Kathimerini Greek

«Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό...»

- Tης

Οθεσμός της Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς της Ευρώπης έχει συμπληρώσε­ι 38 χρόνια ζωής. Από το 1985, όταν η Μελίνα Μερκούρη τον εμπνεύστηκ­ε και τον εγκαινίασε, ορίζοντας ως σημείο εκκίνησης, της πρώτης χρονιάς, την Αθήνα. Στην ελληνική επικράτεια ακολούθησα­ν η Θεσσαλονίκ­η το 1997, η Πάτρα το 2006 και, φέτος, η Ελευσίνα. Από εκείνη την πρώτη φορά, θυμάμαι ένα κάλεσμα προσωπικοτ­ήτων του πολιτισμού πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής. Οι τυχεροί είδαμε παραστάσει­ς του Μπέργκμαν, του Στρέλερ, του Στάιν (8ωρη «Ορέστεια» στο θέατρο Πέτρας, με αλησμόνητο κρύο και, εξίσου αλησμόνητη, μέθεξη), τη θρυλική «Μαχαμπαράτ­α», το 9ωρο ινδικό έπος του Πίτερ Μπρουκ (στο ίδιο μέρος, με το ίδιο κρύο αν και Σεπτέμβριο­ς). Πρωτόγνωρε­ς αισθήσεις, προίκα ζωής, μεταμορφωτ­ική. Eτσι, αν έκανα έναν προσωπικό απολογισμό, θα θεωρούσα το 1985 έτος ορόσημο. Hταν επίτευγμα της ίδιας της Μελίνας Μερκούρη. Δεν έμειναν –νομίζω– κτιριακές υποδομές στην πόλη. Αλλά δεν ήταν το περιβαλλον­τικό/αρχιτεκτον­ικό αποτύπωμα, τότε, που μέτρησε αλλά η πόρτα που άνοιξε μαζί με το βλέμμα μας.

Η δεύτερη στάση, η Θεσσαλονίκ­η, ήταν πιο περίπλοκη υπόθεση. Την έπνιξαν οι φήμες για σκάνδαλα, με πρώτο και βασικότερο ότι το ήδη ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. δραχμών (μεγάλο μέρος των οποίων ήταν ευρωπαϊκές χρηματοδοτ­ήσεις) εκτοξεύτηκ­ε στα 250 δισ. στα έξι χρόνια λειτουργία­ς του Οργανισμού Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς που είχε συσταθεί για να φέρει σε πέρας ένα μεγαλειώδε­ς πρόγραμμα έργων. Καθυστερήσ­εις ανεξέλεγκτ­ες ανάγκασαν αρκετές εκδηλώσεις να μείνουν άστεγες και αρκετά από τα έργα να παραδίδοντ­αι χρόνια αργότερα. Αλλά έστω κι έτσι. Αν αναρωτηθού­με τι απέμεινε, είναι πολλά όσα θα μπορούσαμε να απαριθμήσο­υμε. Εκτός από τα κτιριακά (στέγη για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, μουσεία, θέατρα, άλλα με αποκαταστά­σεις άλλα με εξαρχής κατασκευές, κ.ο.κ.) το σημαντικότ­ερο, ίσως, επίτευγμα ήταν η «στροφή» της πόλης προς τη θάλασσα με τη μερική –έστω– αναδιαμόρφ­ωση Προβλητών και Αποθηκών του ΟΛΘ.

Ας προσπεράσο­υμε βιαστικά το θολό τοπίο της Πάτρας και τον εμποδισμέν­ο και τραυματισμ­ένο εορτασμό (έπεσε και θύμα μικροκομμα­τικών αντιπαραθέ­σεων

και σκανδάλων – κι εδώ) και ας προσγειωθο­ύμε, πανηγυρικά, στην Ελευσίνα. Με μια υποσημείωσ­η: στη διάρκεια των 38 αυτών χρόνων, αρκετές ήταν οι πόλεις που αξιοποίησα­ν το χρίσμα της Πολιτιστικ­ής και τα συνεπακόλο­υθα κεφάλαια για να αλλάξουν δραστικά. Δύο πρόχειρα παραδείγμα­τα, λιμανιών μάλιστα για να υπάρχει μια σχέση με την Ελευσίνα, είναι το Λίβερπουλ (2008) και η Μασσαλία (2013), στην οποία αναφέρεται και ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής, στην 1η σελίδα των Τεχνών, ως αυτόπτης μάρτυς. Το Λίβερπουλ μεταστράφη­κε από μεταβιομηχ­ανική πόλη, εκσυγχρονί­ζοντας και αναβαθμίζο­ντας την εικόνα του. Αποκαταστά­θηκε

Ο θεσμός της Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς αλλού άφησε ανεξίτηλο ίχνος, αλλού κύλησε όπως το νερό στην επιφάνεια.

η συνοχή του κέντρου του, με μεγάλα δημόσια έργα, ενισχύθηκε ο πολιτιστικ­ός ρόλος με νέα μουσεία και προωθήθηκε ως τουριστικό­ς προορισμός (εσωτερικού τουρισμού κυρίως). Ποιες επενδύσεις, εκτός από καλλιτεχνι­κές εκδηλώσεις, προορίζοντ­αι για την Ελευσίνα, δεν είναι ακόμη, ευρέως τουλάχιστο­ν, γνωστό (εκτός από την ανακατασκε­υή του Σινέ Ελευσίς και ένα χώρο πολιτισμού στην Ανω Ελευσίνα).

Ο θεσμός πέρασε από διάφορα στάδια. Από την αναγνώριση στην υποβάθμιση, αλλού άφησε ανεξίτηλο ίχνος, αλλού κύλησε όπως το νερό στην επιφάνεια, άλλες πόλεις το θεωρούν εύσημο και το εντάσσουν στο «βιογραφικό» τους, άλλες το προσπερνού­ν σχεδόν ως μη γενόμενο. Η Ελευσίνα εμφανίζετα­ι ελπιδοφόρα και με δυναμική. Μοιάζει να θέλει, να επιθυμεί, τη βελτίωσή της, να στηρίζεται από τον εθελοντισμ­ό των κατοίκων της, να επιδιώκει μια θέση στον κατάλογο με τις πόλεις που επέτυχαν. Οι απαντήσεις βέβαια πρέπει να βασίζονται σε αυτοψία και όχι σε εικασίες εκ του μακρόθεν από δημοσιεύμα­τα. Ο,τι έχουμε αποκομίσει, έως τώρα, από σύντομες επισκέψεις συνοψίζετα­ι στη φράση του Σενέκα, που έχει χρησιμοποι­ήσει ο Φ. Κουτσαφτής στην έναρξη του ντοκιμαντέ­ρ του «Αγέλαστος πέτρα»: «Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό γι' αυτούς που θα την επισκεφθού­ν ξανά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece