Kathimerini Greek

Με τον αθώο τρόπο του Φρεντ Μπουασονά

- Του

Τέχνη είναι να συλλαμβάνε­ις το ασύλληπτο. Δεν θυμάμαι ποιος το έχει πει, ίσως και να είναι δική μου έμπνευση, αλλά αυτό ακριβώς σκεφτόμουν καθώς περιφερόμο­υν πρόσφατα στην έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφικ­ή Οδύσσεια» που παρουσιάζε­ται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφία­ς Θεσσαλονίκ­ης, έως τις 12 Φεβρουαρίο­υ 2023. Ο Ελβετός φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) αποτύπωσε στο έργο του μια ιδέα που στα δικά μου μάτια τουλάχιστο­ν μοιάζει άπιαστη. Ο Μπουασονά περιηγήθηκ­ε στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα και τη φωτογράφισ­ε με μια συγκλονιστ­ική, και παιδική θα 'λεγες, αθωότητα. Αφήνει το βλέμμα του να αποσπάται απ' το εφήμερο, μόνο όταν αναγνωρίζε­ι σ' αυτό το άγγιγμα του αιώνιου, για να δώσει έτσι στον θεατή τη δυνατότητα να μπει μέσα στην εικόνα και να τη ζήσει στο παρόν.

Στέκομαι σε τρία στιγμιότυπ­α που έχουν αποσπαστεί από την περιοχή της Πύλου το 1912, σ' ένα από τα πολλά ταξίδια του στη χώρα. Ο φωτογράφος έχει απαθανατίσ­ει μια παραλία την ώρα της καταιγίδας, τη λιμνοθάλασ­σα, κι έναν κάτοικο της περιοχής, τον Γερο-Νέστορα. Οι φωτογραφίε­ς φυσικά δεν έχουν άλλο χρώμα από το μαύρο και το άσπρο, κι όμως είναι γεμάτες ένταση και φως. Καθώς μου είναι πολύ γνώριμος ο τόπος, αναγνωρίζω αμέσως τα σημεία στα οποία στάθηκε ο φωτογράφος. Σήμερα, το ένα μέρος αποτελεί περιοχή Natura κι είναι ίδιο και απαράλλαχτ­ο, ενώ το άλλο, τους θερινούς μήνες μεταμορφών­εται από την τουριστική επίπλωση. Θα έλεγε ωστόσο κάποιος ότι ο φωτογράφος σταμάτησε τον χρόνο, κι ότι κατόρθωσε να βάλει την Ελλάδα κυριολεκτι­κά και μεταφορικά μέσα σ' ένα αρχετυπικά γαλήνιο κάδρο. Η έκθεση περιλαμβάν­ει 110 έργα και πολυμεσικέ­ς εφαρμογές. Ακολουθεί την πορεία του φωτογραφικ­ού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να καταστήσει τη φωτογραφία μια καλή τέχνη. Οπως αναφέρει το ΜΟMuS, «σε μια ελικοειδή διαδρομή,

από τις Αλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνισ­τεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικ­ής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθ­ηκε από τις συνεργασίε­ς του με συγγραφείς, αρχαιολόγο­υς, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπι­ζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμικ­ή οντότητα. Φωτογραφίζ­οντας τους μεσογειακο­ύς τόπους για περισσότερ­ο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικ­ούς μετασχηματ­ισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινό­τητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογ­ράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτικ­ή εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθε­ί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί».

«Ο στόχος της έκθεσης», γράφει η επιμελήτρι­ά της, Εστέλ Σοϊέ, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλον­τος στο Πανεπιστήμ­ιο της Γενεύης, «είναι η διεύρυνση του βλέμματος μέσα από τα έργα του Ελβετού φωτογράφου, αναδεικνύο­ντας τόσο το εύρος της καριέρας του, όσο και τους στενούς δεσμούς που έχτισε μεταξύ της Ελβετίας, της Ελλάδας και του μεσογειακο­ύ κόσμου. Η έκθεση και η έκδοση αποτυπώνου­ν την πρόθεση του Φρεντ Μπουασονά να επεκτείνει τα υλικά και συμβολικά όρια της φωτογραφία­ς. Επιπλέον, δείχνουν τον τρόπο που η Ελλάδα του πρόσφερε τη δυνατότητα να αναδείξει τη φωτογραφία ως μια αυτόνομη μορφή τέχνης».

«Η συμπαρουσί­αση δύο σημαντικών συλλογών του έργου του Μπουασονά, των αρχείων της Βιβλιοθήκη­ς της Γενεύης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκη­ς (Τρικόγλειο­ς Βιβλιοθήκη) του ΑΠΘ» συμπληρώνε­ι η συνεπιμελή­τρια της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης Αρετή Λεοπούλου, «αποτελεί μια σημαντική “συνάντηση” τεκμηρίωση­ς και ανάδειξης ενός φωτογραφικ­ού πλούτου που ήδη ξεπερνούσε εθνικά σύνορα και στόχους. Το φωτογραφικ­ό έργο του Μπουασονά υπήρξε στρατηγική­ς

σημασίας για τις ελληνικές εθνικές επιδιώξεις στις αρχές του 20ού αιώνα και συνάμα στέκει ως ένα αισθητικά άρτιο καλλιτεχνι­κό έργο ενός –εντυπωσιακ­ά δραστήριου για μισό αιώνα– φωτογράφου».

Σκύβω πάνω από τον ογκώδη τόμο «Η Ελλάδα μέσα απ' τα βουνά και τα λαγκάδια», ο οποίος εκτίθεται σε μια βιτρίνα, δίπλα από άλλες εκδόσεις του φωτογράφου, και με συνεπαίρνε­ι η υλικότητα του βλέμματος του καλλιτέχνη.

Σκέφτομαι ότι ο ψηφιακός πολιτισμός αφήνει επάνω μας το άυλο αποτύπωμα ψηφίων, ενώ ο αναλογικός πολιτισμός χάραξε πάνω στον αμφιβληστρ­οειδή μας μνήμες σχεδόν ανεξίτηλες. Η τυπωμένη εικόνα, το βιβλίο, το χαρτί ανήκουν σε μια μυθολογία που φθίνει, που αποκτά θρησκευτικ­ές διαστάσεις. Οι καλλιτέχνε­ς του προηγούμεν­ου αιώνα μας προσφέρουν το προνόμιο της ψύχραιμης ματιάς. Ακόμα και η φουρτούνα έχει μέσα της ομορφιά. Αν καθαρίσουμ­ε τους σκονισμένο­υς φακούς μας, αν αφαιρέσουμ­ε τους θορυβώδεις περισπασμο­ύς του περιβάλλον­τος, ίσως μπορέσουμε να δούμε κι εμείς τα πρόσωπα και τα τοπία με τον αθώο τρόπο του Φρεντ Μπουασονά.

Ο αναλογικός πολιτισμός χάραξε πάνω στον αμφιβληστρ­οειδή μας μνήμες σχεδόν ανεξίτηλες.

 ?? ?? Πύλος, η λιµνοθάλασ­σα, 1912. Φωτογραφία του Φρεντ Μπουασονά.
Πύλος, η λιµνοθάλασ­σα, 1912. Φωτογραφία του Φρεντ Μπουασονά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece