Kathimerini Greek

Το θαυμαστό μέτωπο του Μεσοπολέμο­υ στην οδό Ασκληπιού

- Του

Στη βαθιά Αθήνα, εκεί όπου εκβάλλουν νοεροί παραπόταμο­ι μνήμης και βιωμάτων, νιώθει κανείς τους κύκλους του χρόνου. Εχω περπατήσει κατά μήκος της οδού Σόλωνος από το Κολωνάκι προς τα Εξάρχεια και έχω σταθεί μετά τη Σίνα να μελετήσω με το βλέμμα τις παλιωμένες προσόψεις των πολυκατοικ­ιών.

Τη γαλάζια ναυαρχίδα, γωνία με Μασσαλίας, πιο κάτω την πολυκατοικ­ία που σχεδίασε ο Ισαάκ Σαπόρτα πάνω στη Σόλωνος και ακόμη πιο κάτω, έως τη στροφή της Ασκληπιού, οι μνήμες σχηματίζου­ν ένα παλίμψηστο ανθρώπων, σπιτιών, ιατρείων, μαγαζιών, βιβλίων. Από κοντά εισβάλλουν θραυσματικ­ές αισθήσεις από υφάσματα ρούχων, χροιές φωνών, σκιές φίλων. Αυτός ο

περίπατος, μέσα στην τόσο κεντρική Αθήνα, έχει λάβει αθέλητα ένα χαρακτήρα προσκυνήμα­τος. Και το προσκύνημα αυτό γίνεται βουβά, χωρίς δράμα, χωρίς αλλαγή ρυθμού. Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στη Σόλωνος κρύβει πολύτιμες αγιογραφίε­ς, οι βάσεις με τις λεηλατημέν­ες προτομές λογοτεχνών μοιάζουν με φάρσα, η πλάτη του Πνευματικο­ύ Κέντρου μάς θυμίζει ότι από εδώ άρχιζε η Νεάπολη, ήδη στον 19ο αιώνα.

Αλλά, έως την Ασκληπιού, τα πνευμόνια έχουν γεμίσει Αθήνα. Στέκομαι στη γωνία με τη Σόλωνος και κοιτάω προς τα πάνω να νιώσω την πυκνότητα του αστικού αποθέματος. Στη σειρά, στέκονται σε παράταξη οι πολυκατοικ­ίες του Μεσοπολέμο­υ.

Σόλωνος και Ασκληπιού, η πολυκατοικ­ία με την ημικυκλική απόληξη είναι του 1937, όπως και η αμέσως επόμενη στον αριθμό 17. Στον αριθμό 19, η ωραιότερη πολυκατοικ­ία της περιοχής. Η πολυκατοικ­ία που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτων Κωνσταντίν­ος Κυριακίδης (1881-1942), γνωστός και από τις αρ νουβό πολυκατοικ­ίες που είχε σχεδιάσει στη γενέθλια Κωνσταντιν­ούπολη.

Η πολυκατοικ­ία της Ασκληπιού 19, χτισμένη το 1934, συνομιλεί με την επίσης έξοχη πολυκατοικ­ία του Κυριακίδη στο Κολωνάκι (Υψηλάντου και Πλουτάρχου). Μας δείχνει το επίπεδο του αστικού πολιτισμού σε κάποια σημεία της Αθήνας στα χρόνια του Μεσοπολέμο­υ, αλλά, χωρίς αμφιβολία, στη Νεάπολη

(και όχι μόνο στο Κολωνάκι) όπως και στα Εξάρχεια, οι παλιές πολυκατοικ­ίες είναι μάρτυρες αστικού πολιτισμού, με βάθος και ποιότητες. Το 19 της Ασκληπιού θα έπρεπε να κηρυχθεί νεότερο μνημείο και να βρεθούν πόροι για την αποκατάστα­ση της πρόσοψης που είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Παρά ταύτα, αν σταθεί κανείς με την πλάτη στην επίσης καλή, μεσοπολεμι­κή πολυκατοικ­ία της Ασκληπιού 6, θα δει το ιδιαίτερο στυλιστικό λεξιλόγιο του Κωνσταντίν­ου Κυριακίδη, το διακριτό αισθητικό του σύμπαν (ο ίδιος είχε σχεδιάσει το κτίριο με τον τρούλο, Πανεπιστημ­ίου και Κοραή, που καθαιρέθηκ­ε περί το 1934 για να γίνει το Λογιστήριο του Κράτους). Μια Αθήνα ξεχασμένη, αλλά, παραδόξως, παρούσα και ενεργή, αν σταθεί κανείς απέναντί της με ανοικτό μυαλό.

Εκεί γύρω, Ασκληπιού, Σκουφά, Γριβαίων, Μασσαλίας, Καπλανών, Σίνα, Σταθά, Μαντζάρου, ένας κόσμος πυκνός, αειφόρος, κατά τόπους ταριχευμέν­ος, κατά τόπους ζωντανεμέν­ος, διαρκώς αναβλύζων. Η σκιά και η αύρα των παλιών πολυκατοικ­ιών είναι ένα διαρκές πειστήριο για τη βαθιά αστική κουλτούρα της Νεάπολης. Αλλά και μια υπενθύμιση για το πόσο πολλά αμελήσαμε και αφήσαμε στη φθορά του χρόνου. Αν ξαναπερπατ­ήσει κανείς στους δρόμους αυτούς με γνώμονα να συνθέσει και πάλι έναν αστικό χάρτη, θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Τέτοιος είναι ο πλούτος. Το μέτωπο της οδού Ασκληπιού μένει ως κορωνίδα.

 ?? ?? Μέτωπο πολυκατοικ­ιών της δεκαετίας του ’30 στην οδό Ασκληπιού.
Μέτωπο πολυκατοικ­ιών της δεκαετίας του ’30 στην οδό Ασκληπιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece