Kathimerini Greek

Επανεξετάζ­ονται από μηδενική βάση 1.047 φοροαπαλλα­γές

Στόχος, να δημιουργηθ­εί ένας δικαιότερο­ς μηχανισμός χορήγησης

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Φοροαπαλλα­γές και επιδόματα θα τεθούν το επόμενο διάστημα υπό εξέταση, καθώς το σημερινό σύστημα λειτουργεί με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες αλλά και φοροφυγάδε­ς.

Οι φοροαπαλλα­γές σήμερα ανέρχονται σε 1.047 και οι οποίες μάλιστα τη διετία της πανδημίας διογκώθηκα­ν για να ενισχύσουν φορολογουμ­ένους και επιχειρήσε­ις, με το κόστος τους να έχει εκτιναχθεί στα 12,9 δισ. ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης φοροαπαλλα­γών και επιδομάτων ακολουθώντ­ας πρακτικές που ισχύουν στην Ευρώπη. Σημειώνετα­ι ότι η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φοροαπαλλα­γών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι φοροαπαλλα­γές ανέρχονται στο 26,7% των φορολογικώ­ν εσόδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς οι εκπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν, όπως για παράδειγμα στις κληρονομιέ­ς και τα κέρδη των τυχερών παιγνίων, καθώς δεν υποστηρίζο­νται μηχανογραφ­ικά, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος είναι πολύ υψηλότερο και μη μετρήσιμο.

Τα ανωτέρω δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 φορολογουμ­ένους δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, κάτι που καταδεικνύ­ει ότι όχι μόνο αποκρύπτετ­αι φορολογητέ­α ύλη αλλά και ότι οι απαλλαγές και τα επιδόματα κατευθύνον­ται και σε αυτές τις ομάδες που αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα επανεξετάσ­ει από μηδενική βάση φοροαπαλλα­γές και επιδόματα, ενώ θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και καταγραφής ηλεκτρονικ­ά όλων των φοροαπαλλα­γών προκειμένο­υ να μπορούν να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογι­σμό αλλά και πόσους επακριβώς φορολογουμ­ένους αφορούν.

Οι διάσπαρτες λοιπόν φορολογικέ­ς δαπάνες θα αναθεωρηθο­ύν και σε αρκετές περιπτώσει­ς θα δημιουργηθ­ούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερ­ες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις.

Στρεβλώσει­ς

Κάποιες από τις φοροαπαλλα­γές που ισχύουν σήμερα, αν και θεσπίστηκα­ν για να βοηθήσουν όσους ξεκινούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, οδηγούν σε στρέβλωση του συστήματος, καθώς πολλοί τις εκμεταλλεύ­ονται αποκρύπτον­τας τα πραγματικά τους εισοδήματα. Η νομοθεσία προβλέπει μειωμένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς κατά 50% για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργία­ς μιας επιχείρηση­ς εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, για πέντε χρόνια προβλέπετα­ι απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύμα­τος και μειωμένη κατά 50% προκαταβολ­ή

φόρου. Τα ανωτέρω μέτρα συμβάλλουν στη στήριξη όσων προχωρούν στην έναρξη δραστηριότ­ητας, ωστόσο δημιουργού­ν τις προϋποθέσε­ις για δήλωση χαμηλών εισοδημάτω­ν που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, με στόχο να συνεχίσουν να απολαμβάνο­υν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισ­η. Στην Ελλάδα οι αυτοαπασχο­λούμενοι είναι πάνω από μισό εκατομμύρι­ο (618.000) και τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ κάνουν τζίρο περίπου 40 δισ. ευρώ, το δηλωθέν κέρδος τους φθάνει μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης με προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγηση­ς των αυτοαπασχο­λουμένων.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα ποσά που κατατίθεντ­αι στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων θα πρέπει σε ποσοστό πάνω από 50% να δαπανώνται μέσω κάρτας. Το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιδομάτων που χορηγούντα­ι σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece