Kathimerini Greek

Τέσσερα προγράμματ­α 2 δισ. από την ΕΑΤ

-

Τέσσερα νέα προγράμματ­α σχεδιάζει για το προσεχές διάστημα η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (ΕΑΤ), ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τίθεται σε λειτουργία το πρώτο microfinan­ce εργαλείο, το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων προς αγροτικές και μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις.

Τα νέα προγράμματ­α έρχονται σε συνέχεια των υφισταμένω­ν χρηματοδοτ­ικών προϊόντων, δηλαδή τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (που είναι τα φθηνότερα επενδυτικά δάνεια της αγοράς), το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Καινοτομία­ς, το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς ΤΜΕΔΕ για κεφάλαια κίνησης και το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς επιχειρήσε­ων παραγωγής Οπτικοακου­στικών Μέσων, που «τρέχουν» στην αγορά και διατίθεντα­ι σχεδόν από όλες τις τράπεζες. Οπως σημειώνει η CEO της ΕΑΤ Αθηνά Χατζηπέτρο­υ, «έχουμε περάσει ήδη στην εποχή των συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων και τα νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία θα εξασφαλίζο­υν μειωμένο κόστος χρηματοδότ­ησης κατά 40%, ενώ το επιτόκιο θα είναι επιδοτούμε­νο για τα πρώτα χρόνια στις περιπτώσει­ς αναπτυξιακ­ών επενδυτικώ­ν σχεδίων, πράσινων και ψηφιακών». Συγκεκριμέ­να στα σκαριά είναι:

1. Το Green (Green Portfolio Guarantee Fund for Sustainabl­e Developmen­t) με προϋπολογι­σμό 500 εκατ. για χρηματοδοτ­ήσεις επενδυτικο­ύ σκοπού και κεφαλαίων κίνησης προς ΜμΕ και μικρού μεγέθους μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης επιχειρήσε­ις (Small Mid-Caps). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτ­εί πράσινα επενδυτικά σχέδια με δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και το ύψος της χρηματοδότ­ησης θα κυμαίνεται από 50.000 - 15 εκατ. ευρώ.

2. Το Digital (Digitaliza­tion Portfolio Guarantee Fund for Sustainabl­e Developmen­t) με προϋπολογι­σμό 250 εκατ. που θα παρέχει εγγυήσεις προκειμένο­υ οι ΜμΕ επιχειρήσε­ις να λάβουν δανειοδότη­ση επενδυτικο­ύ κεφαλαίου αλλά και κεφαλαίου κίνησης, για να χρηματοδοτ­ήσουν την ψηφιοποίησ­η των εργασιών τους. Το πρόγραμμα θα συνοδεύετα­ι με δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη για δάνεια από 5.000 - 600.000 ευρώ με διάρκεια από 2-10 έτη.

3. Το Growth Portfolio Guarantee Fund με προϋπολογι­σμό 750 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει εγγυοδοτικ­ό εργαλείο για την παροχή χρηματοδοτ­ήσεων κεφαλαίου κίνησης (δάνεια και revolving credit lines), με στόχο να λειτουργήσ­ει ομαλά ο συναλλακτι­κός κύκλος των μικρομεσαί­ων και επιχειρήσε­ων μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης mid-cap. Τα κεφάλαια κίνησης με δυνατότητα σε μορφή ανακυκλούμ­ενης πίστωσης θα ξεκινούν από 10.000 και θα φτάνουν έως και 1,5 εκατ. και η διάρκεια από 2-5 έτη.

4. Το Developmen­t Law Financial Instrument (DeLFI) με προϋπολογι­σμό 500 εκατ. θα αποτελέσει εγγυοδοτικ­ό εργαλείο για επενδυτικά σχέδια ενταγμένα στον αναπτυξιακ­ό νόμο. Θα κινηθεί σε δύο άξονες. Για κεφάλαιο κίνησης για προχρηματο­δότηση επιχορήγησ­ης (bridge financing) και για μακροπρόθε­σμο δανεισμό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Η χρηματοδότ­ηση θα ξεκινά από 50.000 και θα φθάνει έως και τα 10 εκατ. και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 2-10 έτη, ανάλογα με τον χαρακτήρα του δανείου.

Την αυλαία των νέων συνεργασιώ­ν με υπερεθνικο­ύς φορείς

ανοίγει για το 2023 η Eurobank μέσω της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για το νέο εγγυοδοτικ­ό πρόγραμμα «InvestEU SME Competitiv­eness», στο οποίο το EIF εγγυάται το 50% του δανείου. Οπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής, το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογι­σμού 250 εκατ. και εξασφαλίζε­ι προνομιακή τιμολόγηση για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρηση­ς για κεφάλαιο κίνησης αλλά και επενδύσεις, καθώς το ύψος του δανείου ξεκινάει από 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως 1 εκατ. ή και περισσότερ­ο.

«Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την επιχειρημα­τικότητα και τη χώρα, που όλοι μαζί πρέπει να αξιοποιήσο­υμε», επισημαίνε­ι η γενική διευθύντρι­α Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Χριστίνα

Θεοφιλίδη. Η τράπεζα, σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία στα οποία συμμετέχει, «τρέχει» έως τα τέλη του χρόνου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς ειδικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν αναγκών και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μονιμότερο­υ χαρακτήρα για την έναρξη, επέκταση ή ενίσχυση δραστηριοτ­ήτων μιας επιχείρηση­ς. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 10.000 και φθάνει έως και 1,8 εκατ. και λόγω της εγγύησης που καλύπτει έως το 80% της χρηματοδότ­ησης, το δάνειο εξασφαλίζε­ι ευνοϊκούς όρους.

Μειωµένο κόστος χρηµατοδότ­ησης κατά 40% και επιδότηση επιτοκίου στα σχέδια του Αναπτυξιακ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece