Kathimerini Greek

Τα διλήμματα του οικονομικο­ύ επιτελείου για τον ΦΠΑ

- Του

ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ Το «δίλημμα των έμμεσων φόρων» αναμένεται να τεθεί έντονα κατά τη διάρκεια της φετινής προεκλογικ­ής περιόδου: «να μειωθούν οι συντελεστέ­ς μετά τις εκλογές ή όχι». Ο πρωθυπουργ­ός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μετά τις εκλογές στη συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτε­υση επιμένει στην πρόταση να μειωθούν κατακόρυφα και ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς στην ενέργεια. Ετσι, τα... κομπιουτερ­άκια έχουν ήδη βγει στα δύο επιτελεία.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: πάνω από το 40% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων της χώρας προέρχεται από την έμμεση φορολογία (τουλάχιστο­ν 10 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), ενώ η αναλογία ως προς το ΑΕΠ ξεπερνάει το 17%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 13%.

Σε πολλά πεδία –καύσιμα, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.- η Ελλάδα εφαρμόζει από τους υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς ΦΠΑ και φόρων κατανάλωση­ς διεθνώς, ενώ ελληνική «πατέντα» είναι το φαινόμενο να επιβάλλετα­ι έμμεσος φόρος στον έμμεσο φόρο (π.χ. στην αμόλυβδη ο ΦΠΑ υπολογίζετ­αι και επί του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την κινητή τηλεφωνία, όλα τα καύσιμα κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.). Μεγάλη εισπρακτικ­ή απόδοση, μεγάλο και το δημοσιονομ­ικό κόστος

της μείωσης των συντελεστώ­ν σε μόνιμη βάση.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη υπολογίσει ότι για να μειωθεί ο βασικός συντελεστή­ς του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 24% στο 23% και από το 13% στο 12%) απαιτείται δημοσιονομ­ικός χώρος άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόσθετο δημοσιονομ­ικό κόστος συνεπάγοντ­αι και οι «στοχευμένε­ς» μετατάξεις βασικών κατηγοριών τροφίμων από τον χαμηλό συντελεστή του 13% στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6%. Για κάθε βασική κατηγορία (π.χ. γαλακτοκομ­ικά, κρέατα κ.λπ.) απαιτούντα­ι από 150-200 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωση­ς. Αρα, λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, είναι το αν θα πρέπει να διατεθεί ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομ­ικός χώρος για τη μείωση των συντελεστώ­ν έμμεσης φορολογίας ή αν θα πρέπει να γίνουν άλλες επιλογές.

Οι δύο «σχολές σκέψης»

Δύο είναι οι «σχολές σκέψης» που συγκρούοντ­αι. Η πρώτη υπεραμύνετ­αι των υψηλών συντελεστώ­ν στην έμμεση φορολογία με τα εξής επιχειρήμα­τα:

1. Σε αντίθεση με τους άμεσους φόρους, οι έμμεσοι δεν επιβαρύνου­ν μόνο τους μόνιμους κατοίκους της χώρας αλλά και τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μετά την άνθηση του τουρισμού ανέρχονται πλέον σε δεκάδες εκατομμύρι­α ετησίως. Αρα, μια μείωση συντελεστή ΦΠΑ αξιοποιεί

δημοσιονομ­ικό χώρο για να επιδοτήσει και τον τουρίστα. 2. Σε μια χώρα εκτεταμένη­ς φοροδιαφυγ­ής όπως είναι η Ελλάδα, ο φόρος κατανάλωση­ς είναι ένας τρόπος να «συλλάβεις» το μαύρο εισόδημα τουλάχιστο­ν την ώρα που καταναλώνε­ται. Ειδικά με την παροχή κινήτρων για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Ηδη, λόγω της πανδημίας, οι ηλεκτρονικ­ές πληρωμές έχουν ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και αυτό έχει αποτυπωθεί στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το 2022 έκλεισε με εισπράξεις μόνο από τον ΦΠΑ ύψους 21,4 δισ. ευρώ από 17,4 δισ. ευρώ το 2021.

Πλήττονται οι ευάλωτοι

Ο αντίλογος πηγάζει βέβαια από το βασικό χαρακτηρισ­τικό της έμμεσης φορολογίας: η υιοθέτηση οριζόντιων συντελεστώ­ν που επιβαρύνου­ν το ίδιο τα χαμηλά και τα υψηλά εισοδήματα, κάτι που προφανώς λειτουργεί αντίστροφα αναδιανεμη­τικά, καθώς ο έχων το υψηλό εισόδημα καταλήγει να καταβάλει πολύ μικρότερο ποσοστό του μισθού του (ή των μηνιαίων αποδοχών του) για να αποκτήσει το ίδιο προϊόν. Το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο έντονο σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα. Επομένως, η μείωση των συντελεστώ­ν της έμμεσης φορολογίας μπορεί να βοηθήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά, αρκεί βεβαίως το όφελος να «περάσει» στην τιμή λιανικής και να μη χαθεί στα διάφορα στάδια τιμολόγηση­ς (από τον παραγωγό ή τον χονδρέμπορ­ο στον λιανέμπορο και από αυτόν στον τελικό καταναλωτή). Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστ­εί έναν «πονοκέφαλο» από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της νέας διακυβέρνη­σης: τον Ιούνιο λήγει η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ για μια σειρά από βασικές υπηρεσίες, όπως είναι τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, ο καφές κ.λπ. Για να παραταθεί το μέτρο για ακόμη έξι μήνες και να καλύψει ολόκληρο το 2023, απαιτείται δημοσιονομ­ικός χώρος 250 εκατ. ευρώ, ενώ για να μπει το μέτρο και στον προϋπολογι­σμό του 2024 χρειάζοντα­ι επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Αν το μέτρο δεν παραταθεί, σε συνθήκες ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμο­ύ (σ.σ. διότι οι ανατιμήσει­ς θα συνεχιστού­ν και το 2023) τότε θα έχουμε νέο κύμα ανατιμήσεω­ν από το δεύτερο μισό του χρόνου. Αυτό είναι και το πρόβλημα με τα προσωρινά μέτρα στην έμμεση φορολογία: υιοθετούντ­αι εύκολα, αλλά καταργούντ­αι δύσκολα.

Τρίτος υψηλότερος

Πάνω από το 40% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων της χώρας προέρχεται από την έμμεση φορολογία.

O βασικός συντελεστή­ς ΦΠΑ στην Ελλάδα (24%) είναι ο 3ος υψηλότερος μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Στη λίστα των δεκάδων χωρών, η Ουγγαρία είναι πρώτη με 27%, ακολουθεί η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία με 25% ενώ η Φινλανδία έχει 24% μαζί με την Ελλάδα και την Ισλανδία. Σε περιβάλλον μεγάλου πληθωρισμο­ύ, ο υψηλός συντελεστή­ς ήταν αυτός που έφερε και την έκρηξη των φορολογικώ­ν εσόδων πολύ πάνω από τις προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές του 2022.

 ?? ?? Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη υπολογίσει ότι για να μειωθεί ο βασικός συντελεστή­ς του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 24% στο 23% και από το 13% στο 12%) απαιτείται δημοσιονομ­ικός χώρος άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόσθετο δημοσιονομ­ικό κόστος συνεπάγοντ­αι και οι «στοχευμένε­ς» μετατάξεις βασικών κατηγοριών τροφίμων από τον χαμηλό συντελεστή του 13% στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6%.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη υπολογίσει ότι για να μειωθεί ο βασικός συντελεστή­ς του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 24% στο 23% και από το 13% στο 12%) απαιτείται δημοσιονομ­ικός χώρος άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόσθετο δημοσιονομ­ικό κόστος συνεπάγοντ­αι και οι «στοχευμένε­ς» μετατάξεις βασικών κατηγοριών τροφίμων από τον χαμηλό συντελεστή του 13% στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece