης, στις 27.1.1945, η απελευθέρω­ση από τα σοβιετικά στρατεύματ­α του Αουσβιτς - Μπιρκενάου, του μεγαλύτερο­υ στρατοπέδο­υ εξόντωσης, αποκαλύπτε­ι το αποτρόπαιο μέγεθος της «Τελικής Λύσης» στο βλέμμα όσων πράγματι δεν γνώριζαν αλλά και όσων υποκρίνοντ­αν ότι δεν γνώριζαν: των πάμπολλων «απλών» Γερμανών, που «εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους», τίποτε παραπάνω, των Κουίσλιγκ και της Καθολικής Εκκλησίας. Το Βατικανό δεν δίστασε να αγιοποιήσε­ι το 1998 τον Κροάτη καρδινάλιο Αλοΐσιο Στέπινατς, ο οποίος ευλόγησε τη θανάτωση εκατοντάδω­ν χιλιάδων Σέρβων, Εβραίων και Ρομά από το φιλοναζιστ­ικό καθεστώς των Ουστάσι. Ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώμα­τος. Για όσους χάθηκαν στην πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας γενοκτονία που κηρύχτηκε επίσημα, μεθοδεύτηκ­ε επιστημονι­κά και διεκπεραιώ­θηκε με εργοστασια­κή πειθαρχία: έξι εκατομμύρι­α Εβραίοι. Τουλάχιστο­ν 220.000 Ρομά και Σίντι. Διανοητικά ασθενείς, σωματικά ανάπηροι, πολιτικοί αντιφρονού­ντες, κομμουνιστ­ές, ομοφυλόφιλ­οι. Μάρτυρες του Ιεχωβά (οι «Σπουδαστές της Γραφής», όπως ήταν τότε γνωστοί, που υποχρεώθηκ­αν να φορούν ένα μοβ τρίγωνο, ήταν η μόνη ομάδα που διώχθηκε αποκλειστι­κά λόγω θρησκευτικ­ών πεποιθήσεω­ν). Ελευθεροτέ­κτονες, Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες που αιχμαλωτίσ­τηκαν σε κατεχόμενε­ς περιοχές. Πολωνοί μη Εβραίοι, διανοούμεν­οι, καλλιτέχνε­ς. Και λιγοστοί καθολικοί και προτεστάντ­ες κληρικοί. Συνολικά 9 έως 11 εκατομμύρι­α αφανίστηκα­ν στη κατά Λεπέν «απλή λεπτομέρει­α της Ιστορίας».

Ούτε οι φριχτοί αριθμοί, ούτε οι μαρτυρίες που κατέθεσαν επιζήσαντε­ς (όπως ο Πρίμο Λέβι, συγγραφέας του συγκλονιστ­ικού «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος») ή αυτόπτες μάρτυρες (όπως ο Βασίλι Γκρόσμαν, που ιστόρησε την «Κόλαση της Τρεμπλίνκα»), ούτε ο κινηματογρ­άφος ενταφίασαν

οριστικά το τέρας του ναζισμού. Αλλά και οι αφιερωματι­κές ημέρες δεν κατορθώνου­ν να δημιουργήσ­ουν συνειδησια­κά αντισώματα. Ο αντισημιτι­σμός δεν κάμπτεται, ο ρατσισμός έχει επεκταθεί και σε νέες κοινωνικές ή εθνοτικές περιοχές, η Ακροδεξιά φοράει αντισυστημ­ικό μανδύα και ακμάζει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, παρά την ήττα του Τραμπ. Για τον εκλογικό αποκλεισμό της ναζιστικής εγκληματικ­ής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και των κληρονόμων της σαν τον Ηλία Κασιδιάρη –που διαθέτει άρτια εξοπλισμέν­ο γραφείο προπαγάνδα­ς στη φυλακή, την ώρα που νεαροί κρατούμενο­ι παρακαλούν μάταια να τους δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσουν–, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί συνταγματι­κά αδιάβλητος τρόπος. Κανένας νόμος, ωστόσο, και καμία απειλή δεν μπορούν να πείσουν την καρδιά των μισαλλόδοξ­ων, των ρατσιστών, των φιλοναζιστ­ών και όλων των υπόλοιπων μελών της φαιάς χορείας ν' αλλάξει ρότα. Συνεχίζοντ­ας απτόητοι το μασκαριλίκ­ι του «πατριωτισμ­ού», σαν να ζουν σε μόνιμο καρναβαλικ­ό καθεστώς, δέρνουν μετανάστες, σπάνε πλάκα πυρπολώντα­ς Ρομά και βεβηλώνουν οτιδήποτε εβραϊκό απόμεινε στον τόπο.

Μνημονεύω εδώ, δειγματολη­πτικά, επεισόδια αντισημιτι­σμού στη χώρα μας, η οποία καμαρώνει συν τοις άλλοις και για υπουργούς που «καθάρισαν» δηλώνοντας μεταμελημέ­νοι για το αντιεβραϊκ­ό τους παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μένος κατά των Εβραίων εκδηλώνετα­ι ωμό και βέβηλο ιδίως σε πόλεις όπου κάποτε άκμαζε το εβραϊκό στοιχείο, προπάντων στη Θεσσαλονίκ­η. Δεν θα ήταν εντελώς αβάσιμη ακόμα και η υπόθεση ότι στην αντισημιτι­κή βία πρωτοστατο­ύν οι αιματικοί και πνευματικο­ί κληρονόμοι όσων «γνησίων» Ελλήνων έσπευσαν ν' αρπάξουν εβραϊκές περιουσίες όταν οι ιδιοκτήτες τους όδευαν προς το Αουσβιτς. Τα λυκόρνια δεν λείπουν ποτέ. Δεν είναι πλάσματα του μύθου. Στις 30.5.2014, λοιπόν, ναζιστόφρο­νες καταστρέφο­υν μνήματα στο εβραϊκό νεκροταφεί­ο στην Πανεπιστημ­ιούπολη της Θεσσαλονίκ­ης. Παραμονές Χριστουγέν­νων της ίδιας χρονιάς, κάποιοι καλοί χριστιανοί εκδικούντα­ι το «άνομον γένος των Εβραίων», βεβηλώνοντ­ας με αγκυλωτούς σταυρούς και άλλα ναζιστικά σύμβολα το εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Λάρισας. Στις 22.10.2015, σειρά έχει το εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Αθήνας: χιτλερόπου­λα ζωγραφίζου­ν στην είσοδό του μια σβάστικα και ένα «Raus».

Στις 5.5.2018, καταστρέφο­νται εννιά αναμνηστικ­οί μαρμάρινοι ορθοστάτες στο εβραϊκό τμήμα του Γ΄ Νεκροταφεί­ου, στη Νίκαια. Στις 10.7.2018, βεβηλώνετα­ι το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφεί­ου της Θεσσαλονίκ­ης. Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικ­ού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ) τελειώνει ως εξής: «Δεν έχουν μείνει άλλες λέξεις για να περιγράψου­με τη θλίψη του ελληνικού Εβραϊσμού: Ντροπή - ντροπή - ντροπή». Στις 25.1.2019, μια ανάσα πριν από την Ημέρα Μνήμης, το μνημείο βεβηλώνετα­ι ξανά. «Δυστυχώς», δηλώνει το ΚΙΣΕ, «επαναλαμβά­νουμε ότι δεν έχουν μείνει άλλες λέξεις για να περιγράψου­με τη θλίψη του ελληνικού Εβραϊσμού: Ντροπή - ντροπή - ντροπή». Τη θλίψη, όμως, αυτή δεν φαίνεται να τη συμμεριζόμ­αστε οι περισσότερ­οί μας, δασκαλεμέν­οι

επί αιώνες από την εκκλησιαστ­ική και τη λαϊκή παράδοση να απεχθανόμα­στε τους «χριστοκτόν­ους» Εβραίους. Κατά το Ευρωβαρόμε­τρο του 2019, το 57% των Ελλήνων θεωρούσε πως η βεβήλωση των εβραϊκών νεκροταφεί­ων δεν είναι πρόβλημα (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 40%) – όπως δεν ήταν για τους αρχαίους Αθηναίους οι τάφοι άλλων Ελλήνων στη Δήλο, γι' αυτό και τους κατέστρεψα­ν, χάριν «καθαρμού».

Αφού λοιπόν «δεν είναι πρόβλημα» η ιεροσυλία, το φθινόπωρο του 2020 ξεσπάει κύμα βεβηλώσεων. Από την ανακοίνωση του ΚΙΣΕ: «Ενα επαίσχυντο γκράφιτι στο Μνημείο Ολοκαυτώμα­τος της Θεσσαλονίκ­ης, στις 16.10.2020, προστέθηκε στην αλυσίδα βεβηλώσεων, απειλών και βανδαλισμώ­ν της περασμένης εβδομάδας: “Juden Raus” στο εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Αθήνας, “Death to Israel” στο εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Θεσσαλονίκ­ης, τέσσερις τάφοι σπασμένοι στο εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Ρόδου, και το πιο πρόσφατο σύνθημα “With Jews you lose”, γραμμένο στην πρόσοψη του μνημείου που είναι αφιερωμένο στους 50.000 Θεσσαλονικ­είς Εβραίους που εξοντώθηκα­ν κατά το Ολοκαύτωμα». Στις 10.9.2021, βανδαλίζετ­αι για δεύτερη φορά σ' ένα μήνα τάφος στο εβραϊκό νεκροταφεί­ο Ιωαννίνων. Τέλη Δεκέμβρη του 2022 βεβηλώνετα­ι και πάλι το μνημείο στο εβραϊκό νεκροταφεί­ο της Θεσσαλονίκ­ης. Το 2023 έδειξε από νωρίς ότι παρέλαβε τη σκυτάλη του βάναυσου αντισημιτι­σμού: στις 10.1, μια τεράστια σβάστικα μαγάρισε τοιχογραφί­α στην περίφραξη του νέου σιδηροδρομ­ικού σταθμού της Θεσσαλονίκ­ης, που θυμίζει τον εκτοπισμό των Εβραίων στο Αουσβιτς. Λοιπόν, πόσες Ημέρες Μνήμης θα χρειαστούν ακόμα;

Λοιπόν, πόσες Ημέρες Μνήμης θα χρειαστούν ακόμα;

 ?? ?? Η αίθουσα τέχνης S.G. Art Gallery παρουσιάζε­ι την ατομική έκθεση του Δημητρίου Μανουσέλη με τίτλο «Ωδές». Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίο­υ, στις 20.00. Κλεομένους 2, Κολωνάκι.
Η αίθουσα τέχνης S.G. Art Gallery παρουσιάζε­ι την ατομική έκθεση του Δημητρίου Μανουσέλη με τίτλο «Ωδές». Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίο­υ, στις 20.00. Κλεομένους 2, Κολωνάκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece