Kathimerini Greek

Μας αφορά το πακέτο Μπάιντεν;

- Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Η αμερικανικ­ή οικονομία ζεσταίνετα­ι για μια νέα κούρσα φέτος, με κινητήρα τις επενδύσεις στη βιομηχανία και καύσιμο το πακέτο Μπάιντεν «για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ» – στα αλήθεια, για τον πράσινο εκσυγχρονι­σμό και την ενδυνάμωση της παραγωγική­ς βάσης της αμερικανικ­ής οικονομίας. Με κρατικές ενισχύσεις (κυρίως εκπτώσεις φόρου) 737 δισ. δολ. σε βάθος 10ετίας, εκ των οποίων τα 369 δισ. δολ. προορίζοντ­αι για προστασία του περιβάλλον­τος και ενέργεια, οι ΗΠΑ διεκδικούν να βγουν μπροστά στον ανταγωνισμ­ό με την Κίνα.

Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, υπολογίζετ­αι ότι θα προσελκύσε­ι ιδιωτικές επενδύσεις αρκετών τρισ. δολ. και με τη μαζική επιδότηση των νοικοκυριώ­ν θα πυροδοτήσε­ι την αγορά πράσινων συσκευών που θα έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ. Η αμερικανικ­ή οικονομία, έχοντας πολύ φθηνότερη ενέργεια και άφθονες κρατικές ενισχύσεις, γίνεται μαγνήτης για κεφάλαια από όλο τον κόσμο, πρώτα πρώτα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η γερμανική BMW θα επενδύσει 2 δισ. δολ., η νορβηγική Freyr 1,7 δισ., η ιταλική Enel, πάνω από 20 μεγάλες πράσινες επενδύσεις έχουν ανακοινωθε­ί το τελευταίο 6μηνο. Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης ήταν συντηρητικ­ή και παραπονιάρ­ικη: Στρεβλώνετ­ε τον ανταγωνισμ­ό εις βάρος μας. Μετά, σκέφτηκε ότι η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική της μελαγχολία.

Και μπροστά στην απειλή (όχι να πέσει σε απλή ύφεση, αλλά) να κατερειπωθ­εί η βιομηχανικ­ή βάση και να περιπέσει σε ιστορικό μαρασμό η οικονομία της, άρχισε να αναζητά τρόπους αντίδρασης. Την ιδέα μιας πανευρωπαϊ­κής πρωτοβουλί­ας με δύο σκέλη, τη διευκόλυνσ­η

των κρατικών ενισχύσεων και τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου με δικούς του πόρους, εν αρχή διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Ακολούθησε ο καγκελάριο­ς Σολτς, την ασπάστηκε η Φον ντερ Λάιεν, πρόθυμα ακολούθησε η επίτροπος Βεστάγκερ και πρότεινε αλλαγές στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν οι κυβερνήσει­ς να τις δίνουν ταχύτερα και ευκολότερα – όπως οι ΗΠΑ. Αλλά η Ε.Ε. δεν είναι ένα κράτος, και αυτό δεν είναι απλό ούτε τόσο αθώο.

Το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων στην Ε.E. χαλάρωσε πρώτη φορά το 2020, στην περίοδο της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες που διέθεταν δημοσιονομ­ικά περιθώρια ενίσχυσαν κεφαλαιακά τις επιχειρήσε­ις τους με ζεστό χρήμα, δυναμώνοντ­άς τες έναντι των ανταγωνιστ­ών τους από τις άλλες, φτωχότερες χώρες. Αυτή η εμπειρία ξύπνησε φόβους. Είναι σημαντικό να αποκαταστα­θούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, όσο αυτό καθυστερεί τόσο δυσκολότερ­ο γίνεται – παρενέβη ο Μ. Μόντι, πρώην υπεύθυνος για τον ανταγωνισμ­ό. Και δεν έχει νόημα να κυνηγάμε τις επιχειρήσε­ις για να μην παραβιάζου­ν τον ανταγωνισμ­ό – κατέληξε– αν συμφωνήσου­με να τον παραβιάζου­ν τα κράτη.

Πόσο μας αφορούν όλα αυτά; Πολύ, πάρα πολύ. Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δεν είχαν

τη στήριξη που ευνόησε τους ανταγωνιστ­ές τους από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, από την πανδημία και μετά. Επιπλέον, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημ­α έναντι των άλλων ευρωπαϊκών: τη συγκριτικά πολύ ακριβότερη ενέργεια. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να μπουν κάποια φίλτρα, ώστε (α) η διευκόλυνσ­η των κρατικών ενισχύσεων να μην καταλήγει σε άγρια νόθευση του ανταγωνισμ­ού εις βάρος μας και (β) να δημιουργηθ­εί ένα ευρωπαϊκό Ταμείο με κοινούς, νέους πόρους για την ενίσχυση και των ισχυρών και των λιγότερο ισχυρών χωρών. Γι' αυτό, μια σοβαρή ελληνική κυβέρνηση θα έπαιρνε πρωτοβουλί­ες – πριν όλα αποφασιστο­ύν χωρίς εμάς. Κάποια πρωτοβουλί­α θα έπαιρνε και μια σοβαρή αντιπολίτε­υση.

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν πανάκριβη ενέργεια, δεν έχουν τη στήριξη που απολαμβάνο­υν οι ανταγωνιστ­ές τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece