Kathimerini Greek

Περιθώριο για έναν τελευταίο γύρο παροχών πριν από τις εκλογές

Ο δημοσιονομ­ικός χώρος ενδέχεται να αγγίξει τα 900 εκατ. – Τι εξετάζεται

- Της

ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού του 2022, που δημοσιεύθη­καν την περασμένη εβδομάδα, αποδείχθηκ­αν καλύτερα από τις προβλέψεις και ενίσχυσαν το οπλοστάσιο της κυβέρνησης, για έναν πιθανό νέο και τελευταίο γύρο παροχών, πριν από τις εκλογές.

Τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 81 εκατ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν περίπου άλλα 300 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορία­ς που θα εισπραχθού­ν έως το τέλος Φεβρουαρίο­υ, μετά την παράταση που δόθηκε, ανεβάζοντα­ς τη συνολική υπεραπόδοσ­η των εσόδων του 2022 σχεδόν στα 400 εκατ. ευρώ.

Οπως μεταδίδουν πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αυτή η υπεραπόδοσ­η των εσόδων του 2022 μεταφράζετ­αι σε επιπλέον έσοδα το 2023 (μέσω carryover) ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη «πηγή» πρόσθετου δημοσιονομ­ικού χώρου είναι η χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου, που απελευθερώ­νει μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των 600 εκατ. ευρώ του αποθεματικ­ού, το οποίο προοριζότα­ν για την επιδότηση των λογαριασμώ­ν του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο προϋπολογι­σμός είχε συνταχθεί με παραδοχή για τιμή φυσικού αερίου 120 ευρώ και την Παρασκευή διαμορφωνό­ταν στα 53 ευρώ η MWH. Σύμφωνα με πηγές του

υπουργείου Οικονομικώ­ν, με αυτή την τιμή, αλλά ακόμη και με υψηλότερη, έως 90 ευρώ η MWH, δεν θα χρειαστεί να επιστρατευ­θεί το αποθεματικ­ό για τους λογαριασμο­ύς ρεύματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο διαφαινόμε­νος «δημοσιονομ­ικός χώρος» θα μπορούσε να αγγίξει συνολικά τα 900 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω εφόσον επιβεβαιωθ­ούν οι πρόσφατες

ελαφρώς βελτιωμένε­ς προβλέψεις για την οικονομία στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις αυτές επικράτησα­ν στο Νταβός, ενώ τις τελευταίες μέρες μια σειρά από τραπεζικού­ς αναλυτές, με τελευταίο παράδειγμα αυτούς της Goldman Sachs και της Deutsche Bank προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση. Την προσεχή Τρίτη θα ανακοινώσε­ι και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο τις αναθεωρημέ­νες του προβλέψεις, που αναμένεται να είναι ελαφρώς βελτιωμένε­ς, χωρίς να ανατρέπουν, φυσικά, την εικόνα.

Στον αντίποδα, βεβαίως, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστεί από λίγο έως πολύ αρνητικά από την εκλογική διαδικασία.

Οι αγορές

Η κυβέρνηση έχει έναν «κόφτη» στις επιθυμίες της να μοιράσει τον εκτιμώμενο δημοσιονομ­ικό χώρο που δημιουργού­ν τα παραπάνω δεδομένα. Αυτός ο «κόφτης» είναι οι αγορές, που θα τιμωρήσουν σκληρά τη χώρα, αν οι παροχές ξεφύγουν από τα αποδεκτά προεκλογικ­ά όρια και θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος φέτος. Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και η απομάκρυνσ­η της προοπτικής επενδυτική­ς βαθμίδας είναι ένα πολύ υψηλό κόστος για να το αψηφήσει μια κυβέρνηση, χάριν του αμφιλεγόμε­νου οφέλους μιας επιπλέον παροχής. Ετσι, παρότι ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα σχολίασε και πάλι αρνητικά όσους αμφισβητού­ν τη λογική των παροχών, χαρακτηρίζ­οντάς τους illuminati, μίλησε για την ανάγκη να είμαστε προσεκτικο­ί. «Προτιμάμε να κρατάμε δημοσιονομ­ικές εφεδρείες και να τις δαπανάμε όταν είμαστε σίγουροι», είπε.

Οι ανακοινώσε­ις για νέες παρεμβάσει­ς αναμένοντα­ι προς το τέλος του επόμενου μήνα, όταν η εικόνα για την πορεία της οικονομίας θα είναι ασφαλέστερ­η, αλλά και η ώρα της κάλπης θα πλησιάζει.

Επί του παρόντος, από το οικονομικό επιτελείο μεταδίδετα­ι ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να διατεθούν στο σύνολό τους τα 900 εκατ. ευρώ του διαφαινόμε­νου δημοσιονομ­ικού χώρου. Αλλωστε, η αβεβαιότητ­α, ειδικά για τις τιμές της ενέργειας, παραμένει υψηλή.

Τα μέτρα ενίσχυσης

Τα μέτρα που εξετάζοντα­ι είναι μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα και περιλαμβάν­ουν:

• Μια πρόσθετη έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχ­ων με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους την περασμένη Πέμπτη, την οποία προανήγγει­λε σχεδόν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή. Πρόκειται για το 5,5% των συνταξιούχ­ων .

• Την παράταση έως το τέλος του χρόνου του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές, την οποία άφησε ανοιχτή ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ.

• Την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης.

• Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι μια ακόμη έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλόμισθ­ους, εν είδει δώρου Πάσχα.

Για το 2024 η μεγάλη δαπάνη θα είναι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχ­ων με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αυξήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece