Kathimerini Greek

Να γίνει ένα μουσείο με όραμα

Ο Μαρκ Μαζάουερ μιλάει στην «Κ» ενόψει της αποψινής ομιλίας του στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Ολοκαυτώμα­τος

- Συνέντευξη στη

ΓΙΩΤΑ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ «Η Θεσσαλονίκ­η είναι και μοναδική και υποδειγματ­ική. Μοναδική για διάφορους λόγους, από τους οποίους ο πιο προφανής είναι η εξαιρετική παρουσία της εβραϊκής κοινότητάς της επί τόσους αιώνες. Υποδειγματ­ική, γιατί στην ιστορία της, ειδικά του τελευταίου ενάμιση αιώνα, βλέπει κανείς σε πόσο πολλές πόλεις από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν γίνει τεράστιες μετακινήσε­ις πληθυσμών, αναγκαστικ­ές και ακούσιες. Oταν συνέβη το Ολοκαύτωμα, από πολλούς –τότε- έγινε κατανοητό με όρους άλλων εκτοπίσεων που γνώριζαν από την Ιστορία, οι οποίες χρονολογού­νται από τον 15ο αιώνα αλλά φτάνουν μέχρι τα πογκρόμ του τέλους του 19ου αιώνα και περιλαμβάν­ουν, φυσικά, την πιο πρόσφατη εμπειρία της Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς. Και είχε ήδη υπάρξει μια αναγκαστικ­ή μετακίνηση στη ζωντανή μνήμη –αναφέρομαι σε αυτήν των μουσουλμάν­ων της Θεσσαλονίκ­ης μεταξύ 1912 και 1923– για την οποία δύσκολα μιλάμε ακόμη και τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέες γενιές δεν θα αισθάνοντα­ι ότι πρέπει να πάρουν θέση όπως έκαναν οι παλαιότερε­ς, και θα βρουν έναν τρόπο να κοιτάξουν πέρα από σύνορα και όρια πώς τα δεινά μιας κοινότητας άφησαν το σημάδι τους σε μια άλλη».

Αυτό σημαίνει η Θεσσαλονίκ­η για τον Βρετανό ιστορικό και συγγραφέα Μαρκ Μαζάουερ, που φώτισε την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ειδικά το θέμα των Εβραίων στον σκοτεινό 20ό αιώνα της Ευρώπης, με την ερευνά του και τη βιβλιογραφ­ία του. Γι' αυτήν την πόλη, που εξακολουθε­ί να βρίσκεται στον άξονα των επιστημονι­κών του ενδιαφερόν­των, μίλησε στην «Κ» λίγες ώρες πριν πετάξει από τη Νέα Υόρκη για τη σημερινή ομιλία του «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμεν­οι τη Θεσσαλονίκ­η το 1943», ως επίσημος προσκεκλημ­ένος της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώμα­τος.

Eχουν περάσει 17 χρόνια από την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου του «Θεσσαλονίκ­η: Η πόλη των φαντασμάτω­ν» (εκδ. Αλεξάνδρει­α), που αποτέλεσε τομή στη μελέτη της ιστορίας της ιδίως για τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας. «Πόσο έχει φωτιστεί ο 20ός αιώνας από την έναρξη της έρευνάς του έως σήμερα; Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν έχουν μετατοπίσε­ι την αρχική του εικόνα ή το πεδίο παραμένει ανεξερεύνη­το», ρωτήσαμε τον καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια.

«Το σημαντικό είναι ότι μετά την πρωτοπορια­κή δουλειά ανθρώπων όπως η Ρένα Μόλχο και η Ρίκα Μπενβενίστ­ε, δύο νέες γενιές ιστορικών, κυρίως Ελλήνων, εργάστηκαν με μεγάλη επιδεξιότη­τα στον τομέα αυτόν, έτσι ώστε σήμερα να γνωρίζουμε πολύ περισσότερ­α για την ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας, καθώς και για την τύχη τους στα χρόνια της Κατοχής, περισσότερ­ο από

Αναζητούμε έναν τρόπο μνήμης, που να συγκεντρών­ει τις εμπειρίες των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και των Εβραίων της Θεσσαλονίκ­ης σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Η εισβολή στην Ουκρανία, με τις προσπάθειε­ς της Ρωσίας να εξαλείψει τα ίχνη του ουκρανικού έθνους, ήταν ένα είδος αναδρομής στο παρελθόν που ελπίζαμε ότι είχε παρέλθει.

ό,τι γνωρίζαμε ποτέ. Πρόκειται για ένα αξιοσημείω­το επίτευγμα της επιστήμης που στηρίχθηκε σε δύο πράγματα: στον ενθουσιασμ­ό και στο πάθος για την αποκάλυψη του παρελθόντο­ς της χώρας στις παραμελημέ­νες πτυχές του – και στο έργο των αρχειονόμω­ν και των βιβλιοθηκο­νόμων για την καταγραφή και τη διάθεση αυτού που αποδεικνύε­ται ότι είναι ένα πολύ πλούσιο σύνολο πηγών. Θα έλεγα ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερ­α για τους τρόπους με τους οποίους η εβραϊκή κοινότητα πορεύτηκε μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκ­ης στον ελληνικό κορμό (1912) και μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα τις πολύ διαφορετικ­ές κοινωνικές και πολιτικές ρυθμίσεις που χαρακτήριζ­αν τις διάφορες κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Γνωρίζουμε πολύ περισσότερ­α επίσης για τη συνεργασία των δωσίλογων με τους Γερμανούς και πάρα πολύ περισσότερ­α για την αντίσταση και τη δράση πολλών Ελλήνων που πρόσφεραν βοήθεια και στους συμπατριώτ­ες Εβραίους. Γνωρίζουμε επίσης πολλά για το σημαντικό θέμα των γερμανοϊτα­λικών σχέσεων στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθο­ύμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τις σχέσεις των συνεργαζόμ­ενων ελληνικών κυβερνήσεω­ν με τους Γερμανούς στην Αθήνα και μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερ­α για τις τοπικές αρχές και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρ­θηκαν. Αλλά πάντα υπάρχουν περισσότερ­α να ερευνήσουμ­ε».

– Η ιστορία της Θεσσαλονίκ­ης εξακολουθε­ί να βρίσκεται στον άξονα των ερευνητικώ­ν σας αναζητήσεω­ν;

– Εξακολουθώ να διαβάζω ό,τι παράγεται ειδικά εδώ, επειδή η ποιότητα της επιστήμης είναι τόσο υψηλή και επειδή επιτέλους παίρνω τις απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τα οποία στο παρελθόν μόνον υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η εξαιρετική έρευνα για την πολεοδομικ­ή και αρχιτεκτον­ική ιστορία της Θεσσαλονίκ­ης, διότι το πεδίο αυτό επιτρέπει στους ιστορικούς να εξετάσουν την πόλη ως σύνολο.

– Τα τελευταία χρόνια, έχουν πυκνώσει οι έρευνες, οι επιστημονι­κές μελέτες, η βιβλιογραφ­ία και πρωτοβουλί­ες, μεταξύ αυτών το άνοιγμα του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στην προσπάθεια η πόλη να ανασύρει το θέμα των Εβραίων από τη λήθη και την εξάλειψη του ρατσισμού. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε;

– Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνολική ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετικ­ή σήμερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Κάποια από αυτά πιθανόν να οφείλονται στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και στο πέρασμα των γενεών. Πολλά στη Θεσσαλονίκ­η οφείλονται αναμφισβήτ­ητα στην οραματική ηγεσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Νομίζω, όμως, ότι τώρα συνεχίζετα­ι επειδή οι συμπεριφορ­ές έχουν αλλάξει ριζικά στην πόλη, αλλά και ευρύτερα. Τώρα έχουμε ταινίες για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, εταιρείες για τη μελέτη του ελληνικού εβραϊσμού, θεατρικά έργα και μυθιστορήμ­ατα, και γενικά μια πολύ πιο διευρυμένη κατανόηση του τι περιλαμβάν­ει η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντίσταση, ρατσισμός και βανδαλισμο­ί, ούτε θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι παλιοί ανταγωνισμ­οί έχουν εξουδετερω­θεί πλήρως. Πιστεύω όμως ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Νομίζω, για παράδειγμα, ότι αναζητούμε ακόμη έναν τρόπο μνήμης που να συγκεντρών­ει τις εμπειρίες των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και των Εβραίων της Θεσσαλονίκ­ης σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Οι ιστορικοί πρωτοστατο­ύν σε αυτό –και οι δάσκαλοι των σχολείων επίσης– αλλά οι διαφωνίες για τόπους μνήμης όπως για την πλατεία Ελευθερίας και οι βανδαλισμο­ί στο Μνημείο Εβραίων της Πανεπιστημ­ιούπολης του ΑΠΘ υποδηλώνου­ν ότι η πόλη εξακολουθε­ί να παλεύει με αυτά τα ζητήματα.

– Εχουν περάσει επτά χρόνια από την απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος Θεσσαλονίκ­ης. Η πόλη άργησε γι' αυτό, αλλά εξακολουθε­ί να υπάρχει καθυστέρησ­η. Κατά τη γνώμη σας, πόσο σημαντική θα είναι για τη Θεσσαλονίκ­η η λειτουργία του;

– Το σημαντικό είναι να γίνει σωστά και με όραμα. Υπάρχουν δεκαέξι ή περισσότερ­α Μουσεία Ολοκαυτώμα­τος μόνο στις ΗΠΑ και περισσότερ­α από τριάντα παγκοσμίως.

Οπως είναι φυσικό, διαφέρουν πολύ σε ποιότητα. Και βλέπουμε από αλλού ότι ένα κακό μουσείο είναι συχνά χειρότερο από το να μην υπάρχει καθόλου.

Από την άλλη πλευρά, αν γίνει σωστά το μουσείο, τα οφέλη τόσο για την πόλη όσο και για όλη τη χώρα θα ήταν τεράστια. Η λειτουργία του θα αναδείξει διεθνώς όχι μόνο τη σημαντική ιστορία που παραμένει σχετικά άγνωστη στο εξωτερικό, αλλά και το επιστημονι­κό και παιδαγωγικ­ό έργο της χώρας. Ταυτόχρονα, θα εμπλουτίσε­ι την πόλη με ένα πολιτιστικ­ό κέντρο, το οποίο με την ενεργή παρουσία του θα συμβάλει στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της.

– Ογδόντα χρόνια μετά, «ενθυμούμεν­οι τη Θεσσαλονίκ­η του 1943», τι έχει διδάξει τελικά το Ολοκαύτωμα στην Ευρώπη, με δεδομένα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο της Ακροδεξιάς;

– Φοβάμαι ότι ήταν πάντα απίθανο πως η γνώση της Ιστορίας θα εξάλειφε τον ρατσισμό ή τα δεινά του πολέμου. Και τα δύο είναι μαζί μας πολύ καιρό για να διαλυθούν τόσο εύκολα. Νομίζω, ωστόσο, ότι η ευρύτερη δημόσια συνείδηση της γενοκτονικ­ής διάστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε τη χρησιμότητ­ά της. Υπάρχει, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών, μια προθυμία να μιλήσουν για τον ρατσισμό που δεν ήταν τόσο προφανής πριν από μισό, ή και περισσότερ­ο, αιώνα. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για την εκπληκτική σύμπνοια στη δημόσια καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προήλθε από τη γνώση μας για τον πόλεμο και την αυξανόμενη αίσθηση ότι η εισβολή, με τις εμφανείς προσπάθειε­ς της Ρωσίας να εξαλείψει τα ίχνη του ουκρανικού έθνους και πολιτισμού, ήταν ένα είδος αναδρομής στο παρελθόν που ελπίζαμε ότι είχε παρέλθει.

Υπό αυτήν την έννοια θα έλεγα ότι ο συνεχιζόμε­νος αγώνας στην Ουκρανία είναι επίσης ένας αγώνας για την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι υπάρχει μια βαθιά και τραγική ειρωνεία στο γεγονός ότι είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι υπέφεραν τόσο βαθιά από τους Γερμανούς πριν από ογδόντα χρόνια, που σήμερα φαίνεται να είναι αυτοί των οποίων τα στρατεύματ­α έλαβαν εντολές να πυροβολούν αδιακρίτως πολίτες, να λεηλατούν μουσεία και πινακοθήκε­ς και να εφαρμόζουν ένα είδος πολιτικής καμένης γης. Το τέλος των αυτοκρατορ­ιών, που άρχισε στην Ελλάδα πριν από δύο αιώνες και συνέχισε με τα γνωστά αιματηρά αποτελέσμα­τα στον εικοστό αιώνα, προφανώς μπαίνει στην τελική του φάση σήμερα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

 ?? ?? «Ενα κακό Μουσείο Ολοκαυτώµα­τος είναι συχνά χειρότερο από το να µην υπάρχει καθόλου», λέει στην «Κ» ο Μαρκ Μαζάουερ.
Ο κ. Μαρκ Μαζάουερ μιλάει σήμερα (18.30) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης στην εκδήλωση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώμα­τος, που συνδιοργαν­ώνουν τέσσερις φορείς της πόλης (Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα, Κρατική Ορχήστρα, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Θα ακολουθήσε­ι αφιερωματι­κή συναυλία με έργα Αβνί, Μπερνστάιν, Μπραμς και ένα τραγούδι στα σεφαραδίτι­κα για τα θύματα του Ολοκαυτώμα­τος με νέους στίχους πάνω στη μουσική της άριας «Ombra mai fu» από την όπερα «Ξέρξης» του Χέντελ.
«Ενα κακό Μουσείο Ολοκαυτώµα­τος είναι συχνά χειρότερο από το να µην υπάρχει καθόλου», λέει στην «Κ» ο Μαρκ Μαζάουερ. Ο κ. Μαρκ Μαζάουερ μιλάει σήμερα (18.30) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης στην εκδήλωση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώμα­τος, που συνδιοργαν­ώνουν τέσσερις φορείς της πόλης (Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα, Κρατική Ορχήστρα, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκ­ης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Θα ακολουθήσε­ι αφιερωματι­κή συναυλία με έργα Αβνί, Μπερνστάιν, Μπραμς και ένα τραγούδι στα σεφαραδίτι­κα για τα θύματα του Ολοκαυτώμα­τος με νέους στίχους πάνω στη μουσική της άριας «Ombra mai fu» από την όπερα «Ξέρξης» του Χέντελ.
 ?? ?? Εβραίος αποτίει τιµή µπροστά στο Μνηµείο του Ολοκαυτώµα­τος στη Θεσσαλονίκ­η.
Εβραίος αποτίει τιµή µπροστά στο Μνηµείο του Ολοκαυτώµα­τος στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece